Sprawdź się

Skład:
Mięso z indyka (94%), sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, glukoza, woda, 2. Produkt 2.
Skład:
Filet z kurczaka (90%), tłuszcz z kurczaka, skrobia, sól, ekstrakty przypraw (w tym aromaty dymu wędzarniczego), cukier, białko z kurczaka, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Poniżej przedstawiono zdjęcia etykiet jogurtów owocowych: morelowego z certyfikatem ekologicznym (fotografia 1.) i brzoskwiniowego bez takiego wyróżnienia (fotografia 2.). Uwzględniając opis składu i wartości odżywcze tych produktów, oceń, który z nich można jednoznacznie uznać za wyrób niżej jakości i prawdopodobnie mniej zdrowy. Odpowiedź uzasadnij.
Zapoznaj się z opisem zdjęć etykiet jogurtów owocowych: morelowego z certyfikatem ekologicznym (fotografia 1.) i brzoskwiniowego bez takiego wyróżnienia (fotografia 2.). Uwzględniając opis składu i wartości odżywcze tych produktów, oceń, który z nich można jednoznacznie uznać za wyrób niżej jakości i prawdopodobnie mniej zdrowy. Odpowiedź uzasadnij.



Powyższy wykres przedstawia udział kanałów sprzedaży w rynku certyfikowanej żywności ekologicznej w wybranych krajach Europy w 2017 roku. Najczęściej sprzedaż odbywa się w sklepach ogólnospożywczych (super- i hipermarketach oraz dyskontach). Podaj dwa argumenty za tym, że zwiększenie asortymentu ekożywności w sklepach ogólnospożywczych przełoży się na wzrost jej konsumpcji w Polsce.
Najczęściej sprzedaż certyfikowanej żywności ekologicznej odbywa się w sklepach ogólnospożywczych (super- i hipermarketach oraz dyskontach). Podaj dwa argumenty za tym, że zwiększenie asortymentu ekożywności w sklepach ogólnospożywczych przełoży się na wzrost jej konsumpcji w Polsce.