Sprawdź się
Pogrupuj czynniki przyrodnicze i pozaprzyrodnicze mające wpływ na rozwój rolnictwa.
wielkość opadów, melioracje, tradycje rolnicze, mechanizacja, formy własności ziemi, struktura agrarna, długość okresu wegetacyjnego, wykształcenie rolników, żyzność gleb
Czynniki przyrodnicze | |
---|---|
Czynniki pozaprzyrodnicze |
Połącz czynnik z bezpośrednim skutkiem, który on wywołuje.
wzrost produktywności, mniejsze zatrudnienie w rolnictwie, wyższe plony, unowocześnianie produkcji rolniczej, wysokość środków przeznaczanych na rolnictwo
wzrost mechanizacji rolnictwa | |
chemizacja rolnictwa | |
wzrost powierzchni gospodarstw rolnych | |
wzrost poziomu wykształcenia rolników | |
polityka unijna i państwa |
Rozpoznaj i dopasuj region rolniczy, wybierając z tych zapisanych pod tabelą.
rędziny, mady, gleby brunatne, czarne ziemie, gleby brunatne i bielicowe, mady, gleby brunatne i bielicowe, czarnoziemy, gleby brunatne, gleby bielicowe i brunatne, ok. 210 dni, ok. 220 dni, ok. 210 dni, ok. 220 dni, ok. 190 dni, 550–600 mm, 600–650 mm, 500–550 mm, 600–700 mm, 550–650 mm, 22°C, 19°C, 22°C, 20–21°C, 23°C, żyto, ziemniaki, pszenica, buraki, ziemniaki, warzywa i owoce, pszenica, jęczmień, buraki cukrowe, rzepak, rośliny pastewne, rzepik, bydło, konie, trzoda chlewna, drób, trzoda chlewna, bydło, owce, bydło
Region | Gleby | Okres wegetacji | Roczna suma opadów | Amplituda średnich miesięcznych temperatur | Główne uprawy | Główne kierunki hodowlane |
---|---|---|---|---|---|---|
rędziny, mady, gleby brunatne | ok. 210 dni | 550–600 mm | 22°C | żyto, ziemniaki | bydło, konie | |
czarne ziemie, gleby brunatne i bielicowe | ok. 220 dni | 600–650 mm | 19°C | pszenica, buraki | trzoda chlewna | |
mady, gleby brunatne i bielicowe | ok. 210 dni | 500–550 mm | 22°C | ziemniaki, warzywa i owoce | drób | |
czarnoziemy, gleby brunatne | ok. 220 dni | 600–700 mm | 20–21°C | pszenica, jęczmień, buraki cukrowe, rzepak | trzoda chlewna, bydło | |
gleby bielicowe i brunatne | ok. 190 dni | 550–650 mm | 23°C | rośliny pastewne, rzepik | owce, bydło |
Jeszcze w drugiej połowie XX wieku zużycie nawozów sztucznych na świecie (także w Polsce) systematycznie rosło – stale dążono do uzyskiwania coraz to wyższych plonów.
Wyjaśnij, dlaczego w ostatnich latach ta tendencja została zahamowana, a nawet odwrócona. Zużycie nawozów sztucznych maleje, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych gospodarczo.
W Polsce wciąż mamy zbyt wiele małych, niskotowarowych gospodarstw rolnych. Co drugie gospodarstwo liczy mniej niż 5 ha. Pojawiają się jednak także duże, wyspecjalizowane i zmechanizowane gospodarstwa wysokotowarowe.
Wykaż, że duże gospodarstwa są nie tylko wysokotowarowe, ale także unowocześniają polskie rolnictwo.
Z danych GUS wynika, że w 2018 roku było w Polsce 12 222 dużych gospodarstw rolnych (duże – czyli mające co najmniej 100 ha użytków rolnych). Stanowi to tylko 0,9% wszystkich gospodarstw przy średniej unijnej wynoszącej 3,3%.
Podaj nazwy trzech województw, w których występuje najwięcej dużych gospodarstw rolnych. Wyjaśnij, dlaczego właśnie w tych województwach?