Dwutlenek węgla COIndeks dolny 22 jest obojętny wobec produktów suchych, a w kontakcie z produktami wilgotnymi łatwo rozpuszcza się i reaguje częściowo do HIndeks dolny 22COIndeks dolny 33, co nieznacznie obniża pH i wywiera niewielkie działanie bakteriostatyczne. Stosowanie COIndeks dolny 2 Indeks dolny koniec2 spowalnia szybkość wzrostu zarodków. Tlen OIndeks dolny 22 jest najbardziej aktywnym składnikiem powietrza, sprzyjającym wzrostowi bakterii tlenowych powodujących m.in. procesy gnilne. Zmniejszenie zawartości tlenu spowalnia procesy chemiczne z udziałem tlenu (oddychanie, dojrzewanie, utlenianie). Należy pamiętać o zachowaniu proporcji pomiędzy zawartością tlenu i dwutlenku węgla. Przy zawartości OIndeks dolny 22<1,5% lub COIndeks dolny 22>20% następuje naruszenie równowagi procesów oddychania i wystąpienie oddychania beztlenowego, powodującego stopniowe obumieranie tkanek. Najprostszą i najtańszą metodą przechowywania owoców i warzyw jest obniżenie ich temperatury poprzez umieszczenie produktów w zwykłej chłodni (…). Metoda nie jest zbyt skuteczna ze względu na dużą zawartość tlenu w powietrzu, co sprzyja procesowi utleniania.
Indeks górny Źródło: Technika przechowalnictwa chłodniczego owoców i warzyw w atmosferze kontrolowanej, Mariusz Kosiński, SUChiKl, Gdańsk 2009 Indeks górny koniecŹródło: Technika przechowalnictwa chłodniczego owoców i warzyw w atmosferze kontrolowanej, Mariusz Kosiński, SUChiKl, Gdańsk 2009
RpsvncheFtzT2
Zastanów się, jakie czynniki oprócz temperatury mają wpływ na dojrzewanie owoców, a także które z nich można zastosować w chłodni.
Aby podnieść skuteczność metody przechowywania owoców w chłodni oprócz obniżenia temperatury należałoby również obniżyć stężenie tlenu w jej wnętrzu – mniejsza ilość tlenu spowalnia procesy dojrzewania i utleniania. Trzeba również podnieść zawartość COIndeks dolny 22 w powietrzu, co przyczyni się do spowolnienia wzrostu zarodków i przyniesie działanie bakteriostatyczne. Należy jednak zachować odpowiednią proporcję tlenu do dwutlenku węgla, aby nie indukować procesów oddychania beztlenowego powodującego martwicę tkanek.
31
Ćwiczenie 8
1‑Metylocyklopropen (1‑MCP) jest regulatorem wzrostu przedłużającym trwałość przechowalniczą i jakość produktów roślinnych. Jest związkiem chemicznym, który wiąże się z receptorami etylenu w komórkach, przez co wykazują one zmniejszoną reakcję na etylen i zmniejszoną syntezę etylenu. Traktowanie 1‑MCP w znacznym stopniu opóźnia proces dojrzewania i starzenia się owoców pomidora przez zahamowanie produkcji etylenu. Związek ten znacznie spowalnia proces oddychania w owocach, opóźnia zmianę koloru tkanek roślinnych i redukuje mięknięcie i gnicie składowanych owoców. Stopień zahamowania procesu dojrzewania pomidorów traktowanych 1‑MCP zależy od jego stężenia, stopnia dojrzałości owoców oraz odmiany.
Indeks górny Źródło: Wpływ 1‑MCP na wybarwianie się, wartość handlową i trwałość przechowalniczą owoców pomidora. Anna Wrzodak, Marek Gajewski, Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 2015, 23: 145–154 Indeks górny koniecŹródło: Wpływ 1‑MCP na wybarwianie się, wartość handlową i trwałość przechowalniczą owoców pomidora. Anna Wrzodak, Marek Gajewski, Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 2015, 23: 145–154
RfLsxcfq1RP1u
Przypomnij sobie, do jakiej grupy owoców należą jabłka i banany, oraz zastanów się, jaki wpływ ma na nie etylen przed ich dojrzewaniem, a jaki po nim.
Powyższe sformułowanie jest prawdziwe. Jabłka i banany należą do owoców dojrzewających pod wpływem etylenu. Zastosowanie 1‑MCP przed klimakterium zaburzy jego przebieg i wpłynie niekorzystnie na smak i strukturę owocu. Z kolei zablokowanie działania etylenu po osiągnięciu dojrzałości owocu zapobiegnie m.in. jego przedwczesnemu starzeniu się, mięknięciu i gniciu tkanek – będzie więc miało korzystny wpływ na jakość produktu.