Zaznacz na ilustracji te narządy układu pokarmowego, które biorą udział w procesie trawienia tłuszczów i kwasów nukleinowych.
Zaznacz na ilustracji te narządy układu pokarmowego, które biorą udział w procesie trawienia tłuszczów i kwasów nukleinowych.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 1
ReNbUTYS9WuJd
Zaznacz narządy, w których zachodzi proces trawienia tłuszczów i kwasów nukleinowych. Możliwe odpowiedzi: 1. jama ustna, 2. żołądek, 3. jelito cienkie, 4. dwunastnica, 5. przełyk, 6. pęcherzyk żółciowy, 7. jelito kręte, 8. jelito grube, 9. trzustka, 10. odbytnica, 11. wątroba
R182jjEJZsB1r1
Ćwiczenie 2
Określ warunki konieczne do prawidłowego przebiegu trawienia tłuszczów w układzie pokarmowym.
Określ warunki konieczne do prawidłowego przebiegu trawienia tłuszczów w układzie pokarmowym.
1
Ćwiczenie 2
Rv5nRxuzzP5ek
Zaznacz enzymy, które umożliwiają trawienie tłuszczów w układzie pokarmowym: Możliwe odpowiedzi: 1. lipaza żołądkowa, 2. lipaza trzustkowa, 3. amylaza ślinowa, 4. amylaza żołądkowa
Informacja do ćwiczeń nr 3 i 4
Na schemacie przedstawiono mechanizm trawienia tłuszczów.
RanMNdfG216AF1
Ilustracja przedstawia proces, w którym w wyniku hydrolizy tłuszczów nie wszystkie cząsteczki zostają rozłożone całkowicie na glicerol i kwasy tłuszczowe. Na dużą cząsteczkę tłuszczu działają sole kwasów żółciowych, tłuszcze rozbijane są na mniejsze cząsteczki. Działają na nie kolejno lipazy. Część z nich pozostaje monoglicerydami z jedną cząsteczką wyższych kwasów tłuszczowych, część – diglicerydami z dwoma cząsteczkami wyższych kwasów tłuszczowych, jeszcze inne pozostają w ogóle niestrawione z trzema cząsteczkami wyższych kwasów tłuszczowych. Pod strzałką z napisem sole kwasów tłuszczowych znajduje się litera A, a pod strzałką z napisem lipazy litera B.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R10UVudxMWAl71
Ćwiczenie 3
Procesy oznaczone literami A i B zachodzą podczas rozpadu tłuszczów. Podaj ich nazwy. Literą A oznaczono emulgacjętrawienie, natomiast literą B – emulgacjętrawienie.
Procesy oznaczone literami A i B zachodzą podczas rozpadu tłuszczów. Podaj ich nazwy. Literą A oznaczono emulgacjętrawienie, natomiast literą B – emulgacjętrawienie.
Określ rolę żółci w procesie trawienia tłuszczów – zaznacz poprawne stwierdzenie. Możliwe odpowiedzi: 1. Żółć emulguje tłuszcze na drobne kuleczki, zwiększając powierzchnię działania enzymów., 2. Żółć emulguje tłuszcze na drobne kuleczki, zmniejszając powierzchnię działania enzymów., 3. Żółć rozkłada tłuszcze na drobne kuleczki, zwiększając objętość trawionego tłuszczu., 4. Żółć trawi tłuszcze na granicy olej–woda, rozkładając je na glicerol i kwasy tłuszczowe.
R1EXkVmDpJYOh2
Ćwiczenie 7
Łączenie par. Oceń, czy podane stwierdzenia są prawdziwe czy fałszywe.. Nukleazy są wydzielane przez żołądek i trzustkę.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Trawienie kwasów nukleinowych zachodzi w wątrobie w wyniku działania nukleaz.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Rozkład nukleozydów prowadzi do otrzymania zasad purynowych lub pirymidynowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń, czy podane stwierdzenia są prawdziwe czy fałszywe.. Nukleazy są wydzielane przez żołądek i trzustkę.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Trawienie kwasów nukleinowych zachodzi w wątrobie w wyniku działania nukleaz.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Rozkład nukleozydów prowadzi do otrzymania zasad purynowych lub pirymidynowych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Tekst do ćwiczeń nr 8 i 9
Lipazy są jedną z głównych grup enzymów trawiennych. (…) Aktywność tych enzymów nie jest regulowana hormonalnie, natomiast wzrasta w obecności soli kwasów żółciowych, fosfolipidów i białka – kolipazy. W wyniku całkowitej hydrolizy triacylogliceroli powstają glicerol i kwasy tłuszczowe. Jednak lipaza trzustkowa jest enzymem działającym specyficznie na pierwszorzędowe wiązania estrowe – to znaczy, że w pierwszym rzędzie odszczepia kwasy tłuszczowe znajdujące się w pozycji 1 i 3 triacylogliceroli.
Indeks górny Źródło: Ćwiczenie 3: Lipaza. Oznaczanie aktywności enzymu metodą miareczkową, w: „Enzymologia”, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów, Szczecin. Indeks górny koniecŹródło: Ćwiczenie 3: Lipaza. Oznaczanie aktywności enzymu metodą miareczkową, w: „Enzymologia”, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów, Szczecin.
Przeanalizuj uważnie tekst i znajdź odpowiednie informacje.
Aktywność lipazy trzustkowej wzrasta w obecności soli kwasów żółciowych, białka kolipazy oraz fosfolipidów. Nie występuje aktywacja hormonalna.
31
Ćwiczenie 9
R1YVmgxH2j3F5
Wyjaśnij, na czym polega specyfika działania lipazy trzustkowej. (Uzupełnij).
Zastanów się, na które wiązania działa lipaza trzustkowa.
Lipaza trzustkowa w pierwszej kolejności oddziela kwasy tłuszczowe przyłączone do glicerolu w pozycji 1 i 3.
31
Ćwiczenie 10
R9pwWFACsFQpy
Wyjaśnij, dlaczego w żołądku, mimo obecności lipazy ślinowej i lipazy żołądkowej, udział tych enzymów w trawieniu tłuszczów jest znacznie ograniczony w porównaniu z działaniem lipazy trzustkowej w dwunastnicy. (Uzupełnij).
Weź pod uwagę konsystencję tłuszczów trawionych w tych odcinkach przewodu pokarmowego. Przypomnij sobie rolę żółci w trawieniu tłuszczów.
Lipazy ślinowa i żołądkowa działają w żołądku jedynie na tłuszcze już zemulgowane, zawarte m.in. w mleku i śmietanie. Pozostałe tłuszcze obecne w pokarmie muszą zostać poddane emulgacji, która odbywa się pod wpływem żółci, wydzielanej do dwunastnicy.