Sprawdź się
Pogrupuj podane produkty spożywcze w zależności od substancji odżywczej, która w nich dominuje.
brokuły, jaja przepiórki, mąka orkiszowa, olej z orzechów włoskich, mleko kozie, płatki owsiane, awokado, wątróbka drobiowa, smalec gęsi, groszek zielony, margaryna roślinna, maślanka, mozzarella, spaghetti, majonez
Białka | |
---|---|
Tłuszcze | |
Węglowodany |
Prawda | Fałsz | |
Większość węglowodanów zawartych w pożywieniu to tzw. węglowodany przyswajalne. | □ | □ |
Białka stanowią ok. 20% masy ciała człowieka. | □ | □ |
Organizm człowieka magazynuje białka. | □ | □ |
Węglowodany przyswajalne funkcjonują w organizmie – jako tzw. błonnik pokarmowy, który reguluje procesy zachodzące w przewodzie pokarmowym. | □ | □ |
W badaniach naukowych obserwowano wpływ spożycia błonnika na ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo‑naczyniowego. W trakcie obserwacji, trwającej 10 lat, przebadano ok. 100 tys. mężczyzn i 245 tys. kobiet. Zauważono, że zwiększenie spożycia błonnika w każdej z badanych grup o 10 g dziennie skutkuje obniżeniem o 14% ryzyka rozwoju chorób serca, a także redukuje o 27% ryzyko zgonu z powodu chorób wieńcowych. Udowodniono tym samym, że wzrost spożycia włókna pokarmowego jest odwrotnie proporcjonalny do liczby zgonów spowodowanych chorobami układu krążenia.
Indeks górny Na podstawie: Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska, Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2015, nr 96(1), s. 57–63. Indeks górny koniecNa podstawie: Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska, Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2015, nr 96(1), s. 57–63.