Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
1
R1aoF11QX3Fiq11
Ćwiczenie 1
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Jak nazywa się inaczej związki powierzchniowo czynne?, 2. Jak nazywa się typ układu koloidalnego podlegający najmniejszej kontroli.? 3. Jak nazywa się efekt związany z rozproszeniem światła przez koloid, na skutek którego można zaobserwować charakterystyczny stożek świetlny., 4. Mydła potasowe, mydła sodowe, lanolina, lecytyna, to tu uzupełnij, 5. Nazwij kulisty twór utworzony na skutek agregacji odpowiednio zorientowanych cząsteczek surfaktantów, 6. Wymień jedną z metod otrzymywania roztworów koloidalnych, wykorzystujących odpowiednie rozdrobnienie cząstek.
1
Ćwiczenie 1
R9YIUmvsd3tui
Dokończ zdania. 1. Związki powierzchniowo czynne nazywamy inaczej
1. efektem Tyndalla, 2. aerozolem, 3. micelą, 4. sufraktantami, 5. dyspersyjną, 6. emulgatory.
2. Typ układu koloidalnego, który podlega najmniejszej kontroli nazywamy 1. efektem Tyndalla, 2. aerozolem, 3. micelą, 4. sufraktantami, 5. dyspersyjną, 6. emulgatory.
3. Efekt związany z rozproszeniem światła przez koloid, na skutek którego można zaobserwować charakterystyczny stożek świetlny nazywamy 1. efektem Tyndalla, 2. aerozolem, 3. micelą, 4. sufraktantami, 5. dyspersyjną, 6. emulgatory.
4. Mydła potasowe, mydła sodowe, lanolina, lecytyna to
1. efektem Tyndalla, 2. aerozolem, 3. micelą, 4. sufraktantami, 5. dyspersyjną, 6. emulgatory.
5. Kulisty twór, utworzony na skutek agregacji odpowiednio zorientowanych cząsteczek surfaktantów nazywamy 1. efektem Tyndalla, 2. aerozolem, 3. micelą, 4. sufraktantami, 5. dyspersyjną, 6. emulgatory.
6. Jedną z metod otrzymywania roztworów koloidalnych, wykorzystującą odpowiednie rozdrobnienie cząstek nazywamy metodą 1. efektem Tyndalla, 2. aerozolem, 3. micelą, 4. sufraktantami, 5. dyspersyjną, 6. emulgatory.
1
Ćwiczenie 2

Dopasuj do pojęć odpowiednią definicję.

R1ErvNwpfAfvS
piana Możliwe odpowiedzi: 1. układ koloidalny, który powstaje na skutek dyspersji gazu w fazie ciekłej lub stałej, np. szkło piankowe, pumeks, 2. układ koloidalny, w którym fazą zdyspergowaną jest ciało stałe lub ciecz, a ośrodek rozpraszający stanowi faza gazowa, np. dym lub mgła, 3. układ koloidalny, który składa się z dwóch niemieszających się cieczy, np. mieszaniny wody i benzenu emulsja Możliwe odpowiedzi: 1. układ koloidalny, który powstaje na skutek dyspersji gazu w fazie ciekłej lub stałej, np. szkło piankowe, pumeks, 2. układ koloidalny, w którym fazą zdyspergowaną jest ciało stałe lub ciecz, a ośrodek rozpraszający stanowi faza gazowa, np. dym lub mgła, 3. układ koloidalny, który składa się z dwóch niemieszających się cieczy, np. mieszaniny wody i benzenu aerozol Możliwe odpowiedzi: 1. układ koloidalny, który powstaje na skutek dyspersji gazu w fazie ciekłej lub stałej, np. szkło piankowe, pumeks, 2. układ koloidalny, w którym fazą zdyspergowaną jest ciało stałe lub ciecz, a ośrodek rozpraszający stanowi faza gazowa, np. dym lub mgła, 3. układ koloidalny, który składa się z dwóch niemieszających się cieczy, np. mieszaniny wody i benzenu
RuBdBLKfnIUBT1
Ćwiczenie 3
Wskaż, który z poniższych zestawów przedstawia roztwory koloidalne. Możliwe odpowiedzi: 1. Mgła, dym, mleko., 2. Mleko, solanka, dym., 3. Powietrze, dym, krew., 4. Krew, mleko, błoto.
11
Ćwiczenie 4

Wymień trzy typy układów koloidalnych i krótko je opisz.

