Sprawdź się
Zaznacz, która z poniższych definicji odnosi się do pogłowia.
- Stosunek liczby zwierząt użytkowych i hodowlanych do powierzchni, na której się znajdują w określonym czasie.
- Liczba zwierząt użytkowych i hodowlanych występujących na określonym obszarze w danym odcinku czasowym.
- Selekcja i dobór osobników prowadzone w warunkach prawidłowego chowu, modyfikowanie materiału genetycznego i tworzenie nowych ras oraz odmian.
- Grupa osobników tego samego, rzadziej różnych gatunków zwierząt, żyjąca na określonym terytorium, związana mniej lub bardziej zaawansowaną formą organizacji społecznej.
Połącz nazwy zwierząt gospodarskich ze strefami, w których występują.
strefa gorąca i wilgotna, strefa umiarkowana, obszary stepowe, obszary półsuche i gorące
| bawoły i bydło zebu | |
| kozy i wielbłądy | |
| bydło i owce | |
| trzoda chlewna, bydło i drób |
Zapoznaj się z poniższymi mapami rozmieszczenia chowu dwóch grup zwierząt gospodarskich. Korzystając z dostępnych źródeł wiedzy, uzupełnij tabelę pod mapami. Wskaż trzy czynniki wpływające na rozmieszczenie chowu zwierząt gospodarskich na świecie.


Mapa 1, Mapa 2, chów owiec, chów drobiu, Francja, Stany Zjednoczone
| Mapa | Chów | Światowy lider |
|---|---|---|
| Mapa 1 | ||
| Mapa 2 |
charakterystyczny na obszarach o 1. umiarkowanego, 2. dużym, 3. małym, 4. drobiu, 5. zwrotnikowego, 6. komarów, 7. śpiączkę afrykańską, 8. trawiastych, 9. much tse-tse, 10. owiec, 11. malarię, 12. leśnych nachyleniu, które utrudnia uprawę
roślin. Małe jego pogłowie jest odnotowywane w wielu krajach afrykańskich ze względu na występowanie tam 1. umiarkowanego, 2. dużym, 3. małym, 4. drobiu, 5. zwrotnikowego, 6. komarów, 7. śpiączkę afrykańską, 8. trawiastych, 9. much tse-tse, 10. owiec, 11. malarię, 12. leśnych, które zagrażają krowom, ponieważ
przenoszą 1. umiarkowanego, 2. dużym, 3. małym, 4. drobiu, 5. zwrotnikowego, 6. komarów, 7. śpiączkę afrykańską, 8. trawiastych, 9. much tse-tse, 10. owiec, 11. malarię, 12. leśnych. Trzoda chlewna natomiast występuje głównie w
strefie klimatu 1. umiarkowanego, 2. dużym, 3. małym, 4. drobiu, 5. zwrotnikowego, 6. komarów, 7. śpiączkę afrykańską, 8. trawiastych, 9. much tse-tse, 10. owiec, 11. malarię, 12. leśnych i podzwrotnikowego, które charakteryzują
się dogodnymi warunkami do produkcji dużej ilości paszy dla świń, między innymi:
jęczmienia, ziemniaków i kukurydzy. Obszary dosyć ciepłe, suche, o bardzo skąpej
roślinności odznaczają się dużym pogłowiem1. umiarkowanego, 2. dużym, 3. małym, 4. drobiu, 5. zwrotnikowego, 6. komarów, 7. śpiączkę afrykańską, 8. trawiastych, 9. much tse-tse, 10. owiec, 11. malarię, 12. leśnych.
Uzupełnij tekst, korzystając ze sformułowań zamieszczonych poniżej.
much tse-tse, komarów, małym, dużym, leśnych, malarię, drobiu, trawiastych, śpiączkę afrykańską, umiarkowanego, zwrotnikowego, owiec
Chowowi bydła sprzyja występowanie rozległych obszarów ................................................. Jest on
charakterystyczny na obszarach o ................................................ nachyleniu, które utrudnia uprawę
roślin. Małe jego pogłowie jest odnotowywane w wielu krajach afrykańskich ze względu na występowanie tam ................................................, które zagrażają krowom, ponieważ
przenoszą ................................................. Trzoda chlewna natomiast występuje głównie w
strefie klimatu ................................................ i podzwrotnikowego, które charakteryzują
się dogodnymi warunkami do produkcji dużej ilości paszy dla świń, między innymi:
jęczmienia, ziemniaków i kukurydzy. Obszary dosyć ciepłe, suche, o bardzo skąpej
roślinności odznaczają się dużym pogłowiem.................................................
Przeanalizuj poniższy tekst źródłowy. Na podstawie zawartych w nim informacji odpowiedz na pytania i wykonaj polecenie.
Większość hodowli zwierząt w unijnym rolnictwie to dziś tzw. przemysłowy chów, z klatkami i rusztowymi podłogami z betonu, metalu czy z tworzyw sztucznych zamiast tradycyjnej ściółki ze słomy. Bo tak jest taniej, a zwierzęta szybciej się tuczą. W takim chowie, np. w przypadku hodowli świń, często stosuje się tzw. chów alkierzowy, polegający na tym, że zwierzęta cały czas trzymane są w zamkniętych pomieszczeniach i nigdy nie wychodzą na zewnątrz. Na dodatek są bardzo stłoczone, co u świń prowadzi np. do tego, że odgryzają sobie ogony. W efekcie w przemysłowym chowie zwierzęta dużo i często chorują. U trzody chlewnej to np. choroby stawów, u bydła – kulawizna, a u drobiu «zapalenie skóry podeszwy», czyli stóp. To wszystko wymaga stosowania dużej ilości antybiotyków, przyczyniając się do powstawania lekoopornych bakterii. Ofiarą tego zjawiska padają jednak nie tylko zwierzęta, ale i ludzie...
Indeks dolny Źródło: J. Krzemiński, Uprzemysłowienie i chemizacja. Wspólna Polityka Rolna pcha unijne rolnictwo w ślepy zaułek, 12.07.2019, obserwatorfinansowy.pl (dostęp 25.06.2021). Indeks dolny koniecŹródło: J. Krzemiński, Uprzemysłowienie i chemizacja. Wspólna Polityka Rolna pcha unijne rolnictwo w ślepy zaułek, 12.07.2019, obserwatorfinansowy.pl (dostęp 25.06.2021).
Czym jest chów alkierzowy?
Jakie zagrożenie dla ludzi związane z chowem trzody chlewnej poruszono w tekście?
Na podstawie tekstu i dostępnych źródeł wiedzy wymień pięć chorób, na które narażone są zwierzęta gospodarskie.
Oceń, czy podane stwierdzenia są prawdziwe czy fałszywe.
| Stwierdzenie | Prawda | Fałsz |
| Islam zakazuje spożywania wieprzowiny i wołowiny, dlatego pogłowie trzody chlewnej i bydła jest tam znikome. | □ | □ |
| Prawosławie wpływa na pogłowie zwierząt gospodarskich, ponieważ zaleca wstrzemięźliwość od mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. | □ | □ |
| Zarówno w krajach wysoko, jak i słabo rozwiniętych obserwowany jest negatywny wpływ chowu zwierząt na środowisko naturalne. | □ | □ |
| Chów pastwiskowy jest charakterystyczny dla krajów Europy Zachodniej. | □ | □ |
Wymień główne kierunki chowu zwierząt.