Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1
RwJLpOvk8MYye
Opisz, czym charakteryzują się gleby strefowe.
RSIIGHxiHH8N3
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
RLEJicEZsjrIe2
Ćwiczenie 2
Zaznacz w tekście (w każdej parze wyrażeń) jedną z informacji tak, aby zdania tekstu były prawdziwe. Gleby czerownoziemne i żółtoziemne są glebami o dużej/małej zawartości próchnicy. Występują w klimatach gorących i wilgotnych/chłodnych i suchych. Przepływająca przez nie woda wypłukuje/wytrąca związki mineralne i organiczne, pozostawiając na powierzchni koncentrację związków żelaza i glinu/manganu i chromu, które dają glebie charakterystyczne zabarwienie. W wysokiej temperaturze powietrza następuje powolna/szybka mineralizacja związków organicznych. Są trudne/łatwe do uprawy.
21
Ćwiczenie 3
1
R11sST2hwwYFL1
Opisz, czym różnią się profile następujących gleb: bielicowej, brunatnej, czarnoziemu i inicjalnej.
RQ35MtzqAJVlz
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
2
Ćwiczenie 4
REcWkvYxhOHZ9
Podaj, gdzie w Polsce występują gleby astrefowe.
R2wVphhVzZSZ2
Wybierz, w którym rejonie Polski występują gleby astrefowe: Możliwe odpowiedzi: 1. okolice Włocławka, 2. okolice
2
Ćwiczenie 5
R14YhD2o8AsgB
Podaj właściwą kolejność poziomów glebowych w profilu gleby bielicowej. Skorzystaj z posiadanej wiedzy lub innych źródeł. Opcje do wyboru: 1. skała macierzysta, 2. poziom próchniczy, 3. poziom wmywania, 4. poziom wymywania.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/.
RfGzdIiVEwX6h
Wybierz właściwą kolejność poziomów glebowych - od powierzchni gleby w głąb - w profilu gleby bielicowej. Skorzystaj z posiadanej wiedzy lub innych źródeł. Możliwe odpowiedzi: 1. 1. skała macierzysta, 2. poziom próchniczy, 3. poziom wmywania (iluwialny), 4. poziom wymywania (eluwialny), 2. 1. poziom próchniczy, 2. poziom wymywania (eluwialny), 3. poziom wmywania (iluwialny), 4. skała macierzysta, 3. 1. poziom próchniczy, 2. poziom wmywania (iluwialny), 3. poziom wymywania (eluwialny), 4. skała macierzysta
R1BytdvmA2v5c2
Ćwiczenie 6
Podane gleby strefowe ułóż w kolejności występowania od strefy równikowej do okołobiegunowej. Elementy do uszeregowania: 1. gleby tundrowe, 2. gleby cynamonowe, 3. czerwonożółte gleby ferralitowe, 4. gleby bielicowe, 5. gleby kasztanowe, 6. żółtoziemy i czerwonoziemy
2
Ćwiczenie 7
RA7NApyQVWJ1w
Podaj, gdzie w Europie występują następujące typy gleb: 1. bielicowe, 2. cynamonowe, 3. brunatne, 4. czarnoziemy.
RS9atZhB3ioKG
Wybierz, jaki typ gleb dominuje w Hiszpanii: Możliwe odpowiedzi: 1. brunatne, 2. czarnoziemy, 3. cynamonowe, 4. bielicowe
3
Ćwiczenie 8
R1e7PBcHG7xQ5
Łączenie par. Na podstawie podanego opisu gleby zaznacz poprawne wyrażenia dotyczące jej właściwości.

Gleba wzięta do ręki jest ciepła, sypka, nie moczy papierowego ręcznika. Palcami nie wyczuwa się ziaren. Jeżeli ją zamoczymy – ciemnieje, brudzi ręce, ale nie pozwala się „ugniatać”. Polana octem – nie burzy się. Zmierzone pH wynosi 5. . Odczyn gleby. Możliwe odpowiedzi: zawiera, , nie zawiera, , nie wiadomo, . Frakcja ziaren. Możliwe odpowiedzi: zawiera, , nie zawiera, , nie wiadomo, . Wilgotność. Możliwe odpowiedzi: zawiera, , nie zawiera, , nie wiadomo,

Na podstawie podanego opisu gleby zaznacz poprawne wyrażenia dotyczące jej właściwości.

Gleba wzięta do ręki jest ciepła, sypka, nie moczy papierowego ręcznika. Palcami nie wyczuwa się ziaren. Jeżeli ją zamoczymy – ciemnieje, brudzi ręce, ale nie pozwala się „ugniatać”. Polana octem – nie burzy się. Zmierzone pH wynosi 5.

R1A0p1lcFEZGs
Wskaż wszystkie właściwe wnioski, jakie można wyciągnąć na podstawie podanego opisu gleby. Możliwe odpowiedzi: 1. Odczyn gleby jest kwaśny., 2. Odczyn gleby jest zasadowy., 3. Odczyn gleby jest obojętny., 4. Frakcja ziaren ma postać żwiru., 5. Frakcja ziaren ma postać piasku., 6. Frakcja ziaren ma postać pyłu., 7. Glebę można określić jako suchą., 8. Glebę można określić jako wilgotną., 9. Glebę można określić jako mokrą.