Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
11
Laboratorium 1

Czy wiesz, jak otrzymać mydło, z którego korzystasz na co dzień? Przeprowadź doświadczenie w laboratorium chemicznym, a następnie zweryfikuj hipotezę, uzupełnij obserwacje, wyniki i wnioski. Spróbuj wykonać doświadczenie samodzielnie. Jeśli jednak będziesz mieć problemy, możesz skorzystać z instrukcji, która znajduje się pod znakiem zapytania w prawym górnym rogu.

RXRdft9HkukS8
Podpowiedźgreenwhite
R1JOjxJZtfIoN
Analiza doświadczenia: Tytuł doświaczenia Problem badawczy: Treść problemu badawczego Hipoteza: Treść hipotezy. Obserwacje: (Uzupełnij) Wyniki: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).

Analiza doświadczenia: Otrzymywanie kwasów tłuszczowych i mydła.

Problem badawczy: W jaki sposób z tłuszczu otrzymać mydło i kwasy tłuszczowe?

Hipoteza: Mydło można otrzymać w wyniku reakcji tłuszczu z wodnym roztworem wodorotlenku, a kwasy tłuszczowe w wyniku reakcji tłuszczu z mocnym kwasem.

Odczynniki chemiczne: etanol, 20% roztwór NaOH, roztwór NaCl, margaryna, 1 mol/decymetr sześcienny roztwór kwasu siarkowego(VI).

Sprzęt laboratoryjny: kolba okrągłodenna - szklane naczynie laboratoryjne z zaokrąglonym dnem; pipeta Pasteura - wąska rurka do pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy przy pomocy ssawki, cylinder miarowy 100 mililitrów - naczynie laboratoryjne przeznaczone do odmierzania określonej ilości cieczy; łyżeczka metalowa - długi trzonek zakończony z jednej strony łyżeczką. Służy do nabierania sypkich substancji chemicznych; płaszcz grzejny - sprzęt służący do kontrolowanego podgrzewania zawartości kolb okrągłodennych.

Przebieg doświadczenia:

1. Za pomocą łopatki umieszczono niewielką ilość margaryny lub smalcu w kolbie okrągłodennej.

2. Dodano 10 centymetrów sześciennych 20‑procentowego roztworu NaOH.

3. Dodano 1 centymetr sześcienny etanolu.

4. Umieszczono kolbę w płaszczu grzejnym i ogrzewaj do wrzenia przez 10 minut. Mieszano co jakiś czas.

5. Do uzyskanej masy dodajno 5 centymetrów sześciennych nasyconego roztworu NaCl. Wymieszaj dokładnie powstałą mieszaninę, a następnie ochłódź do temperatury pokojowej.

6. Do probówki wlano 10 centymetrów sześcienncyh wody destylowanej.

7. Za pomocą łopatki pobrano niewielką ilość substancji, znajdującej się na powierzchni mieszaniny umieszczonej w kolbie, a następnie wprowadzono do probówki z wodą destylowaną.

8. Probówkę zatkano korkiem i wytrząsano nią przez chwilę. Sprawdzono wygląd otrzymanej substancji.

Obserwacje: Podczas ogrzewania tłuszcz rozpuszcza się stopniowo (roztwór klarowny, o bladożółtym zabarwieniu). Mieszanina zaczyna się pienić. Po dodaniu roztworu chlorku sodu i ochłodzeniu do temperatury pokojowej na powierzchni powstaje mazista, biała substancja, która po wytrząsaniu z wodą destylowaną intensywnie się pieni. W drugiej probówce po dodaniu określonej ilości 1 mol/decymetr sześcienny kwasu siarkowego(VI) wytrąca się biały osad, który jest nierozpuszczany w wodzie.

Wyniki: Tłuszcz roślinny uległ przeprowadzonym reakcjom, w wyniku których otrzymano kwas tłuszczowy i mydło.

Wnioski: Tłuszcze w środowisku zasadowym ulegają reakcji hydrolizy, w efekcie czego powstaje mydło; w środowisku kwasowym tworzy się kwas tłuszczowy. Hipoteza została potwierdzona.

RxJH8qqlI0dan
Ćwiczenie 1
Wybierz zestaw odczynników użytych w doświadczeniu: Możliwe odpowiedzi: 1. etanol, 20% roztwór NaOH, roztwór NaCl, margaryna, 1 mol/decymetr sześcienny, roztwór kwasu siarkowego(VI).
R16aokfl1v4rn
Ćwiczenie 2
Wybierz zdanie prawdziwe. Możliwe odpowiedzi: 1. Tłuszcze w środowisku zasadowym ulegają reakcji hydrolizy, w efekcie czego powstaje mydło., 2. Tłuszcze w środowisku obojętnym ulegają reakcji elektrolizy, w efekcie czego powstaje mydło., 3. Tłuszcze w środowisku zasadowym ulegają reakcji hydrolizy, w efekcie czego powstaje ester.