RwPevcUzv4Vxu
Odpowiedź: (Uzupełnij).
11
Ćwiczenie 5

Podaj przykład koloidów na podstawie fazy zdyspergowanej i ośrodka dyspersyjnego.

A. Faza zdyspergowana - ciało stałe, ośrodek rozpraszający – woda.

B. Faza zdyspergowana – ciecz, ośrodek rozpraszający – ciało stałe.

C. Faza zdyspergowana – ciecz, ośrodek rozpraszający – ciecz.

D. Faza zdyspergowana – gaz (dwutlenek węgla), ośrodek rozpraszający – ciecz (woda).

E. Faza zdyspergowana - ciecz, ośrodek rozpraszający – gaz.

RPJCcyP5ZM60n
Odpowiedź: (Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 6

Wyjaśnij, na czym polega zdolność myjąca mydeł.

R1Q7Z8gPC1jA2
Odpowiedź: (Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 7

Zapisz przykłady oraz zastosowanie: emulsji, piany i aerozolu.

RuvmrBwf35W5W
Odpowiedź: (Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 8
R1KCS8iI502NH
Uczeń miał za zadanie otrzymać emulsję. Aby to osiągnąć, napełnił probówkę wodą do 13 objętości, a następnie dodał do niej cztery krople oliwy (lub oleju słonecznikowego). Następnie całość dokładnie wymieszał i otrzymał w ten sposób emulsję. Po krótkim czasie zauważył jednak, że na skutek koalescencji doszło do rozdzielenia się obydwu warstw na dwie odrębne fazy. Zaproponuj doświadczenie, w którym otrzymasz znacznie trwalszą emulsję. Potrzebny sprzęt i odczynniki (Uzupełnij). Instrukcja wykonania doświadczenia (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 9

Na podstawie poniższego rysunku opisz typ emulsji O/W i W/O. Jaki dodatek emulgatora zachowuje się w tych typach emulsji?

Zapoznaj się z opisem rysunku. Opisz typ emulsji O/W i W/O. Jaki dodatek emulgatora zachowuje się w tych typach emulsji?

RH48KIAE1WvHc
Schemat budowy miceli dla emulsji typu O/W i W/O
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R19hRD6t4zyvp
Odpowiedź: (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 10
R18BT0YcOJdhK
Poniżej przedstawiono procedurę otrzymywania kremu typu w/o. Zapoznaj się z nią i oblicz udział procentowy (masowy) fazy wodnej i olejowej w tym kremie:. Receptura wazelina 3,00 g; lanolina 0,50 g; olej parafinowy 1,50 g; olej roślinny 2,00 g; wosk pszczeli 0,50 g; boraks 0,03 g; kwas cytrynowy (konserwant) 0,01 g; woda destylowana 2,46 g; kompozycja zapachowa. Wykonanie 1. W parowniczce należy odważyć odpowiednie ilości wazeliny, oleju parafinowego i roślinnego, lanoliny i dodać naważkę wosku pszczelego. 2. Parowniczkę z fazą tłuszczową umieścić w łaźni wodnej, ogrzewanej do temperatury 70-75°C, i pozostawić, aż całkowicie ulegną stopieniu wszystkie składniki. 3. W innym naczyniu, w odpowiedniej ilości wody destylowanej, rozpuścić boraks i kwas cytrynowy. Tak otrzymany roztwór ogrzać do temperatury 70°C. 4. Następnie, przy użyciu mieszadła mechanicznego, należy połączyć obydwie fazy (przy zachowaniu tej samej temperatury) i całość homogenizować, aż do uzyskania stabilnej i jednolitej konsystencji. Pod koniec mieszania można dodać kompozycję zapachową.
RqFgLO70lzrFm
(Uzupełnij).
Rwqw93GEw6WZI
(Uzupełnij).