1
Pokaż ćwiczenia:
RSQFGedchQU4p1
Ćwiczenie 1
Zaznacz fitohormony, które pełnią istotną rolę w procesie dojrzewania owoców. Możliwe odpowiedzi: 1. Etylen, 2. Etanol, 3. Kwas abscysynowy, 4. Kwas askorbinowy, 5. Auksyny, 6. Anoksyny, 7. Gibereliny, 8. Cytokininy, 9. Greliny
R1bHCEpciYaoT1
Ćwiczenie 2
Przyporządkuj podane poniżej owoce do odpowiedniej grupy. Dojrzewające pod wpływem etylenu Możliwe odpowiedzi: 1. Winogrona, 2. Truskawki, 3. Banany, 4. Pomarańcze, 5. Cytryny, 6. Jabłka, 7. Gruszki, 8. Śliwki Niedojrzewające pod wpływem etylenu Możliwe odpowiedzi: 1. Winogrona, 2. Truskawki, 3. Banany, 4. Pomarańcze, 5. Cytryny, 6. Jabłka, 7. Gruszki, 8. Śliwki
Rszj6aQ0FieDX1
Ćwiczenie 3
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
R16AdnMPHNOtI2
Ćwiczenie 4
Przypisz podanym hasłom odpowiadające im definicje. Klimakterium Możliwe odpowiedzi: 1. Hormony roślinne stymulujące procesy rozwojowe roślin, takie jak wzrost wydłużeniowy, rozgałęzianie się pędów czy ukorzenianie oraz opóźniający dojrzewanie owoców., 2. Hormon roślinny hamujący procesy wzrostu i rozwoju roślin i przyspieszający opadanie liści i przejrzewanie owoców., 3. Zjawisko występujące u roślin, okres szczytowego wzrostu oddychania i wydzielania dwutlenku węgla., 4. Inaczej starzenie się owoców, przejawia się zmniejszeniem intensywności oddychania. Przejrzewanie Możliwe odpowiedzi: 1. Hormony roślinne stymulujące procesy rozwojowe roślin, takie jak wzrost wydłużeniowy, rozgałęzianie się pędów czy ukorzenianie oraz opóźniający dojrzewanie owoców., 2. Hormon roślinny hamujący procesy wzrostu i rozwoju roślin i przyspieszający opadanie liści i przejrzewanie owoców., 3. Zjawisko występujące u roślin, okres szczytowego wzrostu oddychania i wydzielania dwutlenku węgla., 4. Inaczej starzenie się owoców, przejawia się zmniejszeniem intensywności oddychania. Auksyny Możliwe odpowiedzi: 1. Hormony roślinne stymulujące procesy rozwojowe roślin, takie jak wzrost wydłużeniowy, rozgałęzianie się pędów czy ukorzenianie oraz opóźniający dojrzewanie owoców., 2. Hormon roślinny hamujący procesy wzrostu i rozwoju roślin i przyspieszający opadanie liści i przejrzewanie owoców., 3. Zjawisko występujące u roślin, okres szczytowego wzrostu oddychania i wydzielania dwutlenku węgla., 4. Inaczej starzenie się owoców, przejawia się zmniejszeniem intensywności oddychania. Kwas abscysynowy (ABA) Możliwe odpowiedzi: 1. Hormony roślinne stymulujące procesy rozwojowe roślin, takie jak wzrost wydłużeniowy, rozgałęzianie się pędów czy ukorzenianie oraz opóźniający dojrzewanie owoców., 2. Hormon roślinny hamujący procesy wzrostu i rozwoju roślin i przyspieszający opadanie liści i przejrzewanie owoców., 3. Zjawisko występujące u roślin, okres szczytowego wzrostu oddychania i wydzielania dwutlenku węgla., 4. Inaczej starzenie się owoców, przejawia się zmniejszeniem intensywności oddychania.
R1CdpX6huYKEb2
Ćwiczenie 5
Łączenie par. Zaznacz, które stwierdzenia na temat etylenu są prawdziwe, a które fałszywe.. Inna nazwa to eten, a wzór chemiczny to
CH2=CH2.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Wzrost stężenia tego związku wytwarzanego przez tkankę roślinną poprzedza klimakterium roślin.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Jest bezbarwnym gazem o silnym zapachu gnijących jajek.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Zwiększenie zawartości tlenu do 3–5% hamuje wytwarzanie etylenu i zmniejsza wrażliwość tkanek roślinnych na jego działanie.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
RcmGFDntOodcq2
Ćwiczenie 6
Uzupełnij tekst, wybierając odpowiednie słowa spośród podanych poniżej sformułowań. Warstwa 1. liście, kwiaty, pędy boczne, 2. przejrzewaniem, 3. blaszki środkowej, 4. korzenie i łodyga, 5. dopływu powietrza, 6. etanol, 7. dopływu wody, 8. etylen, 9. odpadaniem, 10. u nasady, 11. przyspiesza, 12. odcinająca, 13. wzrastaniem, 14. opóźnia, 15. enzymatyczny, 16. pektynianu wapnia, 17. w środku, 18. korkowacenie i obumieranie, 19. przydatności do spożycia, 20. odnawiająca to pojedyncza lub podwójna warstwa specjalnych komórek związana z 1. liście, kwiaty, pędy boczne, 2. przejrzewaniem, 3. blaszki środkowej, 4. korzenie i łodyga, 5. dopływu powietrza, 6. etanol, 7. dopływu wody, 8. etylen, 9. odpadaniem, 10. u nasady, 11. przyspiesza, 12. odcinająca, 13. wzrastaniem, 14. opóźnia, 15. enzymatyczny, 16. pektynianu wapnia, 17. w środku, 18. korkowacenie i obumieranie, 19. przydatności do spożycia, 20. odnawiająca części rośliny takich jak 1. liście, kwiaty, pędy boczne, 2. przejrzewaniem, 3. blaszki środkowej, 4. korzenie i łodyga, 5. dopływu powietrza, 6. etanol, 7. dopływu wody, 8. etylen, 9. odpadaniem, 10. u nasady, 11. przyspiesza, 12. odcinająca, 13. wzrastaniem, 14. opóźnia, 15. enzymatyczny, 16. pektynianu wapnia, 17. w środku, 18. korkowacenie i obumieranie, 19. przydatności do spożycia, 20. odnawiająca Tworzy się ona 1. liście, kwiaty, pędy boczne, 2. przejrzewaniem, 3. blaszki środkowej, 4. korzenie i łodyga, 5. dopływu powietrza, 6. etanol, 7. dopływu wody, 8. etylen, 9. odpadaniem, 10. u nasady, 11. przyspiesza, 12. odcinająca, 13. wzrastaniem, 14. opóźnia, 15. enzymatyczny, 16. pektynianu wapnia, 17. w środku, 18. korkowacenie i obumieranie, 19. przydatności do spożycia, 20. odnawiająca zrzucanego organu. W warstwie tej następuje 1. liście, kwiaty, pędy boczne, 2. przejrzewaniem, 3. blaszki środkowej, 4. korzenie i łodyga, 5. dopływu powietrza, 6. etanol, 7. dopływu wody, 8. etylen, 9. odpadaniem, 10. u nasady, 11. przyspiesza, 12. odcinająca, 13. wzrastaniem, 14. opóźnia, 15. enzymatyczny, 16. pektynianu wapnia, 17. w środku, 18. korkowacenie i obumieranie, 19. przydatności do spożycia, 20. odnawiająca rozkład składników ścian komórkowych, zwłaszcza 1. liście, kwiaty, pędy boczne, 2. przejrzewaniem, 3. blaszki środkowej, 4. korzenie i łodyga, 5. dopływu powietrza, 6. etanol, 7. dopływu wody, 8. etylen, 9. odpadaniem, 10. u nasady, 11. przyspiesza, 12. odcinająca, 13. wzrastaniem, 14. opóźnia, 15. enzymatyczny, 16. pektynianu wapnia, 17. w środku, 18. korkowacenie i obumieranie, 19. przydatności do spożycia, 20. odnawiająca, która jest zbudowana z 1. liście, kwiaty, pędy boczne, 2. przejrzewaniem, 3. blaszki środkowej, 4. korzenie i łodyga, 5. dopływu powietrza, 6. etanol, 7. dopływu wody, 8. etylen, 9. odpadaniem, 10. u nasady, 11. przyspiesza, 12. odcinająca, 13. wzrastaniem, 14. opóźnia, 15. enzymatyczny, 16. pektynianu wapnia, 17. w środku, 18. korkowacenie i obumieranie, 19. przydatności do spożycia, 20. odnawiająca. Czasem zamiast tego następuje 1. liście, kwiaty, pędy boczne, 2. przejrzewaniem, 3. blaszki środkowej, 4. korzenie i łodyga, 5. dopływu powietrza, 6. etanol, 7. dopływu wody, 8. etylen, 9. odpadaniem, 10. u nasady, 11. przyspiesza, 12. odcinająca, 13. wzrastaniem, 14. opóźnia, 15. enzymatyczny, 16. pektynianu wapnia, 17. w środku, 18. korkowacenie i obumieranie, 19. przydatności do spożycia, 20. odnawiająca komórek tej warstwy, prowadzące do odcięcia 1. liście, kwiaty, pędy boczne, 2. przejrzewaniem, 3. blaszki środkowej, 4. korzenie i łodyga, 5. dopływu powietrza, 6. etanol, 7. dopływu wody, 8. etylen, 9. odpadaniem, 10. u nasady, 11. przyspiesza, 12. odcinająca, 13. wzrastaniem, 14. opóźnia, 15. enzymatyczny, 16. pektynianu wapnia, 17. w środku, 18. korkowacenie i obumieranie, 19. przydatności do spożycia, 20. odnawiająca i w następstwie do zrzucenia organu.
Substancją biorącą bezpośredni udział w regulacji odcinania jest 1. liście, kwiaty, pędy boczne, 2. przejrzewaniem, 3. blaszki środkowej, 4. korzenie i łodyga, 5. dopływu powietrza, 6. etanol, 7. dopływu wody, 8. etylen, 9. odpadaniem, 10. u nasady, 11. przyspiesza, 12. odcinająca, 13. wzrastaniem, 14. opóźnia, 15. enzymatyczny, 16. pektynianu wapnia, 17. w środku, 18. korkowacenie i obumieranie, 19. przydatności do spożycia, 20. odnawiająca. Reguluje tworzenie się warstwy odcinającej – utlenienie się związku z tkanek owocu znacznie 1. liście, kwiaty, pędy boczne, 2. przejrzewaniem, 3. blaszki środkowej, 4. korzenie i łodyga, 5. dopływu powietrza, 6. etanol, 7. dopływu wody, 8. etylen, 9. odpadaniem, 10. u nasady, 11. przyspiesza, 12. odcinająca, 13. wzrastaniem, 14. opóźnia, 15. enzymatyczny, 16. pektynianu wapnia, 17. w środku, 18. korkowacenie i obumieranie, 19. przydatności do spożycia, 20. odnawiająca wytworzenie strefy oddzielającej. Następujące po oddzieleniu owocu dalsze procesy dojrzewania stymulowane etylenem łączą się nierozerwalnie z jego 1. liście, kwiaty, pędy boczne, 2. przejrzewaniem, 3. blaszki środkowej, 4. korzenie i łodyga, 5. dopływu powietrza, 6. etanol, 7. dopływu wody, 8. etylen, 9. odpadaniem, 10. u nasady, 11. przyspiesza, 12. odcinająca, 13. wzrastaniem, 14. opóźnia, 15. enzymatyczny, 16. pektynianu wapnia, 17. w środku, 18. korkowacenie i obumieranie, 19. przydatności do spożycia, 20. odnawiająca i skracaniem czasu 1. liście, kwiaty, pędy boczne, 2. przejrzewaniem, 3. blaszki środkowej, 4. korzenie i łodyga, 5. dopływu powietrza, 6. etanol, 7. dopływu wody, 8. etylen, 9. odpadaniem, 10. u nasady, 11. przyspiesza, 12. odcinająca, 13. wzrastaniem, 14. opóźnia, 15. enzymatyczny, 16. pektynianu wapnia, 17. w środku, 18. korkowacenie i obumieranie, 19. przydatności do spożycia, 20. odnawiająca.
31
Ćwiczenie 7

