Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R1v56AGX59UFh1
Ćwiczenie 1
Wskaż, który z alkoholi monohydroksylowych jest stosowany w ogniwach paliwowych typu DMFC. Możliwe odpowiedzi: 1. etanol, 2. 2-fenyloetanol, 3. prop-2-en-1-ol, 4. metanol, 5. butan-1-ol
RCiOrZDJsV5ba1
Ćwiczenie 2
Zaznacz zdanie fałszywe. Możliwe odpowiedzi: 1. Etanol jest wykorzystywany w recepturach aptecznych., 2. Mentol jest stosowany w preparatach wspomagających leczenie kataru., 3. Ocet to wodny roztwór kwasu etanowego o stężeniu około 4%., 4. W przypadku zatrucia metanolem, etanol jest odtrutką.
R1eLQWOjdP9rD1
Ćwiczenie 3
Połącz pojęcia z ich wyjaśnieniami. Fermentacja alkoholowa - Możliwe odpowiedzi: 1. liczba, która przedstawia odporność benzyny na spalanie stukowe., 2. zabieg, który polega na odkażaniu przy pomocy odpowiednich substancji., 3. substancja, która ułatwia tworzenie się emulsji, a także utrwala ją., 4. mieszanina dwóch cieczy, które nie rozpuszczają się w sobie; jedna z cieczy jest rozproszona w drugiej., 5. substancja, która zwiększa liczbę oktanową benzyny., 6. przemiana zachodząca pod wpływem enzymu – zymazy, wytwarzanej przez drożdże; polega na przemianie cukrów prostych w alkohol etylowy. Antyseptyka - Możliwe odpowiedzi: 1. liczba, która przedstawia odporność benzyny na spalanie stukowe., 2. zabieg, który polega na odkażaniu przy pomocy odpowiednich substancji., 3. substancja, która ułatwia tworzenie się emulsji, a także utrwala ją., 4. mieszanina dwóch cieczy, które nie rozpuszczają się w sobie; jedna z cieczy jest rozproszona w drugiej., 5. substancja, która zwiększa liczbę oktanową benzyny., 6. przemiana zachodząca pod wpływem enzymu – zymazy, wytwarzanej przez drożdże; polega na przemianie cukrów prostych w alkohol etylowy. Emulgator - Możliwe odpowiedzi: 1. liczba, która przedstawia odporność benzyny na spalanie stukowe., 2. zabieg, który polega na odkażaniu przy pomocy odpowiednich substancji., 3. substancja, która ułatwia tworzenie się emulsji, a także utrwala ją., 4. mieszanina dwóch cieczy, które nie rozpuszczają się w sobie; jedna z cieczy jest rozproszona w drugiej., 5. substancja, która zwiększa liczbę oktanową benzyny., 6. przemiana zachodząca pod wpływem enzymu – zymazy, wytwarzanej przez drożdże; polega na przemianie cukrów prostych w alkohol etylowy. Liczba oktanowa - Możliwe odpowiedzi: 1. liczba, która przedstawia odporność benzyny na spalanie stukowe., 2. zabieg, który polega na odkażaniu przy pomocy odpowiednich substancji., 3. substancja, która ułatwia tworzenie się emulsji, a także utrwala ją., 4. mieszanina dwóch cieczy, które nie rozpuszczają się w sobie; jedna z cieczy jest rozproszona w drugiej., 5. substancja, która zwiększa liczbę oktanową benzyny., 6. przemiana zachodząca pod wpływem enzymu – zymazy, wytwarzanej przez drożdże; polega na przemianie cukrów prostych w alkohol etylowy. Antydetonator - Możliwe odpowiedzi: 1. liczba, która przedstawia odporność benzyny na spalanie stukowe., 2. zabieg, który polega na odkażaniu przy pomocy odpowiednich substancji., 3. substancja, która ułatwia tworzenie się emulsji, a także utrwala ją., 4. mieszanina dwóch cieczy, które nie rozpuszczają się w sobie; jedna z cieczy jest rozproszona w drugiej., 5. substancja, która zwiększa liczbę oktanową benzyny., 6. przemiana zachodząca pod wpływem enzymu – zymazy, wytwarzanej przez drożdże; polega na przemianie cukrów prostych w alkohol etylowy. Emulsja - Możliwe odpowiedzi: 1. liczba, która przedstawia odporność benzyny na spalanie stukowe., 2. zabieg, który polega na odkażaniu przy pomocy odpowiednich substancji., 3. substancja, która ułatwia tworzenie się emulsji, a także utrwala ją., 4. mieszanina dwóch cieczy, które nie rozpuszczają się w sobie; jedna z cieczy jest rozproszona w drugiej., 5. substancja, która zwiększa liczbę oktanową benzyny., 6. przemiana zachodząca pod wpływem enzymu – zymazy, wytwarzanej przez drożdże; polega na przemianie cukrów prostych w alkohol etylowy.
R1NMHOp24U1LX2
Ćwiczenie 4
Łączenie par. Oceń prawdziwość zdań. Zaznacz „Prawda”, jeśli zdanie jest prawdziwe, lub „Fałsz”, jeśli jest fałszywe.. Etanol wykazuje działanie bakteriobójcze, dlatego jest wykorzystywany do odkażania ran.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Fermentacja alkoholowa polega na utlenieniu etanolu do kwasu etanowego (octowego) pod wpływem bakterii.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Antydetonatory zmniejszają liczbę oktanową benzyny.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. (3Z)-heks-3-en-1-ol jest określany jako alkohol liściany, ponieważ posiada charakterystyczny, świeży zapach i wchodzi w skład tzw. „zielonej” nuty zapachowej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Alkohol cetylowy jest stosowany jako emulgator m.in. w kremach do cery zanieczyszczonej i tłustej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Metanol jest stosowany jako paliwo przeznaczone dla motocykli w sporcie żużlowym.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
21
Ćwiczenie 5

