Sprawdź się
Zapisz równanie procesu hydrolizy sacharozy, zachodzącego pod wpływem kwasu solnego.
Poniżej podano wzory różnych cukrów.
1. Zaznacz wzór/wzory związków, które są ostatecznym produktem hydrolizy sacharozy, a następnie podaj jego/ich nazwę/nazwy.
2. Zastanów się, który z podanych związków nie posiada właściwości redukujących. Zapisz jego systematyczną nazwę.
Na podstawie poniższej grafiki, przyporządkuj nazwy elementów do ich numeru na ilustracji.
Oblicz, ile należy rozpuścić sacharozy w wody, aby zawartość węgla w tym roztworze odpowiadała ilości węgla, który znajduje się w roztworu wodnego, utworzonego wskutek rozpuszczenia fruktozy.
Okres półtrwania sacharozy w temperaturze i środowisku kwasowym, np. w obecności kwasu siarkowego(), wynosi minuty. Po jakim czasie ulegnie hydrolizie początkowej ilości sacharozy?
Uczeń przygotował schematy i opis doświadczenia. Uzupełnij brakujące obserwacje i wnioski.
Doświadczenie: Badanie właściwości redukujących sacharozy.
Uczeń przygotował schematy i opis doświadczenia. Uzupełnij brakujące obserwacje i wnioski.
Doświadczenie: Badanie właściwości chemicznych sacharozy.