Badano wpływ temperatury na kiełkowanie pewnej rośliny. Wszystkie inne czynniki (środowiskowe i endogenne) wpływające na kiełkowanie utrzymywane były na optymalnym poziomie. Na poniższym wykresie zobrazowano wyniki eksperymentu.
RwPPoGbouaJgk1
RYVbBoub4HPbj1
R4ExZI93YCtX91
Ćwiczenie 3
Rag1dyhYC6bfX2
Ćwiczenie 4
R1ZWArywTWWfV2
Ćwiczenie 5
Informacje do ćwiczeń nr 6, 7 i 8
Przeprowadzono doświadczenie mające na celu określenie wpływu światła czerwonego i dalekiej czerwieni na dynamikę kiełkowania nasion grochu zwyczajnego (Pisum sativum). W tym celu przygotowano cztery zestawy badawcze:
- zestaw I – 100 nasion grochu zwyczajnego naświetlanych światłem o długości fali 650 nm przez 12 godz.;
- zestaw II – 100 nasion grochu zwyczajnego naświetlanych światłem o długości fali 750 nm przez 12 godz.;
- zestaw III – 100 nasion grochu zwyczajnego naświetlanych najpierw światłem o długości 650 nm przez 6 godz., a następnie światłem o długości 750 nm przez kolejne 6 godz.;
- zestaw IV – 100 nasion grochu zwyczajnego naświetlanych najpierw światłem o długości 750 nm przez 6 godz., a następnie światłem o długości 650 nm przez kolejne 6 godz.
Wyniki eksperymentu zostały przedstawione w poniższej tabeli.
Zestaw I
Zestaw II
Zestaw III
Zestaw IV
Liczba uzyskanych siewek
70
11
13
65
ROC2MKciEXP222
Ćwiczenie 6
RnclyGAXJkuFK2
Ćwiczenie 7
31
Ćwiczenie 8
R1EVkBWCPGe8p
Zastanów się, w jakich sytuacjach korzystne jest zwiększenie wydajności kiełkowania nasion.
Zwiększenie intensywności kiełkowania nasion grochu zwyczajnego mogłoby poprawić produktywność upraw tej rośliny. Naświetlanie uprawy światłem o długości fali 650 nm w krótkim czasie zwiększyłoby liczbę uzyskanych siewek i w konsekwencji dorosłych roślin (których nasiona stanowią np. źródło pożywienia dla ludzi).
31
Ćwiczenie 9
W przypadku wielu gatunków roślin pochodzących głównie z gorących i suchych rejonów Australii i Afryki czynnikiem niezbędnym do kiełkowania jest dym. Po przebadaniu ok. 4000 związków zawartych w dymie okazało się, że substancjami odpowiedzialnymi za przerwanie spoczynku nasion są karrikiny. Mechanizm działania tych pochodnych butenolidu wciąż pozostaje nieznany.
Indeks dolny Na podstawie: Australian Academy of Science, Just Add Water? Weird Ways Plants Germinate, www.science.org.au/curious/earth‑environment/plant‑germination [dostęp: 19.02.2023]. Indeks dolny koniecNa podstawie: Australian Academy of Science, Just Add Water? Weird Ways Plants Germinate, www.science.org.au/curious/earth‑environment/plant‑germination [dostęp: 19.02.2023].
RDnaFQBVnErEk
Zastanów się, w wyniku jakiego zjawiska powstaje dym i w jakich warunkach pogodowych zjawisko to zachodzi.
Większość gatunków, których kiełkowanie stymulowane jest przez karrikiny, pochodzi z gorących i suchych rejonów Australii i Afryki. W takim klimacie cyklicznie występują pożary, których konsekwencją są duże ilości dymu, zawierającego karrikiny. Na dym reagują nasiona w strefie objętej pożarem oraz znajdujące się w pobliżu. Kiełkowanie nasion po pożarze umożliwia odtworzenie zniszczonego ekosystemu.