Ilustracja przedstawia produkty spożywcze. Od lewej są to: rogalik, bochenek chleba, dwie bułki, worek mąki pszennej, trzy okrągłe ciasteczka na błękitnym talerzyku, mąka w beżowej misce, zaparzona herbata malinowa w zielonym kubku, torebka herbaty malinowej na beżowym talerzyku i słoik czerwonego dżemu.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Nagranie
R1RMuNBEGsqcL1
Ilustracja przedstawia produkty spożywcze. Od lewej są to: pomarańcza, gruszka, czerwone jabłko, mały kawałek czerwonego jabłka, dwie i pół śliwki, dwa banany, trzy truskawki, płatki zbożowe w szarej misce, karton mleka krowiego, szklanka mleka i trzy jajka w otwartej wytłaczance.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Nagranie
R15GrdhTO4UAM1
Ilustracja przedstawia produkty spożywcze. Od lewej są to: butelka soku pomarańczowego, butelka wody, owsianka z truskawkami w różowej misce, rogalik, kilka plastrów żółtego sera na błękitnym talerzu, duży kawałek żółtego sera w czerwonej folii oraz szklanka mleka.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Nagranie
RdPryxCPY2jEO
Łączenie par. . Przed każdym posiłkiem należy umyć ręce.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Śniadanie spożywa się wieczorem.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Posiłki należy zjadać w pośpiechu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Produkty, które spożywamy powinny mieć dużo witamin.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. . Przed każdym posiłkiem należy umyć ręce.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Śniadanie spożywa się wieczorem.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Posiłki należy zjadać w pośpiechu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Produkty, które spożywamy powinny mieć dużo witamin.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Grafika przedstawia talerz zdrowego żywienia. Jest on podzielony na kilka części. Na środku umieszczono dużą szklankę wody. W górnej, najmniejszej części, umieszczono orzechy i tłuszcze. Dalej na prawo, w większej części, umieszczono nabiał, jajka, mięso i ryby. Kolejna część, nieco większa od poprzedniej, przedstawia produkty zbożowe. Następna część o tej samej wielkości zawiera warzywa. Ostatnia część talerza ma taką samą wielkość jak ta przedstawiająca nabiał, jajka, mięso i ryby. Są w niej umieszczone owoce.
Źródło: Eduexpert Sp.z.o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.