Sprawdź się
Wskaż prawdziwe zdanie.
- Leki przeciwko nadkwasocie żołądka zawierają rozpuszczalne sole glinu.
- Rośliny, które rosną na glebach o odczynie zasadowym, przyswajają znaczne ilości kationów glinu.
- Wszystkie przetworzone produkty spożywcze nie zawierają kationów glinu.
Dopasuj działania jonu w organizmie do odpowiedniego układu.
tworzy kompleksy, które powodują przerost tkanki łącznej oraz zgrubienie ścian pęcherzyków płucnych., uszkadza i zmienia wrażliwość szpiku na erytropoetynę, łączy się z cytrynianami (aniony kwasu cytrynowego) i innymi czynnikami chelatującymi w cytozolu (cytoplazma), blokuje neurotransmitery, hamuje tworzenie oraz wzrost hydroksyapatytu (uwodniony fosforan wapnia, wystepujący w tkance kostnej).
| komórka | |
| układ kostny | |
| układ nerwowy | |
| układ oddechowy | |
| układ krwionośny |
Zaznacz zdania fałszywe:
- Kationy glinu nie indukują stresu oksydacyjnego w komórkach organizmu człowieka.
- Dopuszczalną dzienną dawką glinu jest 1 mg na 1 kg masy ciała.
- Większość kationów glinu łączy się z transferryną we krwi, tworząc związki.
- Wraz z wiekiem zawartość kationów glinu maleje w organizmie.
Oceń, czy człowiek o masie 72 kg mógłby przyjąć 142 mg kationów glinu bez szkodliwego wpływu na zdrowie w ciągu dwóch dni?
Poniższa tabela przedstawia średnią zawartość w wybranych produktach spożywczych.
Produkty | Średnie stężenie AlIndeks górny 3+3+ [mg/kg] |
|---|---|
ogórki | 1,00 |
czarna porzeczka | 18,00 |
truskawki | 1,56 |
mleko krowie | 1,00 |
mięso drobiowe | 2,00 |
mięso wołowe | 4,50 |
ser edamski | 1,50 |
przyprawa papryka | 526,00 |
pieprz czarny | 603,00 |
kawa | 27,00 |
kakao | 171,00 |
I. Czy 1 kg czarnej porzeczki zawiera większą ilość kationów glinu niż 1 kg mięsa wołowego?
- Tak
- Nie
II. Czy 1 kg sera edamskiego zawiera mniejszą ilość kationów glinu niż 1 kg mięsa wołowego?
- Nie
- Tak
Czy człowiek o masie 60 kg, spożywając 1 kg kakao w ciągu trzech dni, przekroczy dopuszczalną dzienną dawkę glinu? Przyjmij, że 1 kg spożytego kakao zawiera 171 mg kationów glinu.
Oceń, czy człowiek o masie 54 kg, spożywając 1 kg pieprzu czarnego w ciągu tygodnia, przekroczy dopuszczalną dzienną dawkę glinu? Przyjmij, że 1 kg spożytego czarnego pieprzu zawiera 603 mg kationów glinu.
Siarczan(VI) glinu jest wykorzystywany do oczyszczania wody pitnej. W laboratorium przygotowano roztwór soli glinu – w tym celu rozpuszczono 11,1 g siarczanu(VI) glinu i uzupełniono wodą destylowaną do objętości 2000 . Oblicz stężenie molowe kationów glinu w otrzymanym roztworze.
Obecnie obowiązująca norma zawartości glinu w wodzie przeznaczonej do spożywania przez ludzi wynosi 200 µg /l. Do badań skierowano próbkę wody przeznaczoną do picia i zbadano, że stężenie procentowe glinu wynosi 0,0001 %. Na podstawie obliczeń oceń, czy badana próbka wody nadaje się do spożycia przez ludzi. Przyjmij, że gęstość wody przeznaczonej do picia wynosi d=1 g∙cmIndeks górny -3-3.