Sprawdź się
Poniżej podano wybrane właściwości fizyczne. Dokonaj ich klasyfikacji i przyporządkuj do odpowiednich cukrów (skrobi i celulozy), jeśli je charakteryzują.
skrzypiąca w dotyku, dobra rozpuszczalność w gorącej wodzie, brak rozpuszczalności w wodzie, niska temperatura topnienia, włóknistość, brak zapachu, dobra rozpuszczalność w wodzie, brak smaku, ciało stałe, ciecz, możliwość samozapłonu, biodegradowalność
Na poniższym rysunku przedstawiono łańcuchy celulozy, ułożone warstwowo (struktura włóknista). Taką strukturę stabilizują wiązania wodorowe, przez co celuloza jest odporna na działania mechaniczne. Zaznacz na rysunku co najmniej trzy wiązania wodorowe.
Łańcuchy celulozy mogą układać się warstwowo (struktura włóknista). Podaj, jakie wiązania stabilizują jej strukturę, przez co celuloza jest odporna na działania mechaniczne.
Przeprowadzono doświadczenie chemiczne, które zostało zilustrowane poniższym schematem. Zapisz obserwacje do każdej z probówek i wyciągnij wnioski.
W wyniku hydrolizy skrobi otrzymano 5 kg glukozy. Oblicz, ile cząsteczek wody wzięło udział w tym procesie, jeśli hydroliza przebiegła z 89% wydajnością.
Hydrolizie poddano 3 kg skrobi. Jej produkt całkowicie spalono i zebrano 1,5 mIndeks górny 33 gazu w warunkach normalnych. Oblicz wydajność pierwszego procesu. Wynik zaokrąglij do liczby całkowitej.