Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R1BpeowZWv6HU1
Ćwiczenie 1
Spośród poniższych wybierz czynniki środowiskowe niezbędne do kiełkowania nasion wszystkich roślin: Możliwe odpowiedzi: 1. dostępność wody, 2. optymalna temperatura otoczenia, 3. intensywne nasłonecznienie, 4. obecność warstwy gleby pokrywającej nasiono, 5. dostępność tlenu
1
Ćwiczenie 2

Badano wpływ temperatury na kiełkowanie pewnej rośliny. Wszystkie inne czynniki (środowiskowe i endogenne) wpływające na kiełkowanie utrzymywane były na optymalnym poziomie. Na poniższym wykresie zobrazowano wyniki eksperymentu.

RwPPoGbouaJgk1
Wykres liniowy. Lista elementów:
  • 1. zestaw danych:
    • Temperatura °C: 0
    • Liczba siewek: 0
  • 2. zestaw danych:
    • Temperatura °C: 10
    • Liczba siewek: 1
  • 3. zestaw danych:
    • Temperatura °C: 20
    • Liczba siewek: 3
  • 4. zestaw danych:
    • Temperatura °C: 30
    • Liczba siewek: 5
  • 5. zestaw danych:
    • Temperatura °C: 40
    • Liczba siewek: 2
  • 6. zestaw danych:
    • Temperatura °C: 50
    • Liczba siewek: 1
RYVbBoub4HPbj1
Wysłuchaj nagrania abstraktu, ułóż do niego pytania i zadaj je koledze.
R4ExZI93YCtX91
Ćwiczenie 3
Spośród określeń obecnych w poniższym tekście, wybierz te poprawne, tak żeby informacja była prawdziwa: Kiełkowanie jest procesem kilkuetapowym. W początkowej fazie, nasiona pęcznieją dzięki wytworzeniu licznych wiązań wodorowych pomiędzy cząsteczkami skrobi i tlenuwody. Pęcznienie z kolei, efektywnie dostarcza substratu do procesu utleniania biologicznegohydrolizy. Uzyskane, proste związki organiczne stanowią paliwo do podziałów komórkowychoddychania tlenowego. Wyprodukowane w procesie tym cząsteczki ATPcukry proste wykorzystywane są, między innymi, do syntezy skomplikowanych związków organicznych.
Rag1dyhYC6bfX2
Ćwiczenie 4
Łączenie par. Oceń, czy poniższe stwierdzenia są prawdziwe czy fałszywe.. Tlen jest niezbędny do procesu kiełkowania głównie jako substrat do przemian anabolicznych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Woda nie stanowi substratu reakcji zachodzących podczas kiełkowania, ale jest niezbędna jako środowisko reakcyjne.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. W przypadku wszystkich roślin temperatura działania amylaz jest taka sama.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Pęcznienie powodowane przez wodę jest zjawiskiem fizycznym, a nie reakcją chemiczną.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
R1ZWArywTWWfV2
Ćwiczenie 5
Do każdego czynnika środowiskowego, niezbędnego do kiełkowania nasion różnych gatunków roślin, przyporządkuj efekt fizjologiczny jaki daje. Bardzo wysoka temperatura wynikająca z pożaru Możliwe odpowiedzi: 1. częściowe rozpuszczenie twardej łupiny nasiennej, 2. hydroliza materiałów zapasowych nasienia, 3. aktywacja i funkcjonowanie wszystkich enzymów zaangażowanych w kiełkowanie, 4. pęknięcie twardej łupiny nasiennej Przejście nasiona przez układ pokarmowy zwierzęcia Możliwe odpowiedzi: 1. częściowe rozpuszczenie twardej łupiny nasiennej, 2. hydroliza materiałów zapasowych nasienia, 3. aktywacja i funkcjonowanie wszystkich enzymów zaangażowanych w kiełkowanie, 4. pęknięcie twardej łupiny nasiennej Wilgotna gleba Możliwe odpowiedzi: 1. częściowe rozpuszczenie twardej łupiny nasiennej, 2. hydroliza materiałów zapasowych nasienia, 3. aktywacja i funkcjonowanie wszystkich enzymów zaangażowanych w kiełkowanie, 4. pęknięcie twardej łupiny nasiennej Optymalna temperatura otoczenia Możliwe odpowiedzi: 1. częściowe rozpuszczenie twardej łupiny nasiennej, 2. hydroliza materiałów zapasowych nasienia, 3. aktywacja i funkcjonowanie wszystkich enzymów zaangażowanych w kiełkowanie, 4. pęknięcie twardej łupiny nasiennej

