Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R1ErKXt8kwpR11
Ćwiczenie 1
Wskaż, te stwierdzenia, które opisują funkcje pełnione przez tłuszcze w organizmie człowieka. Możliwe odpowiedzi: 1. są źródłem kwasów omega-3 i omega-6., 2. są rozpuszczalnikiem dla witamin A, D, E, K., 3. są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, 4. są najbardziej dostępnym źródłem energii, 5. wchodzą w skład enzymów trawiennych., 6. uczestniczą w reakcjach odpornościowych.
R15tEDXQNjITr1
Ćwiczenie 2
Wskaż potrawę, która zawiera wyłącznie białka pełnowartościowe. Możliwe odpowiedzi: 1. Twarożek ze śmietaną, 2. Jajecznica ze szczypiorkiem, 3. Makaron z brokułami i jajkiem, 4. Gulasz wołowy z kaszą gryczaną
R1JWsu1Mz8RLQ2
Ćwiczenie 3
Pogrupuj podane produkty spożywcze w zależności od dominującej w nich substancji odżywczej. Białka Możliwe odpowiedzi: 1. Mąka orkiszowa, 2. Spaghetti, 3. Mleko kozie, 4. Awokado, 5. Płatki owsiane, 6. Groszek zielony, 7. Maślanka, 8. Majonez, 9. Margaryna roślinna, 10. Jaja przepiórki, 11. Wątróbka drobiowa, 12. Brokuły, 13. Olej w orzechów włoskich, 14. Mozzarella, 15. Smalec gęsi Tłuszcze Możliwe odpowiedzi: 1. Mąka orkiszowa, 2. Spaghetti, 3. Mleko kozie, 4. Awokado, 5. Płatki owsiane, 6. Groszek zielony, 7. Maślanka, 8. Majonez, 9. Margaryna roślinna, 10. Jaja przepiórki, 11. Wątróbka drobiowa, 12. Brokuły, 13. Olej w orzechów włoskich, 14. Mozzarella, 15. Smalec gęsi Węglowodany Możliwe odpowiedzi: 1. Mąka orkiszowa, 2. Spaghetti, 3. Mleko kozie, 4. Awokado, 5. Płatki owsiane, 6. Groszek zielony, 7. Maślanka, 8. Majonez, 9. Margaryna roślinna, 10. Jaja przepiórki, 11. Wątróbka drobiowa, 12. Brokuły, 13. Olej w orzechów włoskich, 14. Mozzarella, 15. Smalec gęsi
Rrlrbr7UsNx2d2
Ćwiczenie 4
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
RNSdQ6xU1azGL2
Ćwiczenie 5
Łączenie par. . Niepoprawna odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. A. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
31
Ćwiczenie 6
RfIk1KVDpF4eC
Określ kryterium, według, którego białka są dzielone na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Podaj przykład produktu, który jest źródłem białka niepełnowartościowego. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 7
R1IbOCTCWp7C4
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
31
Ćwiczenie 8
R1JuMDoeOwixP
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
31
Ćwiczenie 9

W badaniach naukowych obserwowano wpływ spożycia błonnika na ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo‑naczyniowego. W trakcie obserwacji, trwającej 10 lat, przebadano ok. 100 tys. mężczyzn i 245 tys. kobiet. Zauważono, że zwiększenie spożycia błonnika w każdej z badanych grup o 10 g dziennie skutkuje obniżeniem o 14% ryzyka rozwoju chorób serca, a także redukuje o 27% ryzyko zgonu z powodu chorób wieńcowych. Udowodniono tym samym, że wzrost spożycia włókna pokarmowego jest odwrotnie proporcjonalny do liczby zgonów spowodowanych chorobami układu krążenia.

Indeks górny Na podstawie: Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska, Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2015, nr 96(1), s. 57–63. Indeks górny koniec

RujSDhMikS0FV
Wypisz fragment z tekstu, który spełnia kryteria problemu badawczego, oraz fragment, który jest wnioskiem wynikającym z badania. (Uzupełnij).