Dwutlenek węgla COIndeks dolny 2 jest obojętny wobec produktów suchych, a w kontakcie z produktami wilgotnymi łatwo rozpuszcza się i reaguje częściowo do HIndeks dolny 2COIndeks dolny 3, co nieznacznie obniża pH i wywiera niewielkie działanie bakteriostatyczne. Stosowanie COIndeks dolny 2  Indeks dolny koniecspowalnia szybkość wzrostu zarodków. Tlen OIndeks dolny 2 jest najbardziej aktywnym składnikiem powietrza, sprzyjającym wzrostowi bakterii tlenowych powodujących m.in. procesy gnilne. Zmniejszenie zawartości tlenu spowalnia procesy chemiczne z udziałem tlenu (oddychanie, dojrzewanie, utlenianie). Należy pamiętać o zachowaniu proporcji pomiędzy zawartością tlenu i dwutlenku węgla. Przy zawartości OIndeks dolny 2<1,5% lub COIndeks dolny 2>20% następuje naruszenie równowagi procesów oddychania i wystąpienie oddychania beztlenowego, powodującego stopniowe obumieranie tkanek. Najprostszą i najtańszą metodą przechowywania owoców i warzyw jest obniżenie ich temperatury poprzez umieszczenie produktów w zwykłej chłodni (…). Metoda nie jest zbyt skuteczna ze względu na dużą zawartość tlenu w powietrzu, co sprzyja procesowi utleniania.

