Sprawdź się
Na podstawie tabeli stałych dysocjacji wybranych kwasów określ, czy dane zdanie jest prawdziwe, wpisując „P”, czy fałszywe -”F”.
Wskaż poprawne odpowiedzi.
Porównaj moc kwasu mlekowego (kwasu 2‑hydroksypropanowego) i kwasu octowego (etanowego), a następnie na tej podstawie zaprojektuj doświadczenie, w którym wykażesz, że jeden z nich jest mocniejszy.
Moc kwasów można porównać, analizując wartości ich stałych dysocjacji lub za pomocą doświadczenia.
Stała dysocjacji kwasu mlekowego wynosi w temperaturze 25°C. Stałą dysocjacji kwasu octowego odczytaj z tabeli.
Podaj obserwację, która potwierdzi, że wybrany kwas jest mocniejszy od drugiego.
W poniższej tabeli podano wartości stałej dysocjacji trzech kwasów karboksylowych w temperaturze 25℃.
Nazwa kwasu | KIndeks dolny aa |
|---|---|
Kwas octowy (etanowy) | 1,8 ∙ 10Indeks górny ‑5‑5 |
Kwas pirogroniowy (kwas 2‑oksopropanowy) | 4,1 ∙ 10Indeks górny ‑3‑3 |
Kwas benzoesowy (benzenokarboksylowy) | 6,3 ∙ 10Indeks górny ‑5‑5 |
W trzech probówkach znajdują się wodne roztwory wymienionych kwasów karboksylowych, które zapomniano podpisać. W celu identyfikacji substancji probówki oznaczono symbolami: HX, HY, HZ. Pomiędzy zawartościami probówek przeprowadzono reakcje chemiczne:
Na podstawie powyższych informacji dokonaj identyfikacji zawartości probówek i podaj nazwy systematyczne znajdujących się w nich kwasów karboksylowych:
Benzoesan sodu to środek konserwujący, ponieważ w środowisku kwasowym uwalnia się z niego bakteriobójczy kwas benzoesowy. Oblicz, ile gramów kwasu solnego potrzeba do otrzymania 6,1 g kwasu benzoesowego. Wynik podaj z dokładnością do trzeciego miejsca po przecinku.
Na podstawie poniższej tabeli uszereguj nazwy wymienionych powyżej kwasów wg odpowiednich kryteriów.