Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R1Mo8pHY68FFn1
Ćwiczenie 1
Dokończ poniższe zdanie, zakreślając prawidłową odpowiedź. Jakie wiązanie występuje w cząsteczce tłuszczu? Możliwe odpowiedzi: 1. Występuje wiązanie amidowe., 2. Występuje wiązanie tłuszczowe., 3. Występuje wiązanie estrowe., 4. Występuje wiązanie eterowe., 5. Występuje wiązanie koordynacyjne.
1
Ćwiczenie 2
R1GgzJAFyWJvE1
Wzór pewnego tłuszczu mieszanego wygląda następująco: po lewej stronie wzoru w dół znajdują się połączone ze sobą trzy grupy ce ha dwa. Każda z nich łączy się z grupą ce o o. Pierwsza z grup ce o o łączy się z grupą ce 17 ha 33, druga z ce 17 ha 35, trzecia z ce 15 ha 31. Napisz nazwę zwyczajową kwasu tłuszczowego, od którego pochodzi dana reszta kwasowa, budująca ten tłuszcz.
Wzór kreskowy kwasu mieszanego
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1bLa9mggy88C
Wybierz nazwę zwyczajową kwasu tłuszczowego, od którego pochodzi reszta kwasowa C 15 H 31 . Możliwe odpowiedzi: 1. kwas palmitynowy., 2. kwas oleinowy.
11
Ćwiczenie 3

W cząsteczce pewnego tłuszczu stosunek molowy reszty kwasu palmitynowego do reszty kwasu stearynowego ma się jak 1:2. Narysuj w zeszycie do lekcji chemii wzór półstrukturalny tego tłuszczu.

RPX5FK8X9QI4U
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
R1QmzYwNKH3cv
(Uzupełnij).
211
Ćwiczenie 4
R1Cfrh6z124rM
Nazwij charakterystyczne wiązania występujące w tłuszczach, które świadczą o podobieństwie tłuszczów stałych i ciekłych. Nazwij te wiązania.
Wzór kreskowy tristearynianu glicerolu
Źródło: GroMar Sp, z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 4
R10qlHNCNVbna
W tristearynianie glicerolu są charakterystyczne wiązania występujące w tłuszczach, które świadczą o podobieństwie tłuszczów stałych i ciekłych. Nazwij te wiązania. Możliwe odpowiedzi: 1. to wiązania estrowe., 2. to wiązania koordynacyjne., 3. to wiązania wodorowe.
1
21
Ćwiczenie 5

Tłuszcze mogą w środowisku zasadowym ulegać procesowi hydrolizy, tworząc mydła, czyli sole sodowe lub potasowe wyższych kwasów karboksylowych, zgodnie z poniższym schematem reakcji.

RY0MOvFOAuqU2
Równanie reakcji procesu hydrolizy tłuszczów
Źródło: GroMar sp.z.o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RCvTeb46Dj80i
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 5
RW4pXIdTBV7Iw
(Uzupełnij).
RZ45FIG4A9CPB2
Ćwiczenie 6
Dopasuj wzory sumaryczne do poniższych nazw kwasów. - kwas palmitynowy: 1. C15H31COOH, 2. C17H35COOH, 3. C17H33COOH, 4. C17H31COOH, 5. C17H29COOH.
- kwas stearynowy: 1. C15H31COOH, 2. C17H35COOH, 3. C17H33COOH, 4. C17H31COOH, 5. C17H29COOH.
- kwas oleinowy: 1. C15H31COOH, 2. C17H35COOH, 3. C17H33COOH, 4. C17H31COOH, 5. C17H29COOH.
- kwas linolowy: 1. C15H31COOH, 2. C17H35COOH, 3. C17H33COOH, 4. C17H31COOH, 5. C17H29COOH.
21
Ćwiczenie 7

100 g oliwy z oliwek występuje wiele nasyconych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym m. in. 11,6% masy stanowi kwas palmitynowy, 2,51% – kwas stearynowy, 68,97% – kwas oleinowy oraz 9,78% – kwas linolowy.

Skąd wynika ciekły stan skupienia oliwy z oliwek?

R5cZuFkreqd0I
Odpowiedź (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Oblicz stosunek molowy kwasów tłuszczowych w oliwie z oliwek. Wyniki zaokrąglij do liczb całkowitych.

RSG9QYsCPe0Y5
(Uzupełnij).
R1Pgm1QCfBSmE
(Uzupełnij).
311
Ćwiczenie 9

Narysuj wzór kreskowy 1,2-dioleilo-3-staerynianu glicerolu i oblicz, ile cząsteczek mieści się w 0,25 mola tego tłuszczu. Następnie oblicz jego stężenie procentowe w 1000 cm3 propan-2-onu, jeśli wiesz, że jego gęstość wynosi 784 kgm3.

RIhBhiKRBha5N
(Uzupełnij).
R6y0SbmvZWNPv
(Uzupełnij).