Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Ferrytyna to:
zasada purynowa.
rodzaj amyloidu.
białko.
aminokwas.
1
Ćwiczenie 2
Wybierz poprawne dokończenie zdania.
RJAKAaMuW9x7s
Kompleksy jonów z ferrytyną są przechowywane w: Możliwe odpowiedzi: 1. trzustce, 2. śledzionie, 3. wątrobie, 4. tarczycy
Kompleksy jonów z ferrytyną występują w:
trzustce.
śledzionie.
wątrobie.
tarczycy.
1
Ćwiczenie 3
R1GzhzElWXGTZ1
Zaznacz, ile gramów żelaza zawiera zdrowy człowiek. Możliwe odpowiedzi: 1. 1, 2. 3, 3. 5, 4. 7
Zaznacz, ile gramów związków żelaza zawiera zdrowy człowiek.
1
3
5
7
RvhZOABtHyNpb1
Ćwiczenie 4
Wybierz zdania prawdziwe. Możliwe odpowiedzi: 1. W żołądku redukowane jest do pod wpływem HCl, 2. Laktoferryna występuje w mleku, 3. Żelazo odzyskiwane jest przez rozpad erytrocytów, 4. Głównym magazynem żelaza jest szpik kostny
Wybierz zdania prawdziwe.
W żołądku, pod wpływem , redukowane jest do .
Laktoferryna występuje w mleku.
Żelazo odzyskiwane jest przez rozpad erytrocytów.
Głównym magazynem żelaza jest szpik kostny.
1
Ćwiczenie 5
Wybierz poprawne dokończenie zdania.
RtZyzk7N7x7f7
Najwięcej żelaza znajduje się w: Możliwe odpowiedzi: 1. leukocytach, 2. trombocytach, 3. enetrocytach, 4. erytrocytach
Najwięcej żelaza znajduje się w:
leukocytach.
trombocytach.
enetrocytach.
erytrocytach.
R1HerXxWyzasv2
Ćwiczenie 6
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest ok. 1. i , 2. niehemowej, 3. 5 g, 4. hemoglobinie, 5. rozpuszczalna, 6. mioglobinie, 7. hemoglobiny, 8. 3 g, 9. mioglobiny żelaza. Człowiek spożywa 10–15 mg żelaza w postaci hemowej i 1. i , 2. niehemowej, 3. 5 g, 4. hemoglobinie, 5. rozpuszczalna, 6. mioglobinie, 7. hemoglobiny, 8. 3 g, 9. mioglobiny, z czego wchłania się do krwi mniej więcej 10%. Większa część żelaza (60–70%) znajduje się w 1. i , 2. niehemowej, 3. 5 g, 4. hemoglobinie, 5. rozpuszczalna, 6. mioglobinie, 7. hemoglobiny, 8. 3 g, 9. mioglobiny. 5–6% żelaza wchodzi w skład 1. i , 2. niehemowej, 3. 5 g, 4. hemoglobinie, 5. rozpuszczalna, 6. mioglobinie, 7. hemoglobiny, 8. 3 g, 9. mioglobiny oraz różnych enzymów. W pożywieniu znajduje się żelazo w postaci 1. i , 2. niehemowej, 3. 5 g, 4. hemoglobinie, 5. rozpuszczalna, 6. mioglobinie, 7. hemoglobiny, 8. 3 g, 9. mioglobiny. W żołądku jest uwalniane ze związków organicznych i w jego kwaśnym środowisku redukowane do postaci , która jest 1. i , 2. niehemowej, 3. 5 g, 4. hemoglobinie, 5. rozpuszczalna, 6. mioglobinie, 7. hemoglobiny, 8. 3 g, 9. mioglobiny w wodzie i wchłaniana w jelicie, w optymalnym pH.
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest ok. 1. i , 2. niehemowej, 3. 5 g, 4. hemoglobinie, 5. rozpuszczalna, 6. mioglobinie, 7. hemoglobiny, 8. 3 g, 9. mioglobiny żelaza. Człowiek spożywa 10–15 mg żelaza w postaci hemowej i 1. i , 2. niehemowej, 3. 5 g, 4. hemoglobinie, 5. rozpuszczalna, 6. mioglobinie, 7. hemoglobiny, 8. 3 g, 9. mioglobiny, z czego wchłania się do krwi mniej więcej 10%. Większa część żelaza (60–70%) znajduje się w 1. i , 2. niehemowej, 3. 5 g, 4. hemoglobinie, 5. rozpuszczalna, 6. mioglobinie, 7. hemoglobiny, 8. 3 g, 9. mioglobiny. 5–6% żelaza wchodzi w skład 1. i , 2. niehemowej, 3. 5 g, 4. hemoglobinie, 5. rozpuszczalna, 6. mioglobinie, 7. hemoglobiny, 8. 3 g, 9. mioglobiny oraz różnych enzymów. W pożywieniu znajduje się żelazo w postaci 1. i , 2. niehemowej, 3. 5 g, 4. hemoglobinie, 5. rozpuszczalna, 6. mioglobinie, 7. hemoglobiny, 8. 3 g, 9. mioglobiny. W żołądku jest uwalniane ze związków organicznych i w jego kwaśnym środowisku redukowane do postaci , która jest 1. i , 2. niehemowej, 3. 5 g, 4. hemoglobinie, 5. rozpuszczalna, 6. mioglobinie, 7. hemoglobiny, 8. 3 g, 9. mioglobiny w wodzie i wchłaniana w jelicie, w optymalnym pH.
rozpuszczalna, niehemowej, hemoglobinie, mioglobinie, mioglobiny, i , 3 g, hemoglobiny, 5 g
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest ok. .......................... żelaza. Człowiek spożywa 10–15 mg żelaza w postaci hemowej i .........................., z czego wchłania się do krwi mniej więcej 10%. Większa część żelaza (60–70%) znajduje się w ........................... 5–6% żelaza wchodzi w skład .......................... oraz różnych enzymów. W pożywieniu znajduje się żelazo w postaci ........................... W żołądku jest uwalniane ze związków organicznych i w jego kwaśnym środowisku redukowane do postaci , która jest .......................... w wodzie i wchłaniana w jelicie, w optymalnym pH.
31
Ćwiczenie 7
Opisz, w jak największym skrócie, metabolizm żelaza w organizmie.
RwCsWVc3yGj7C
(Uzupełnij).
Weź pod uwagę polarność cząsteczek.
1 – absorpcja w przewodzie pokarmowym;
2 – transport do komórek organizmu;
3 – udział w procesach metabolicznych;
4 – odzysk i magazynowanie żelaza.
31
Ćwiczenie 8
Wyjaśnij, dlaczego zdrowy człowiek posiada w organizmie więcej jonów żelaza niż potrzebuje.
ROc3obf9N65MY
(Uzupełnij).
Weź pod uwagę niespodziewane pobory żelaza.
Organizm dorosłego zdrowego człowieka zawiera 3,5–4,2 g żelaza, z czego ok. 3 g są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Reszta to rezerwa, która znajduje się w ferrytynie i hemosyderynie, w hepatocytach i makrofagach. Dzienna utrata żelaza to 0,6‑1,6 mg, głównie ze złuszczającymi się komórkami. Większa część (60–70%) pozostaje związana w hemoglobinie erytrocytów. W razie niespodziewanych problemów zdrowotnych, chociażby krwawień, żelazo jest odzyskiwane z erytrocytów przez ich rozpad.