Sprawdź się

Denaturacja białek to proces, który polega na zmianie przestrzennej struktury białek pod wpływem czynników fizycznych i chemicznych. Może być procesem odwracalnym (renaturacja) lub nieodwracalnym. Do czynników fizycznych, przyczyniających się do denaturacji nieodwracalnej, zaliczamy: ogrzewanie, silnie mieszanie, wytrząsanie, naświetlanie promieniowaniem nadfioletowym, rentgenowskimi i jonizującym lub działanie ultradźwiękami. Natomiast denaturacja chemiczna zachodzi w obecności mocznika, chlorku guanidyny, na skutek działania kwasów i zasad, soli metali ciężkich, alkoholi. Wszystkie te czynniki powodują rozerwanie wiązań wodorowych, jonowych, mostków disiarczkowych, czyli niszczą wiązania, które stabilizują strukturę łańcuchów polipeptydowych. Jeżeli wartość krytyczna pH białka nie zostanie przekroczona, można zastosować proces renaturacji.
W której z probówek, przedstawionych na rysunku, dojdzie do denaturacji białka? Napisz, do jakiej z wymienionych grup czynników chemicznych należą wybrane przez Ciebie związki.
Zapoznaj się z opisem rysunku. W której z probówek dojdzie do denaturacji białka? Napisz, do jakiej z wymienionych grup czynników chemicznych należą wybrane przez Ciebie związki.

Przed:

Po:
