Sprawdź się
Dobierz nazwę posiłku do jego cechy podanej w tabeli, zaznaczając odpowiednie pola.
| Pierwsze śniadanie | Drugie śniadanie | Obiad | Podwieczorek | Kolacja | |
| Najbardziej obfity w ciągu dnia | □ | □ | □ | □ | □ |
| Ważny dla osób pracujących w godzinach rannych | □ | □ | □ | □ | □ |
| Podstawowy, spożywany przed rozpoczęciem codziennych zajęć | □ | □ | □ | □ | □ |
| Niezbyt obfity i lekkostrawny | □ | □ | □ | □ | □ |
| Popołudniowe uzupełnienie diety w przypadku długiej przerwy między posiłkami | □ | □ | □ | □ | □ |
Połącz w pary opisy poszczególnych grup produktów żywnościowych z ich nazwami.
Tłuszcze, Produkty białkowe, Warzywa i owoce, Mleko i produkty mleczne, Produkty zbożowe
| Główne źródło witaminy C, β-karotenu, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które usuwają szkodliwe dla organizmu wolne rodniki tlenowe. Najwyższą wartość odżywczą zachowują w postaci surowej. | |
| Dostarczają energii pochodzącej z węglowodanów złożonych. Zawierają witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, oraz składniki mineralne. Są też źródłem błonnika pokarmowego, wspomagającego pracę układu pokarmowego i ułatwiającego utrzymanie prawidłowej masy ciała. | |
| Stanowią najlepsze źródło dobrze przyswajalnego wapnia – składnika niezbędnego do budowy zdrowych kości i zębów. Zawierają także pełnowartościowe białko oraz witaminy i składniki mineralne. | |
| Są dobrym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej, a także tłuszczu, składników mineralnych, dobrze przyswajalnego żelaza, cynku, siarki, witamin A i D oraz witamin z grupy B. | |
| Są niezbędnym składnikiem pożywienia i muszą być spożywane codziennie. Stanowią dobre źródło energii, są też potrzebne do prawidłowego wchłaniania witamin A, D, E i K. Te pochodzenia roślinnego mają korzystny wpływ na poziom cholesterolu LDL we krwi. |
Uzupełnij tekst.
regularne, prawidłowego żywienia, rzadkie, nieregularne, zrównoważony, niezrównoważony, częste
Dobrze opracowany jadłospis powinien uwzględniać zasady ..............................................: zapewniać .............................................. bilans energetyczny posiłków oraz ich .............................................. i odpowiednio .............................................. spożywanie.
Nie ma takich produktów, które zawierałyby wszystkie potrzebne człowiekowi składniki odżywcze w ilościach i proporcjach odpowiadających jego zapotrzebowaniu. Nawet mleko nie jest doskonałe, bo zawiera małe ilości żelaza i witaminy C, nie ma węglowodanów złożonych, odznacza się małą wartością energetyczną, a jako produkt pochodzenia zwierzęcego nie dostarcza błonnika. Jaja mają skład urozmaicony, ale są pozbawione węglowodanów. Mięso, choć są w nim białko, tłuszcz, witaminy z grupy B, żelazo i inne składniki mineralne, nie zawiera witaminy A i C ani węglowodanów i błonnika.
Indeks górny Źródło: Anna Kołłajtis‑Dołowy, Katarzyna Kozłowska, Barbara Pietruszka, Żywienie i usługi gastronomiczne, cz. 6, Zasady żywienia, Format‑AB, Warszawa 2017. Indeks górny koniecŹródło: Anna Kołłajtis‑Dołowy, Katarzyna Kozłowska, Barbara Pietruszka, Żywienie i usługi gastronomiczne, cz. 6, Zasady żywienia, Format‑AB, Warszawa 2017.
Pierwsze śniadanie: herbata, pieczywo z masłem, miód lub dżem
Obiad: zupa ziemniaczana, kotlet wieprzowy, kapusta zasmażana, ziemniaki
Kolacja: herbata, pieczywo, masło, wędlina
Informacja do ćwiczeń 7 i 8
Przeprowadzono badanie ankietowe, które miało na celu poznanie zwyczajów żywieniowych studentek trenujących piłkę nożną. Pytania dotyczyły liczby zwyczajowo spożywanych posiłków w ciągu dnia, regularności ich spożywania oraz odstępu czasu między ostatnim posiłkiem a snem. W badaniu wzięło udział 12 osób. Wyniki ankiety przedstawiono na wykresie.
- 1. zestaw danych:
- Nazwa posiłku: posiłki
- śniadanie w domu: 83.3; Podpis osi wartości: % studentek
- drugie śniadanie: 25; Podpis osi wartości: % studentek
- obiad: 100; Podpis osi wartości: % studentek
- podwieczorek (słodycze): 50; Podpis osi wartości: % studentek
- podwieczorek (warzywa): 25; Podpis osi wartości: % studentek
- kolacja: 100; Podpis osi wartości: % studentek
- przekąska przed snem: 25; Podpis osi wartości: % studentek
-
nazwa_posiłku : posiłki
śniadanie_w domu : 83.3
drugie_śniadanie : 25
obiad : 100
podwieczorek_(słodycze) : 50
podwieczorek_(warzywa) : 25
kolacja : 100
przekąska_przed_snem : 25