Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
RFFUqWZfDbiqL1
Ćwiczenie 1
Zaznacz, który cukier jest używany do produkcji papieru? Możliwe odpowiedzi: 1. glukoza, 2. laktoza, 3. celuloza, 4. skrobia
RumUrTHnMWwpp1
Ćwiczenie 2
Zaznacz, który cukier jest stosowany jako substancja pomocnicza w tabletkach? Możliwe odpowiedzi: 1. glukoza, 2. laktoza, 3. ryboza, 4. skrobia
ROHVdioINfmET1
Ćwiczenie 3
Zaznacz, z którego związku otrzymywana jest bawełna strzelnicza, wykorzystywana do produkcji prochu bezdymnego. Możliwe odpowiedzi: 1. triazotanu(V) glukozy, 2. triazotanu(V) laktozy, 3. triazotanu(V) celulozy, 4. triazotanu(V) skrobi
Rqx5sOSsgKsCi1
Ćwiczenie 4
Sztuczny jedwab to cienkie włókna wiskozowe. W wyniku obróbki chemicznej którego cukru powstaje sztuczny jedwab? Wybierz właściwą odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. gW wyniku obróbki chemicznej glukozy., 2. W wyniku obróbki chemicznej sacharozy., 3. W wyniku obróbki chemicznej celulozy., 4. sW wyniku obróbki chemicznej skrobi.
2
Ćwiczenie 5

Na podstawie analizy etykiety soku z marchwi rozwiąż poniższe zadanie.

Sok z marchwi, malin i jabłek, przecierowy, pasteryzowany, wzbogacony witaminą C. Częściowo wyprodukowany z zagęszczonego soku. Skład: przeciery i soki (47%) z: marchwi Mazurska, malin i jabłek, woda, syrop glukozowo‑fruktozowy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja wzbogacająca – witamina C, aromat.

R4wKIerKfbSAI
Zaznacz, z jakich cukrów składa się substancja słodząca użyta jako składnik soku. Możliwe odpowiedzi: 1. glukoza, 2. fruktoza, 3. ryboza, 4. sacharoza, 5. laktoza, 6. galaktoza
Rs58gfFSkae2Q2
Ćwiczenie 6
Zapisz w zeszycie wzór Fischera tak, aby przedstawiał w prawidłowy sposób D-rybozę, wykorzystywaną jako suplement diety dla sportowców, wiedząc, że opisywana cząsteczka posiada wszystkie grupy hydroksylowe przy asymetrycznych atomach węgla po tej samej stronie.
Wzór Fischera D-rybozy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 6

Zapisz w zeszycie wzór Fischera tak, aby przedstawiał w prawidłowy sposób D‑rybozę, wykorzystywaną jako suplement diety dla sportowców, wiedząc, że opisywana cząsteczka posiada wszystkie grupy hydroksylowe przy asymetrycznych atomach węgla po tej samej stronie.

R13XJESx1Qdwb2
Ćwiczenie 7
Wzór Fischera D-mannozy różni się konfiguracją przy drugim atomie węgla w porównaniu do D-glukozy. Zapisz w zeszycie wzór Fischera tak, aby otrzymać wzór D-mannozy.
Wzór Fischera D-mannozy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 7

Wzór Fischera D‑mannozy różni się konfiguracją przy drugim atomie węgla w porównaniu do D‑glukozy. Zapisz w zeszycie wzór Fischera tak, aby otrzymać wzór D‑mannozy.

3
Ćwiczenie 8

D‑ksyloza to cukier stosowany jako polepszasz smaku, opisany poniższym wzorem Fischera.

D‑ksyloza to cukier stosowany jako polepszasz smaku. Zapoznaj się z opisem wzoru Fischera.

RvWuzdeHVUKtL
Wzór D-ksylozy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RLUkmjwSEOOgu
Zapisz w zeszycie wzór Fischera w taki sposób, żeby powstał enancjomer D-glukozy.
Wzór enancjomeru D-kslyozy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Zapisz w zeszycie wzór Fischera w taki sposób, żeby powstał enancjomer D‑glukozy.

ROAm7tCPRoYsG
Zaznacz prawidłowe sformułowania. D-ksyloza to cukier posiadający/nie posiadający właściwości redukujące. D-ksyloza daje pozytywny/negatywny wynik próby Tollensa. Podczas reakcji D-ksylozy z wodorotlenkiem miedzi(II), będącym w temperaturze pokojowej, powstaje związek kompleksowy o barwie zielonej/szafirowej, co świadczy o występowaniu przynajmniej dwóch grup hydroksylowych/karbonylowych w cząsteczce tego cukru. W wyniku ogrzewania probówki, zawierającej badaną substancję i wodorotlenek miedzi(II), przeprowadza się próbę Trommera/Tollensa. W trakcie tej reakcji ksyloza utlenia się/redukuje do kwasu ksylonowego/kwasu ksylarowego.