Hydroliza polisacharydów zachodzi pod wpływem: Możliwe odpowiedzi: 1. kwasu chlorowodorowego, 2. kwasu glukonowego, 3. kwasu etanowego, 4. kwasu azotowego(III)
RVlzr24biPJGX1
Ćwiczenie 2
Zaznacz wszystkie polisacharydy spośród wymienionych poniżej cukrów. Możliwe odpowiedzi: 1. glukoza, 2. celuloza, 3. sacharoza, 4. skrobia
R1LOq0fxVk35w1
Ćwiczenie 3
W wyniku hydrolizy polisacharydów produktem końcowym są: Możliwe odpowiedzi: 1. disacharydy., 2. cząsteczki glukozy., 3. dekstryny., 4. kwas glukonowy.
Wybierz odczynniki, którymi dokonasz identyfikacji ostatecznego produktu hydrolizy polisacharydów. Możliwe odpowiedzi: 1. , 2. , 3. , 4.
RY3VZuaAyDMtv2
Ćwiczenie 6
Wybierz poprawne dokończenia poniższego zdania.
W trakcie hydrolizy skrobi produktami pośrednimi są: Możliwe odpowiedzi: 1. maltoza i glukoza., 2. dekstryny i maltoza., 3. celobioza., 4. dekstryny i glukoza.
RETdq0KsmjLgw2
Ćwiczenie 7
Przyporządkuj enzym do cukru, który pod jego wpływem ulega hydrolizie. amylaza Możliwe odpowiedzi: 1. skrobia, 2. sacharoza, 3. celuloza, 4. maltoza, 5. laktoza laktaza Możliwe odpowiedzi: 1. skrobia, 2. sacharoza, 3. celuloza, 4. maltoza, 5. laktoza celulaza Możliwe odpowiedzi: 1. skrobia, 2. sacharoza, 3. celuloza, 4. maltoza, 5. laktoza inwertaza Możliwe odpowiedzi: 1. skrobia, 2. sacharoza, 3. celuloza, 4. maltoza, 5. laktoza maltaza Możliwe odpowiedzi: 1. skrobia, 2. sacharoza, 3. celuloza, 4. maltoza, 5. laktoza
Przyporządkuj enzym do cukru, który pod jego wpływem ulega hydrolizie. amylaza Możliwe odpowiedzi: 1. skrobia, 2. sacharoza, 3. celuloza, 4. maltoza, 5. laktoza laktaza Możliwe odpowiedzi: 1. skrobia, 2. sacharoza, 3. celuloza, 4. maltoza, 5. laktoza celulaza Możliwe odpowiedzi: 1. skrobia, 2. sacharoza, 3. celuloza, 4. maltoza, 5. laktoza inwertaza Możliwe odpowiedzi: 1. skrobia, 2. sacharoza, 3. celuloza, 4. maltoza, 5. laktoza maltaza Możliwe odpowiedzi: 1. skrobia, 2. sacharoza, 3. celuloza, 4. maltoza, 5. laktoza
31
Ćwiczenie 8
Uczeń przeprowadził następujące doświadczenie:
W czterech probówkach umieścił jednakowe, niewielkie ilości skrobi. Następnie do dwóch ze wspomnianych probówek wprowadził ślinę i wymieszał ich zawartość. Tak przygotowany zestaw pozostawił w ciepłym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie wykonał dwie próby:
Próba : Do jednej z probówek, w której początkowo umieścił czystą skrobię, oraz do jednej z probówek, w której początkowo umieścił skrobię ze śliną, dodał po kilka kropel jodyny.
Próba : Do jednej z probówek, w której początkowo umieścił czystą skrobię, oraz do jednej z probówek, w której początkowo umieścił skrobię ze śliną, dodał zawiesinę świeżo strąconego wodorotlenku miedzi. Następnie zawartość obydwu probówek ogrzewał w płomieniu palnika.
Zapisz, jakich obserwacji powinien dokonać uczeń po wykonaniu prób i .
R14PdsPCp79If
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Sformułuj wnioski wynikające z zapisanych powyżej obserwacji.
R1DfvXP7c7YNF
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Zwróć uwagę, że pod wpływem amylazy ślinowej (enzymu zawartego w ślinie) skrobia ulega hydrolizie. Produktem tej przemiany są m.in. maltoza i dekstryny.
Obserwacje:
Próba : W probówce z czystą skrobią, po dodaniu jodyny uczeń powinien zaobserwować pojawienie się ciemnogranatowego zabarwienia. W probówce, w której znajdowała się skrobia ze śliną, uczeń nie powinien zaobserwować objawów reakcji.
Próba : W czasie ogrzewania probówki z czystą skrobią i zawiesiną wodorotlenku miedzi, uczeń powinien zaobserwować pojawienie się czarnego osadu. W czasie ogrzewania drugiej z probówek, uczeń powinien zaobserwować wytrącenie się ceglastoczerwonego osadu.
Wnioski:
Próba : Pojawienie się ciemnogranatowego zabarwienia świadczy o obecności w probówce skrobi. Oznacza to, że czysta skrobia (bez dodatku śliny) nie uległa hydrolizie w czasie trwania doświadczenia. Brak ciemnogranatowego zabarwienia w probówce, do której uczeń wprowadził początkowo skrobię i ślinę, świadczy o tym, że w badanym układzie nie ma już skrobi. Pod wpływem amylazy ślinowej uległa ona hydrolizie, której produktami są maltoza i dekstryny (związków tych nie można wykryć za pomocą jodyny).
Próba : Pojawienie się czarnego osadu w probówce świadczy o tym, że skrobia nie wykazuje właściwości redukujących. Wspomniany czarny osad to tlenek miedzi, otrzymany w wyniku termicznego rozkładu wodorotlenku miedzi. Pojawienie się ceglastoczerwonego osadu (tlenku miedzi) świadczy o tym, że w badanej próbce znajduje się cukier o właściwościach redukujących. Cukrem tym nie jest skrobia, a najprawdopodobniej maltoza – dwucukier powstający w wyniku hydrolizy skrobi, zachodzącej pod wpływem działania amylazy ślinowej.
311
Ćwiczenie 9
Przedstaw, w jaki sposób przebiega hydroliza celulozy oraz skrobi. Zapisz schemat reakcji hydrolizy oraz uproszczone równanie reakcji.
R1NMrvP4vby74
(Uzupełnij).
R120YkGLuqvLa
(Uzupełnij).
Hydroliza polisacharydów to proces wieloetapowy.
A. Celuloza
W uproszczeniu, równanie reakcji hydrolizy celulozy można zapisać następująco:
B. Skrobia
W uproszczeniu, równanie reakcji hydrolizy skrobi można zapisać następująco: