1
Pokaż ćwiczenia:
R1Aty85Vy42GG1
Ćwiczenie 1
Odpowiedz, z jakich połączonych ze sobą atomów składają się cząsteczki sacharydów. Możliwe odpowiedzi: 1. tlenu i wodoru, 2. tlenu, węgla i azotu, 3. wodoru, azotu i węgla, 4. węgla, tlenu i wodoru
RK9pVSLsF8LEG1
Ćwiczenie 2
Odpowiedz, które z poniższych NIE należy do cukrów prostych. Możliwe odpowiedzi: 1. glukoza, 2. ryboza, 3. sacharoza, 4. fruktoza
R13S4VKNWnlPJ1
Ćwiczenie 3
Spośród wymienionych poniżej, wybierz witaminę, w której budowie znajduje się ryboza. Możliwe odpowiedzi: 1. witamina D12, 2. witamina C, 3. witamina B12, 4. witamina K, 5. witamina D10
RfRMhhX82cWxI2
Ćwiczenie 4
Łączenie par. . . Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
21
Ćwiczenie 5

Przeanalizuj tabelę z zawartością glukozy i fruktozy w wybranych produktach, a następnie odpowiedz na pytania.

RzlrLsNhVnrV1
Tabela przedstawia zawartość glukozy i fruktozy w wybranych produktach. Wartości są następujące: 1. Jabłko: glukoza na 100 gramów produktu – 6,47; fruktoza na 100 gramów produktu – 3, 2. Banan: glukoza na 100 gramów produktu – 4,85; fruktoza na 100 gramów produktu – 4,98, 3. Miód: glukoza na 100 gramów produktu – 40,9; fruktoza na 100 gramów produktu – 35,7 4. Figi: glukoza na 100 gramów produktu – 22,9; fruktoza na 100 gramów produktu – 24,7 5. Kiwi: glukoza na 100 gramów produktu – 4,3; fruktoza na 100 gramów produktu – 4,1.

Tabela przedstawia zawartość glukozy i fruktozy w wybranych produktach. Wartości są następujące: 1. Jabłko: glukoza na 100 gramów produktu – 6,47; fruktoza na 100 gramów produktu – 3, 2. Banan: glukoza na 100 gramów produktu – 4,85; fruktoza na 100 gramów produktu – 4,98, 3. Miód: glukoza na 100 gramów produktu – 40,9; fruktoza na 100 gramów produktu – 35,7 4. Figi: glukoza na 100 gramów produktu – 22,9; fruktoza na 100 gramów produktu – 24,7 5. Kiwi: glukoza na 100 gramów produktu – 4,3; fruktoza na 100 gramów produktu – 4,1.

A. Który z produktów posiada najmniejszą ilość obu sacharydów?

B. Którego z wymienionych w tabeli produktów należy unikać w przypadku cukrzycy?

C. Wymień dwa produkty z największą zawartością glukozy.

R1RjRWMOc67Bb
Odpowiedź: (Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 6

Podaj przykład występowania poniższych sacharydów.

A. glikogen

B. celuloza

C. fruktoza

RdkCxf4XpVidE
Odpowiedź: (Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 7

Podaj jedną funkcję każdego z wymienionych poniżej sacharydów.

A. skrobia

B. sacharoza

C. glukoza

R1DntCGlXQ0eN
Odpowiedź: (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Na podstawie powyższego materiału oraz dostępnych źródeł, zaprojektuj mapę myśli, przedstawiającą funkcje cukrów w przyrodzie.

R7nlu9RN7kSRq
Wymień znane ci cukry proste i złożone.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RHC96fGxXMfeh3
(Uzupełnij).