Sprawdź się
1. efektem Tyndalla, 2. aerozolem, 3. micelą, 4. sufraktantami, 5. dyspersyjną, 6. emulgatory.
2. Typ układu koloidalnego, który podlega najmniejszej kontroli nazywamy 1. efektem Tyndalla, 2. aerozolem, 3. micelą, 4. sufraktantami, 5. dyspersyjną, 6. emulgatory.
3. Efekt związany z rozproszeniem światła przez koloid, na skutek którego można zaobserwować charakterystyczny stożek świetlny nazywamy 1. efektem Tyndalla, 2. aerozolem, 3. micelą, 4. sufraktantami, 5. dyspersyjną, 6. emulgatory.
4. Mydła potasowe, mydła sodowe, lanolina, lecytyna to
1. efektem Tyndalla, 2. aerozolem, 3. micelą, 4. sufraktantami, 5. dyspersyjną, 6. emulgatory.
5. Kulisty twór, utworzony na skutek agregacji odpowiednio zorientowanych cząsteczek surfaktantów nazywamy 1. efektem Tyndalla, 2. aerozolem, 3. micelą, 4. sufraktantami, 5. dyspersyjną, 6. emulgatory.
6. Jedną z metod otrzymywania roztworów koloidalnych, wykorzystującą odpowiednie rozdrobnienie cząstek nazywamy metodą 1. efektem Tyndalla, 2. aerozolem, 3. micelą, 4. sufraktantami, 5. dyspersyjną, 6. emulgatory.
Dopasuj do pojęć odpowiednią definicję.
Wymień trzy typy układów koloidalnych i krótko je opisz.
Podaj przykład koloidów na podstawie fazy zdyspergowanej i ośrodka dyspersyjnego.
A. Faza zdyspergowana - ciało stałe, ośrodek rozpraszający – woda.
B. Faza zdyspergowana – ciecz, ośrodek rozpraszający – ciało stałe.
C. Faza zdyspergowana – ciecz, ośrodek rozpraszający – ciecz.
D. Faza zdyspergowana – gaz (dwutlenek węgla), ośrodek rozpraszający – ciecz (woda).
E. Faza zdyspergowana - ciecz, ośrodek rozpraszający – gaz.
Wyjaśnij, na czym polega zdolność myjąca mydeł.
Zapisz przykłady oraz zastosowanie: emulsji, piany i aerozolu.
Na podstawie poniższego rysunku opisz typ emulsji O/W i W/O. Jaki dodatek emulgatora zachowuje się w tych typach emulsji?
Zapoznaj się z opisem rysunku. Opisz typ emulsji O/W i W/O. Jaki dodatek emulgatora zachowuje się w tych typach emulsji?
