Sprawdź się
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Dział fizyki badający m.in. zjawiska związane z ciepłem., 2. Proces przeciwny do parowania., 3. Wielkość fizyczna, której jednostką jest Kelwin., 4. Szczelny garnek, w którym w czasie gotowania potraw następuje wzrost ciśnienia., 5. Na przykład, atmosferyczne lub hydrostatyczne., 6. Parowanie w całej objętości cieczy.
Rozwiąż krzyżówkę:
- Dział fizyki badający m.in. zjawiska związane z ciepłem.
- Proces przeciwny do parowania.
- Wielkość fizyczna, której jednostką jest Kelwin.
- Szczelny garnek, w którym w czasie gotowania potraw następuje wzrost ciśnienia.
- Na przykład, atmosferyczne lub hydrostatyczne.
- Parowanie w całej objętości cieczy.
| 1 | ||||||||||||||
| 2 | ||||||||||||||
| 3 | ||||||||||||||
| 4 | ||||||||||||||
| 5 | ||||||||||||||
| 6 |
Temperatura wrzenia (zwiększa się / zmniejsza się), gdy zmniejsza się ciśnienie zewnętrzne.
Uzupełnij zdanie:
Temperatura wrzenia ({zwiększa się} / {#zmniejsza się}), gdy zmniejsza się ciśnienie zewnętrzne.
Wrzenie cieczy rozpoczyna się, gdy ciśnienie pary nasyconej ma (mniejszą / taką samą / większą) wartość w porównaniu z ciśnieniem zewnętrznym.
Uzupełnij zdanie:
Wrzenie cieczy rozpoczyna się, gdy ciśnienie pary nasyconej ma ({mniejszą} / {#taką samą} / {większą}) wartość w porównaniu z ciśnieniem zewnętrznym.
Zaznacz, który z poniższych wykresów poprawnie ilustruje zależność ciśnienia atmosferycznego od wysokości n.p.m.
- Opis ilustracji A
- Opis poprawnej ilustracji B
- Opis ilustracji C
Wykres przedstawia zależność między temperaturą wrzenia wody i ciśnieniem zewnętrznym. Jakie procesy prowadzą od stanu A do stanu B?
W szybkowarze woda i para wodna znajdują się w równowadze cieplnej przy ciśnieniu większym od ciśnienia atmosferycznego. W jaki sposób to większe ciśnienie przyspiesza gotowanie?
Wykres przedstawia zależność między temperaturą wrzenia i ciśnieniem zewnętrznym. Jakie procesy prowadzą od stanu A do stanu B i od stanu C do stanu D? Opisz stany końcowe B i D. Przemiany odbywają się w układach zamkniętych.
Jaki wpływ na topnienie lodu będzie miało skraplanie się pary wodnej na zewnętrznej ściance szklanki, w której znajduje się mrożona woda? Czy skraplanie przyspieszy proces topnienia lodu w szklance, czy też spowolni?
Zosia zademonstrowała takie doświadczenie. Do strzykawki nalała trochę wody, tłok opuściła do poziomu wody i zatkała palcem otwór, na który nakłada się igłę. Następnie szybko odciągnęła tłok, zwiększając objętość w strzykawce. W wodzie pojawiły się bąbelki. Wyjaśnij, co znajduje się w tych bąbelkach i jaki proces odbył się w strzykawce
Zaparzenie czarnej herbaty wymaga użycia wody o temperaturze ok. 100°C, podczas, gdy zieloną herbatę zwyczajowo zaparza się wodą o temperaturze ok. 80°C. Zabłyśnij znajomością fizyki i przyjaciołom, którzy wybierają się na wycieczkę służ mądrą radą. Zaznacz, która z poniższych porad jest "mądra".
- Jeśli jedziecie w Himalaje, to tylko wyposażeni w zieloną herbatę! Czarnej nie uda się Wam zaparzyć gotując wodę na ognisku w odkrytym garnku.
- Po upalnym dniu na Mazurach najlepiej sprawdzi się kojąca zielona herbata. Nie zapomnijcie tylko o kubku i grzałce!
- Wiem, że jedziecie w Kaukaz. Macie tutaj wasze ulubione herbatki. Ani kupiłem zieloną, a tobie Janku czarną. Żebyście o mnie pamiętali podczas waszej wyprawy.