Indeks górny Źródło: Technika przechowalnictwa chłodniczego owoców i warzyw w atmosferze kontrolowanej, Mariusz Kosiński, SUChiKl, Gdańsk 2009 Indeks górny koniec

RpsvncheFtzT2
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

1‑Metylocyklopropen (1‑MCP) jest regulatorem wzrostu przedłużającym trwałość przechowalniczą i jakość produktów roślinnych. Jest związkiem chemicznym, który wiąże się z receptorami etylenu w komórkach, przez co wykazują one zmniejszoną reakcję na etylen i zmniejszoną syntezę etylenu. Traktowanie 1‑MCP w znacznym stopniu opóźnia proces dojrzewania i starzenia się owoców pomidora przez zahamowanie produkcji etylenu. Związek ten znacznie spowalnia proces oddychania w owocach, opóźnia zmianę koloru tkanek roślinnych i redukuje mięknięcie i gnicie składowanych owoców. Stopień zahamowania procesu dojrzewania pomidorów traktowanych 1‑MCP zależy od jego stężenia, stopnia dojrzałości owoców oraz odmiany.

Indeks górny Źródło: Wpływ 1‑MCP na wybarwianie się, wartość handlową i trwałość przechowalniczą owoców pomidora. Anna Wrzodak, Marek Gajewski, Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 2015, 23: 145–154 Indeks górny koniec

RfLsxcfq1RP1u
(Uzupełnij).