Sprawdź się
Dokończ definicję.
Połącz w pary pasujące do siebie terminy z ich definicjami.
Enzymy, pod których wpływem zachodzi hydroliza tłuszczów w przewodzie pokarmowym człowieka, Estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych, Alkohol polihydroksylowy; składnik kremów do rąk, Niepolarny łańcuch węglowodorowy, Sole sodowe lub potasowe wyższych kwasów karboksylowych
| Tłuszcze | |
| Glicerol | |
| Lipazy | |
| Mydło | |
| Ogon hydrofobowy |
Zapisz wzór półstrukturalny tłuszczu, jeżeli wiesz, że w wyniku hydrolizy w środowisku kwasowym otrzymano glicerol, kwas oleinowy i stearynowy w stosunku molowym 1:2:1.
W dwóch probówkach znajdują się, identyczne co do wielkości, kawałki mydła sodowego. Do pierwszej dodano wodę destylowaną, a do drugiej roztwór kwasu solnego. Probówki zatkano korkiem i wytrząsano.

Według jakiego mechanizmu przebiega hydroliza zasadowa tłuszczów?
- substytucja elektrofilowa
- addycja nukleofilowa
- substytucja wolnorodnikowa
- substytucja nukleofilowa
- addycja elektrofilowa
- eliminacja
- żaden z powyższych
Zapoznaj się z poniższym tekstem, a następnie rozwiąż zadanie.
MC57H110O6=891,48 g/mol
MC18H36O2 = 284,48 g/mol
MC51H98O6 = 807,32 g/mol
MC16H32O2 = 256,43 g/mol
MC3H8O3 = 92,09 g/mol

