Wirtualne laboratorium – I
Przeprowadź doświadczenie w laboratorium chemicznym. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje obserwacje i wyniki, a następnie sformułuj wnioski.
Szafa laboratoryjna
Zapoznaj się z opisem doświadczenia, a następnie rozwiąż zadania.
Analiza doświadczenia: Badanie wpływu wybranych czynników fizycznych i chemicznych na struktury białkowe.
Problem badawczy: Jakie czynniki wpływają na denaturację struktur białkowych?
Hipoteza: Zastosowanie detergentu, roztworu kwasu octowego oraz roztworu wodorotlenku sodu powoduje denaturację białka jaja kurzego.
Sprzęt laboratoryjny:
probówki – podłużne naczynie szklane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;
pipeta – wąska rurka pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy przy pomocy ssawki;
zlewka – naczynie szklane o kształcie cylindrycznym, stosowane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;
lampa UV – sprzęt służący do naświetlania.
Odczynniki:
detergent,
roztwór kwasu octowego,
roztwór wodorotlenku sodu,
białko jaja kurzego.
Przebieg doświadczenia:
Rozlano białko jaja kurzego do czterech probówek – podłużnych naczyń szklanych do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych.
Do pierwszej probówki wlano detergentu.
Do drugiej probówki wlano stężonego kwasu octowego.
Do trzeciej probówki wlano roztworu wodorotlenku sodu.
Czwartą probówkę naświetlano lampą UV przez minut (ustaw promieniowanie lampy na wylot probówki, gdyż szkło absorbuje część promieniowania UV).
Obserwacje:
Eksperyment z użyciem detergentu: Po wymieszaniu białka z detergentem w probówce wytrąca się biały, nitkowaty osad.Po wymieszaniu białka z detergentem w probówce wytrąca się biały, nitkowaty osad.
Eksperyment z użyciem stężonego kwasu octowego: Po wymieszaniu białka z detergentem w probówce wytrąca się biały, nitkowaty osad.
Eksperyment z użyciem roztworu wodorotlenku sodu: Po wymieszaniu białka z detergentem w probówce wytrąca się biały, nitkowaty osad.
Eksperyment z naświetlaniem lampą UV: Po czasie wytrąca się biały, nitkowaty osad.
Wyniki: Działanie czynników chemicznych i fizycznych spowodowało denaturacje białek.
Wnioski: Denaturację wywołują czynniki fizyczne, np. promieniowanie ultrafioletowe oraz czynniki chemiczne, np.: kwasy, zasady, detergenty.