Sprawdź się
Przeanalizuj tabelę z zawartością glukozy i fruktozy w wybranych produktach, a następnie odpowiedz na pytania.
Tabela przedstawia zawartość glukozy i fruktozy w wybranych produktach. Wartości są następujące: 1. Jabłko: glukoza na 100 gramów produktu – 6,47; fruktoza na 100 gramów produktu – 3, 2. Banan: glukoza na 100 gramów produktu – 4,85; fruktoza na 100 gramów produktu – 4,98, 3. Miód: glukoza na 100 gramów produktu – 40,9; fruktoza na 100 gramów produktu – 35,7 4. Figi: glukoza na 100 gramów produktu – 22,9; fruktoza na 100 gramów produktu – 24,7 5. Kiwi: glukoza na 100 gramów produktu – 4,3; fruktoza na 100 gramów produktu – 4,1.
A. Który z produktów posiada najmniejszą ilość obu sacharydów?
B. Którego z wymienionych w tabeli produktów należy unikać w przypadku cukrzycy?
C. Wymień dwa produkty z największą zawartością glukozy.
Podaj przykład występowania poniższych sacharydów.
A. glikogen
B. celuloza
C. fruktoza
Podaj jedną funkcję każdego z wymienionych poniżej sacharydów.
A. skrobia
B. sacharoza
C. glukoza
Na podstawie powyższego materiału oraz dostępnych źródeł, zaprojektuj mapę myśli, przedstawiającą funkcje cukrów w przyrodzie.