Rozwiń skróty ETBE i MTBE, podając nazwy w języku polskim. Odpowiedz, jaką rolę pełnią te związki w paliwach silnikowych.

R1BSB0lmASTg6
Odpowiedź: (Uzupełnij).
RC6PNHcc2Q0To2
Ćwiczenie 6
Przyporządkuj do siebie nazwę oraz sposób wykorzystania danego alkoholu. etanol Możliwe odpowiedzi: 1. składnik „zielonej” nuty zapachowej w wyrobach perfumeryjnych, 2. zapach różany w wyrobach perfumeryjnych, 3. składnik maści na ból mięśni, 4. produkcja octu, 5. produkcja barwników 5-metylo-2-(propan-2-ylo)cykloheksan-1-ol Możliwe odpowiedzi: 1. składnik „zielonej” nuty zapachowej w wyrobach perfumeryjnych, 2. zapach różany w wyrobach perfumeryjnych, 3. składnik maści na ból mięśni, 4. produkcja octu, 5. produkcja barwników (3Z)-heks-3-en-1-ol Możliwe odpowiedzi: 1. składnik „zielonej” nuty zapachowej w wyrobach perfumeryjnych, 2. zapach różany w wyrobach perfumeryjnych, 3. składnik maści na ból mięśni, 4. produkcja octu, 5. produkcja barwników 2-fenyloetanol Możliwe odpowiedzi: 1. składnik „zielonej” nuty zapachowej w wyrobach perfumeryjnych, 2. zapach różany w wyrobach perfumeryjnych, 3. składnik maści na ból mięśni, 4. produkcja octu, 5. produkcja barwników metanol Możliwe odpowiedzi: 1. składnik „zielonej” nuty zapachowej w wyrobach perfumeryjnych, 2. zapach różany w wyrobach perfumeryjnych, 3. składnik maści na ból mięśni, 4. produkcja octu, 5. produkcja barwników
311
Ćwiczenie 7
R1EggipDBD6b63
Reakcją charakterystyczną dla etanolu, dzięki której można go wykryć, jest reakcja z dichromianem(VI) potasu w środowisku kwasu siarkowego(VI). Poniżej przedstawiono nieuzgodnione równanie tej reakcji w formie jonowej.
... CH3CH2OH+...  Cr2O72-+... H3O+ogrzewanie... CH3COOH+... Cr3++... H2O


a) Napisz w formie jonowej, z uwzględnieniem oddawanych i pobieranych elektronów, równania procesów reakcji redukcji i utleniania, które zachodzą podczas omawianej reakcji.

Reakcja utleniania:
1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- + 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- + 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- + 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72-

Reakcja redukcji:
1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- + 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- + 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- + 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72-

b) Uzupełnij współczynniki stechiometryczne w powyższym schemacie reakcji.
1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- CH3CH2OH + 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- Cr2O72- + 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- H3O+ ogrzewanie 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- CH3COOH + 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- Cr3+ + 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72- H2O

c) Oceń, która z drobin (jon/ cząsteczka) pełni w reakcji rolę:

Utleniacza: 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72-

Reduktora: 1. 27, 2. 2, 3. 5 H2O, 4. 21 H2O, 5. CH3CH2OH, 6. 3, 7. 2 Cr3+, 8. 16, 9. CH3CH2OH, 10. 4 e-, 11. CH3COOH, 12. 14 H3O+, 13. 4 H3O+, 14. 3, 15. 6 e-, 16. 4, 17. Cr2O72-, 18. Cr2O72-
31
Ćwiczenie 8

Denaturat to wodny roztwór etanolu o stężeniu około 92%. Jest skażony substancjami, które uniemożliwiają jego spożycie. Przy otrzymywaniu denaturatu, do spirytusu dodaje się intensywny barwnik (fioletowy). Denaturat jest środkiem gospodarczym. Znajduje zastosowanie jako: rozpałka, rozpuszczalnik, środek myjący, środek odkażający, a także jako paliwo w kuchenkach turystycznych.

Oblicz, ile gramów wody należy dodać do 204 g denaturatu, aby otrzymać roztwór 30%.

R1dGnQQqsOOSh
(Uzupełnij).
RJCdf9dvVUDtS
(Uzupełnij).