1
Pokaż ćwiczenia:
RTKrECTqTGxqX1
Ćwiczenie 1
Zaznacz prawidłowe odpowiedzi. W trakcie denaturacji białek zniszczeniu ulega/ulegają? Możliwe odpowiedzi: 1. struktura drugorzędowa, 2. struktura pierwszorzędowa, 3. struktura trzeciorzędowa, 4. struktura czwartorzędowa
R1DYQFpt5UYKH1
Ćwiczenie 2
Zaznacz prawidłowe odpowiedzi. Jakie wiązania NIE zostaną zerwane w trakcie denaturacji? Możliwe odpowiedzi: 1. wiązania peptydowe, 2. wiązania wodorowe, 3. oddziaływania hydrofobowe, 4. wiązania jonowe
R2lNBTHMjJxgd1
Ćwiczenie 3
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
RzWlu597uj2wm1
Ćwiczenie 4
Dopasuj wymienione poniżej czynniki do odpowiednich grup. Czynniki fizyczne Możliwe odpowiedzi: 1. detergenty, 2. sole metali ciężkich, 3. promieniowanie jonizujące, 4. mocne kwasy i zasady, 5. ciśnienie, 6. temperatura, 7. promieniowanie UV i RTG, 8. wytrząsanie, 9. niektóre kwasy organiczne, 10. alkohole Czynniki chemiczne Możliwe odpowiedzi: 1. detergenty, 2. sole metali ciężkich, 3. promieniowanie jonizujące, 4. mocne kwasy i zasady, 5. ciśnienie, 6. temperatura, 7. promieniowanie UV i RTG, 8. wytrząsanie, 9. niektóre kwasy organiczne, 10. alkohole
2
Ćwiczenie 5
R122e6DEzjlv9
Obserwacje: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).
RQOsqQcU9N7DR
Rysunek łaźni wodnej, w której zanurzona została probówka wypełniona białkiem jaja kurzego
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 6

Denaturacja białek to proces, który polega na zmianie przestrzennej struktury białek pod wpływem czynników fizycznych i chemicznych. Może być procesem odwracalnym (renaturacja) lub nieodwracalnym. Do czynników fizycznych, przyczyniających się do denaturacji nieodwracalnej, zaliczamy: ogrzewanie, silnie mieszanie, wytrząsanie, naświetlanie promieniowaniem nadfioletowym, rentgenowskimi i jonizującym lub działanie ultradźwiękami. Natomiast denaturacja chemiczna zachodzi w obecności mocznika, chlorku guanidyny, na skutek działania kwasów i zasad, soli metali ciężkich, alkoholi. Wszystkie te czynniki powodują rozerwanie wiązań wodorowych, jonowych, mostków disiarczkowych, czyli niszczą wiązania, które stabilizują strukturę łańcuchów polipeptydowych. Jeżeli wartość krytyczna pH białka nie zostanie przekroczona, można zastosować proces renaturacji.

W której z probówek, przedstawionych na rysunku, dojdzie do denaturacji białka? Napisz, do jakiej z wymienionych grup czynników chemicznych należą wybrane przez Ciebie związki.

Zapoznaj się z opisem rysunku. W której z probówek dojdzie do denaturacji białka? Napisz, do jakiej z wymienionych grup czynników chemicznych należą wybrane przez Ciebie związki.

RAZOLNVe9bcz8
Rysunek do zadania
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RLJoGggH9u5gU
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
3
Ćwiczenie 7
RDubyspcwMvUi
A. Porównaj wygląd białka przed i po działaniu czynnika. (Uzupełnij). B. Nazwij proces, jaki zaszedł podczas tego doświadczenia i wyjaśnij, na czym polega. (Uzupełnij). C. Jakim czynnikiem zadziałano na białko w tym doświadczeniu? Do jakiej grupy czynników należy? (Uzupełnij). D. Zaproponuj problem badawczy. (Uzupełnij). E. Zaproponuj hipotezę. (Uzupełnij).

Przed:

RyNVxw1IlkL5x
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Po:

R5rC8EjkJqedj
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
31
Ćwiczenie 8
RQIGaXhuQg7cH
Nazwij proces, zachodzący w białku pod wpływem wysokiej temperatury. (Uzupełnij). Nazwij proces, zachodzący w białku po zastosowaniu DDT oraz SDS. (Uzupełnij). Wyjaśnij znaczenie zastosowania SDS w przypadku migracji białek w żelu. (Uzupełnij).