Sprawdź się
Dwa kawałki marchwi (A i B), wycięte w równoboczne sześciany o takich samych masach, włożono do dwóch naczyń. W pierwszym znajdował się kawałek A. Po kilkunastu minutach stał się on mniejszy i bardziej miękki. W drugim naczyniu znajdował się kawałek B, który po kilkunastu minutach stał się większy i twardszy.
„Zaobserwowano, że podczas plazmolizy następuje w komórkach roślinnych pęcherzykowy przepływ błon między błoną komórkową a retikulum endoplazmatycznym, co pozwala na zmniejszenie objętości błony komórkowej kurczącego się protoplastu i zachowanie jej integralności.”
Indeks dolny Źródło: Barbara Chudzik, Anna Maria Wójcik, Eksperymentowanie z elementami analizy statystycznej w nauczaniu‑uczeniu się biologii w szkole ponadpodstawowej, 2021, Wydawnictwo UMCS, Lublin, str. 121. Indeks dolny koniecŹródło: Barbara Chudzik, Anna Maria Wójcik, Eksperymentowanie z elementami analizy statystycznej w nauczaniu‑uczeniu się biologii w szkole ponadpodstawowej, 2021, Wydawnictwo UMCS, Lublin, str. 121.
„Zawartość osmolitów w komórce regulowana jest przez ciśnienie osmotyczne. Badania wykazały także zasadniczą różnicę w podatności na plazmolizę między bakteriami Gram‑dodatnimi (…) i Gram‑ujemnymi. Ma to związek zarówno z odmienną budową komórki, jak i ciśnieniem turgorowym, które u bakterii Gram‑dodatnich jest wyższe. W sytuacji stresu osmotycznego bowiem bakterie Gram‑ujemne gromadzą w komórce duże ilości glutaminianu potasu, podczas gdy Gram‑dodatnie gromadzą prolinę. Przy braku stresu osmotycznego bakterie Gram‑dodatnie mają zatem duże zasoby aminokwasów, z przewagą glutaminianu. Ponadto większe jest u nich stężenie jonów KIndeks górny ++”.
Indeks dolny (Źródło: Marta Sochocka, Janusz Boratyński, Osmoregulation – an important parameter of bacterial growth, Postepy Hig Med Dosw (online), 2011; 65: 714–724) Indeks dolny koniec(Źródło: Marta Sochocka, Janusz Boratyński, Osmoregulation – an important parameter of bacterial growth, Postepy Hig Med Dosw (online), 2011; 65: 714–724)