Wirtualne laboratorium – I
Przeprowadź doświadczenie w laboratorium chemicznym. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje obserwacje i wyniki, a następnie sformułuj wnioski. Spróbuj wykonać doświadczenie samodzielnie. Jeśli jednak będziesz mieć problemy, możesz skorzystać z instrukcji, która znajduje się pod znakiem zapytania w lewym górnym rogu.
Zapoznaj się z opisem przeprowadzonego doświadczenia chemicznego i wykonaj polecenia.
Analiza doświadczenia: Zastosowanie alkoholi monohydroksylowych.
Problem badawczy: Czy alkohol monohydroksylowy może być wykorzystywany w produktach kosmetycznych?
Hipoteza: Alkohol monohydroksylowy jest składnikiem w produkcji perfum i środków odkażających.
Doświadczenie : Wykonanie reakcji wykrycia etanolu.
Odczynniki:
gorąca woda;
etanol;
stężony kwas siarkowy();
roztwór dichromianu() potasu.
Sprzęt laboratoryjny:
zlewka – naczynie szklane o kształcie cylindrycznym, stosowane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;
pipeta Pasteura – wąskie rurka do pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy przy pomocy ssawki;
probówka – podłużne naczynie szklane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;
statyw – element sprzętu laboratoryjnego, rodzaj metalowego statywu służącego do montowania szklanej aparatury.
Przebieg doświadczenia:
Przy pomocy pipety odmierzono do probówki centymetry sześcienne etanolu.
Przy pomocy pipety dodano krople dichromianu() potasu.
Przy pomocy pipety dodano kroplę stężonego kwasu siarkowego().
Probówkę umieszczono w zlewce z gorącą wodą.
Doświadczenie : Wykonanie wody toaletowej.
Odczynniki:
etanol;
kompozycje zapachowe: cytrusowa, drzewna, orientalna, różana, ziołowa;
woda destylowana.
Sprzęt laboratoryjny:
lodówka
trzy cylindry miarowe – podłużne szklane naczynie laboratoryjne w kształcie walca z umieszczoną na ściance podziałką objętości. Służą do odmierzania cieczy;
bagietka – pręcik szklany, służący do mieszania cieczy;
dwie kolby stożkowe - szklane naczynia laboratoryjne o kształcie stożka z płaskim dnem i wąską szeroką szyjką;
lejek – podstawowy sprzęt laboratoryjny, zazwyczaj w kształcie stożka zakończonego rurką lub szlifem, który służy do przelewania płynów, przesypywania proszków oraz do sączenia;
sączek – okrągła bibułka, służąca do filtrowania;
statyw – element sprzętu laboratoryjnego, rodzaj metalowego statywu służącego do montowania szklanej aparatury.
Przebieg doświadczenia:
Przy pomocy cylindra o pojemności centymetrów sześciennych odmierzono centymetrów sześciennych etanolu i umieszczono w kolbie.
Przy pomocy cylindra o pojemności centymetrów sześciennych odmierzono centymetry sześcienne kompozycji zapachowej i umieszczono w kolbie.
Przy pomocy cylindra o pojemności centymetrów sześciennych odmierzono centymetrów sześciennych wody destylowanej i umieszczono w kolbie.
Zawartość kolby wymieszano przy pomocy bagietki i pozostawiono na godzin.
Po upływie tego czasu umieszczono kolbę w lodówce w temperaturze minus stopnie Celsjusza.
W celu pozbycia się zmętnienia i zanieczyszczeń przesączono zawartość kolby przez sączek bibułowy.
Doświadczenie : Wykonanie płynu do dezynfekcji skóry.
Odczynniki:
etanol;
kompozycje zapachowe: cytrusowa, drzewna, orientalna, różana, ziołowa;
woda destylowana;
kwas salicylowy.
Sprzęt laboratoryjny:
lodówka;
łyżka laboratoryjna – długi trzonek wykonany ze szkła, porcelany lub metalu zakończony z jednej strony łyżeczką. Służy do nabierania sypkich substancji chemicznych;
bagietka – pręcik szklany, służący do mieszania cieczy;
waga laboratoryjna – urządzenie do odmierzania masy substancji chemicznych;
cylindry miarowe – podłużne szklane naczynia laboratoryjne w kształcie walca z umieszczoną na ściance podziałką objętości służące do odmierzania cieczy;
bagietka – pręcik szklany, służący do mieszania cieczy;
kolba stożkowa – szklane naczynie laboratoryjne o kształcie stożka z płaskim dnem i wąską szeroką szyjką.
Przebieg doświadczenia:
Do kolby umieszczonej na wadze odważono gram kwasu salicylowego.
Przy pomocy cylindra o pojemności centymetrów sześciennych odmierzono centymetra sześciennych etanolu i wymieszano.
Przy pomocy pipety dodano dwie krople kompozycji zapachowej i ponownie wymieszano.
Przy pomocy cylindra odmierzono centymetrów sześciennych wody destylowanej i dodano do kolby.
Umieszczono kolbę w lodówce w temperaturze minus stopnie Celsjusza.
po upływie godzin wyjęto kolbę z lodówki.
Obserwacje:
Doświadczenie : Podczas reakcji wykrywania alkoholu etylowego, pomarańczowy roztwór zawarty w probówce zmienił zabarwienie na zielone.
Doświadczenie : Podczas otrzymywania wody toaletowej, obserwuje się powstawanie bladożółtego, klarownego roztworu.
Doświadczenie : Podczas otrzymywania płynu do dezynfekcji, uzyskuje się bezbarwny, klarowny roztwór.
Wyniki:
Alkohol monohydroksylowy może stanowić składnik bazowy perfum, czy środków odkażających.
Wnioski:
Alkohol monohydroksylowy może być wykorzystywany w wielu produktach kosmetycznych (np. perfumach), środkach odkażających czy medycznych.