1
11
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie w laboratorium chemicznym. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje obserwacje i wyniki, a następnie sformułuj wnioski.

BHPazure#fff

Szafa laboratoryjna

RXMu1qMd3BSI9
Ilustracja interaktywna 1.
probówka
, 2.
zlewka
, 3.
kolba kulista płaskodenna
, 4.
kolba stożkowa
, 5.
szalki Petriego
, 6.
cylinder miarowy
, 7.
lejek szklany
, 8.
bagietka szklana
, 9.
łyżka metalowa
, 10.
łyżka do spalań
, 11.
szczypce laboratoryjne
, 12.
pipety Pasteura
, 13.
łapa drewniana
, 14.
trójnóg z siatką
, 15.
palnik laboratoryjny
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
11
Wpływ detergentu na białko
R1B7BqSgM8uZm1
wpływ 99,5% kwasu octowego na białko
RfXK2NeiIewHl1
Wpływ 5% roztworu wodorotlenku sodu
RHzcModgCRvCL1
Wpływ promieniowania UV na białko
RhEFuQHCms9rj1
RPT2IFXrtKk2o
Analiza doświadczenia: Badanie wpływu wybranych czynników fizycznych i chemicznych na struktury białkowe. Problem badawczy: Jakie czynniki wpływają na denaturację struktur białkowych? Hipoteza: Zastosowanie detergentu, 99,5% roztworu kwasu octowego oraz 5% roztworu wodorotlenku sodu powoduje denaturację białka jaja kurzego. Przebieg doświadczenia:Rozlej białko jaja kurzego do czterech probówek.Do pierwszej probówki wlej 5 cm3 detergentu.Do drugiej probówki wlej 5 cm3 stężonego kwasu octowego.Do trzeciej probówki wlej 5 cm3 roztworu wodorotlenku sodu.Czwartą probówkę naświetlaj lampą UV przez 25 minut (ustaw promieniowanie lampy na wylot probówki, gdyż szkło absorbuje część promieniowania UV).Obserwuj zachodzące zmiany. Obserwacje: (Uzupełnij) Wyniki: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).

Zapoznaj się z opisem doświadczenia, a następnie rozwiąż zadania.

Analiza doświadczenia: Badanie wpływu wybranych czynników fizycznych i chemicznych na struktury białkowe.

Problem badawczy: Jakie czynniki wpływają na denaturację struktur białkowych?

Hipoteza: Zastosowanie detergentu, 99,5% roztworu kwasu octowego oraz 5% roztworu wodorotlenku sodu powoduje denaturację białka jaja kurzego.

Sprzęt laboratoryjny:

  • probówki – podłużne naczynie szklane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;

  • pipeta – wąska rurka pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy przy pomocy ssawki;

  • zlewka – naczynie szklane o kształcie cylindrycznym, stosowane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;

  • lampa UV – sprzęt służący do naświetlania.

Odczynniki:

  • detergent,

  • 99,5% roztwór kwasu octowego,

  • 5% roztwór wodorotlenku sodu,

  • białko jaja kurzego.

Przebieg doświadczenia:

  1. Rozlano białko jaja kurzego do czterech probówek – podłużnych naczyń szklanych do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych.

  2. Do pierwszej probówki wlano 5 cm3 detergentu.

  3. Do drugiej probówki wlano 5 cm3 stężonego kwasu octowego.

  4. Do trzeciej probówki wlano 5 cm3 roztworu wodorotlenku sodu.

  5. Czwartą probówkę naświetlano lampą UV przez 25 minut (ustaw promieniowanie lampy na wylot probówki, gdyż szkło absorbuje część promieniowania UV).

Obserwacje:

Eksperyment z użyciem detergentu: Po wymieszaniu białka z detergentem w probówce wytrąca się biały, nitkowaty osad.Po wymieszaniu białka z detergentem w probówce wytrąca się biały, nitkowaty osad.

Eksperyment z użyciem stężonego kwasu octowego: Po wymieszaniu białka z detergentem w probówce wytrąca się biały, nitkowaty osad.

Eksperyment z użyciem roztworu wodorotlenku sodu: Po wymieszaniu białka z detergentem w probówce wytrąca się biały, nitkowaty osad.

Eksperyment z naświetlaniem lampą UV: Po czasie wytrąca się biały, nitkowaty osad.

Wyniki: Działanie czynników chemicznych i fizycznych spowodowało denaturacje białek.

Wnioski: Denaturację wywołują czynniki fizyczne, np. promieniowanie ultrafioletowe oraz czynniki chemiczne, np.: kwasy, zasady, detergenty. 

Ćwiczenie 1
RvIZCDHfBefjG1
Proces, który jest odpowiedzialny za wyniki doświadczeń, to: Możliwe odpowiedzi: 1. denaturacja., 2. renaturacja., 3. koagulacja.
R1NlVhqDEGbEb1
Ćwiczenie 2
Wskaż czynnik fizyczny powodujący denaturację białka. Możliwe odpowiedzi: 1. Stężony kwas octowy., 2. Roztwór wodorotlenku sodu., 3. Promieniowanie UV.