Informacje do ćwiczeń nr 6, 7 i 8

Przeprowadzono doświadczenie mające na celu określenie wpływu światła czerwonego i dalekiej czerwieni na dynamikę kiełkowania nasion grochu zwyczajnego (Pisum sativum). W tym celu przygotowano cztery zestawy badawcze:

- zestaw I – 100 nasion grochu zwyczajnego naświetlanych światłem o długości fali 650 nm przez 12 godz.;

- zestaw II – 100 nasion grochu zwyczajnego naświetlanych światłem o długości fali 750 nm przez 12 godz.;

- zestaw III – 100 nasion grochu zwyczajnego naświetlanych najpierw światłem o długości 650 nm przez 6 godz., a następnie światłem o długości 750 nm przez kolejne 6 godz.;

- zestaw IV – 100 nasion grochu zwyczajnego naświetlanych najpierw światłem o długości 750 nm przez 6 godz., a następnie światłem o długości 650 nm przez kolejne 6 godz.

Wyniki eksperymentu zostały przedstawione w poniższej tabeli.

Zestaw I

Zestaw II

Zestaw III

Zestaw IV

Liczba uzyskanych
siewek

70

11

13

65

ROC2MKciEXP222
Ćwiczenie 6
Na podstawie wyników powyższego eksperymentu zaznacz, jaka barwa światła jest czynnikiem promującym kiełkowanie grochu zwyczajnego Możliwe odpowiedzi: 1. czerwone, 2. daleka czerwień
RnclyGAXJkuFK2
Ćwiczenie 7
Na podstawie wyników powyższego eksperymentu zaznacz, która z długości fali świetlnej potrafi odwrócić efekt fizjologiczny spowodowany przez falę wcześniej zastosowaną. Możliwe odpowiedzi: 1. Fala o długości 650 nm odwraca efekt wywołany przez falę o długości 750 nm., 2. Fala o długości 750 nm odwraca efekt wywołany przez falę o długości 650 nm., 3. Każda z dwóch badanych długości fal (650 nm i 750 nm) odwraca efekt wywołany przez poprzednio zastosowaną.
31
Ćwiczenie 8
R1EVkBWCPGe8p
Zaproponuj przynajmniej jedno użyteczne gospodarczo zastosowanie działań, które wynikają z eksperymentu. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 9

W przypadku wielu gatunków roślin pochodzących głównie z gorących i suchych rejonów Australii i Afryki czynnikiem niezbędnym do kiełkowania jest dym. Po przebadaniu ok. 4000 związków zawartych w dymie okazało się, że substancjami odpowiedzialnymi za przerwanie spoczynku nasion są karrikiny. Mechanizm działania tych pochodnych butenolidu wciąż pozostaje nieznany.

Indeks dolny Na podstawie: Australian Academy of ScienceJust Add Water? Weird Ways Plants Germinate,  www.science.org.au/curious/earth‑environment/plant‑germination [dostęp: 19.02.2023]. Indeks dolny koniec

RDnaFQBVnErEk
Na podstawie powyższego tekstu i własnej wiedzy wyjaśnij, dlaczego większość gatunków, których kiełkowanie stymulowane jest przez karrikiny, pochodzi z wymienionych rejonów świata. (Uzupełnij).