Sprawdź się
Wskaż te stwierdzenia, które opisują funkcje pełnione przez tłuszcze w organizmie człowieka.
- Źródło kwasów omega-3 i omega-6
- Rozpuszczalnik dla witamin A, D, E i K
- Najbardziej skoncentrowane źródło energii
- Najlepiej dostępne źródło energii
- Składnik enzymów trawiennych
- Udział w reakcjach odpornościowych
Wskaż posiłek, który zawiera wyłącznie białka pełnowartościowe.
- Twarożek ze śmietaną
- Jajecznica ze szczypiorkiem
- Makaron z brokułami i jajkiem
- Gulasz wołowy z kaszą gryczaną
Pogrupuj podane produkty spożywcze w zależności od substancji odżywczej, która w nich dominuje.
brokuły, jaja przepiórki, mąka orkiszowa, olej z orzechów włoskich, mleko kozie, płatki owsiane, awokado, wątróbka drobiowa, smalec gęsi, groszek zielony, margaryna roślinna, maślanka, mozzarella, spaghetti, majonez
Białka | |
---|---|
Tłuszcze | |
Węglowodany |
Wskaż wszystkie prawidłowe zdania dotyczące glukozy.
- Glukoza jest wykorzystywana jako źródło energii uzyskiwanej w procesie oddychania wewnątrzkomórkowego, zachodzącego w mitochondriach komórek ciała.
- Glukoza bierze udział w reakcjach odpornościowych organizmu.
- Glukoza jest magazynowana w postaci glikogenu w mięśniach i wątrobie.
- Glukoza jest zamieniana w tłuszcz (triacyloglicerole) w wątrobie.
- Glukoza jest trudno dostępnym źródłem energii.
Prawda | Fałsz | |
Większość węglowodanów zawartych w pożywieniu to tzw. węglowodany przyswajalne. | □ | □ |
Białka stanowią ok. 20% masy ciała człowieka. | □ | □ |
Organizm człowieka magazynuje białka. | □ | □ |
Węglowodany przyswajalne funkcjonują w organizmie – jako tzw. błonnik pokarmowy, który reguluje procesy zachodzące w przewodzie pokarmowym. | □ | □ |
W badaniach naukowych obserwowano wpływ spożycia błonnika na ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo‑naczyniowego. W trakcie obserwacji, trwającej 10 lat, przebadano ok. 100 tys. mężczyzn i 245 tys. kobiet. Zauważono, że zwiększenie spożycia błonnika w każdej z badanych grup o 10 g dziennie skutkuje obniżeniem o 14% ryzyka rozwoju chorób serca, a także redukuje o 27% ryzyko zgonu z powodu chorób wieńcowych. Udowodniono tym samym, że wzrost spożycia włókna pokarmowego jest odwrotnie proporcjonalny do liczby zgonów spowodowanych chorobami układu krążenia.
Indeks górny Na podstawie: Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska, Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2015, nr 96(1), s. 57–63. Indeks górny koniecNa podstawie: Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska, Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2015, nr 96(1), s. 57–63.