Sprawdź się
Żywność utrwalona radiacyjnie staje się promieniotwórcza. PRAWDA/FAŁSZ
W procesie radiacyjnego utrwalania żywności naświetlane produkty nie mają bezpośredniego kontaktu z substancjami promieniotwórczymi. PRAWDA/FAŁSZ
Radiacyjne naświetlanie żywności sprawia, że jedzenie traci wszystkie swoje wartości odżywcze. PRAWDA/FAŁSZ
Jedzenie poddane procesowi radiacyjnego utrwalania żywności powinno być przechowywane i przygotowywane w taki sam sposób jak jedzenie poddane innym procesom utrwalania. PRAWDA/FAŁSZ
Zaznacz, które informacje są prawdziwe, a które fałszywe.
Radiacyjne utrwalanie żywności nie wpływa na smak, wygląd i teksturę pożywienia. {#PRAWDA}/{FAŁSZ}
Żywność utrwalona radiacyjnie staje się promieniotwórcza. {PRAWDA}/{#FAŁSZ}
W procesie radiacyjnego utrwalania żywności naświetlane produkty nie mają bezpośredniego kontaktu z substancjami promieniotwórczymi. {#PRAWDA}/{FAŁSZ}
Radiacyjne naświetlanie żywności sprawia, że jedzenie traci wszystkie swoje wartości odżywcze. {PRAWDA}/{#FAŁSZ}
Jedzenie poddane procesowi radiacyjnego utrwalania żywności powinno być przechowywane i przygotowywane w taki sam sposób jak jedzenie poddane innym procesom utrwalania. {#PRAWDA}/{FAŁSZ}
Promieniotwórcze źródło cezu-137 emituje promieniowanie gamma o energii 662 keV (kiloelektronowoltów), gdzie 1 keV = 103 eV. Ile wynosi energia kwantów gamma z tego źródła wyrażona w dżulach? Przyjmij, że 1 eV = 1,602 · 10-19 J. Podaj wynik z dokładnością do trzech cyfr znaczących.
Odpowiedź:
662 keV = ............ · 10-13 J
Kiur o symbolu Ci jest również jednostką aktywności promieniotwórczej, przy czym 1 Ci = 3,7 · 1010 Bq (jeden gram radu-226 ma w przybliżeniu aktywność 1 Ci). Kiur jest nadal używaną jednostką, chociaż od 1975 roku to bekerel jest jednostką aktywności w układzie SI. Jeden gram kobaltu-60 ma aktywność 42 TBq (terabekereli), gdzie 1 TBq = 1012 Bk. Wyraź aktywność promieniotwórczą 1 grama kobaltu-60 w kiurach. Odpowiedź: Aktywność 42 TBq = Tu uzupełnij Ci.
Aktywność promieniotwórcza jest wielkością fizyczną informującą o liczbie przemian promieniotwórczych zachodzących w próbce w czasie jednej sekundy. Jednostką aktywności jest bekerel, Bq. Aktywność 1 Bq oznacza, że w próbce zachodzi średnio 1 przemiana promieniotwórcza w czasie 1 sekundy.
Kiur o symbolu Ci jest również jednostką aktywności promieniotwórczej, przy czym 1 Ci = 3,7 · 1010 Bq (jeden gram radu-226 ma w przybliżeniu aktywność 1 Ci). Kiur jest nadal używaną jednostką, chociaż od 1975 roku to bekerel jest jednostką aktywności w układzie SI. Jeden gram kobaltu-60 ma aktywność 42 TBq (terabekereli), gdzie 1 TBq = 1012 Bq. Wyraź aktywność promieniotwórczą 1 grama kobaltu-60 w kiurach. Wynik podaj w przybliżeniu do jedności.
Odpowiedź:
Aktywność 42 TBq = ............ Ci.
W przemyśle spożywczym stosuje się dawki nieprzekraczające 10 kGy (1 kGy = 1000 Gy). Dawki są dobierane w zależności od produktów i celu napromieniowywania. Świeży drób jest zazwyczaj napromieniowywany dawką 3 kGy, która skutecznie eliminuje mikroorganizmy, bakterie i wirusy obecne w mięsie. Czas przechowywania mięsa drobiowego w warunkach chłodniczych wynosi około 8-17 dni. Napromieniowywanie drobiu wydłuża czas przechowywania mięsa o dodatkowe 7-14 dni.
Oblicz, o ile stopni Celsjusza wzrośnie temperatura świeżego mięsa drobiowego w wyniku napromieniowania dawką 3 kGy. Przyjmij, że pochłonięta energia promieniowania jest zamieniana na energię cieplną, a mięso drobiowe ma ciepło właściwe równe ciepłu właściwemu wody = 4200 J/(kg·K). Odpowiedź: W wyniku napromieniowywania temperatura mięsa drobiowego wzrasta o Tu uzupełnij°C.
Podstawową wielkością fizyczną używaną w radiologii, radiobiologii i ochronie radiacyjnej jest dawka pochłonięta . Wielkość ta jest stosowana do wszystkich rodzajów promieniowania jonizującego. Dawka pochłonięta określa ilość energii dostarczonej substancji przez cząstki jonizujące, przypadającej na jednostkę masy napromieniowanego materiału w danym miejscu. Jednostką dawki pochłoniętej jest grej o symbolu Gy. Dawka pochłonięta równa 1 grejowi, odpowiada pochłonięciu przez substancję 1 dżula energii promieniowania w przeliczeniu na kilogram substancji, 1 Gy = 1 J/kg.
W przemyśle spożywczym stosuje się dawki nieprzekraczające 10 kGy (1 kGy = 1000 Gy). Dawki są dobierane w zależności od produktów i celu napromieniowywania. Świeży drób jest zazwyczaj napromieniowywany dawką 3 kGy, która skutecznie eliminuje mikroorganizmy, bakterie i wirusy obecne w mięsie. Czas przechowywania mięsa drobiowego w warunkach chłodniczych wynosi około 8-17 dni. Napromieniowywanie drobiu wydłuża czas przechowywania mięsa o dodatkowe 7-14 dni.
Oblicz, o ile stopni Celsjusza wzrośnie temperatura świeżego mięsa drobiowego w wyniku napromieniowania dawką 3 kGy. Przyjmij, że pochłonięta energia promieniowania jest zamieniana na energię cieplną, a mięso drobiowe ma ciepło właściwe równe ciepłu właściwemu wody = 4200 J/(kg·K).
Podaj wynik z dokładnością do jednej cyfry znaczącej.
Odpowiedź:
W wyniku napromieniowywania temperatura mięsa drobiowego wzrasta o ............°C.
Punktowe źródło promieniotwórcze o intensywności emitujące promieniowanie gamma o energii 1 MeV zostało umieszczone metr pod powierzchnią wody. Promieniowanie gamma o energii 1 MeV jest zatrzymywane w wodzie w taki sposób, że intensywność promieniowania I maleje o połowę po przejściu przez warstwę wody o grubości 10 cm, . Jaki procent z wyemitowanych pionowo w górę kwantów gamma dociera do powierzchni zbiornika? Podaj wynik z dokładnością do jednej cyfry znaczącej.
Odpowiedź:
Do powierzchni zbiornika dociera ............% z wyemitowanych pionowo w górę kwantów gamma.
Na rysunku przedstawiono jak aktywność źródła kobaltu‑60 wyrażona w jednostkach aktywności początkowej AIndeks dolny 00 zmienia się w czasie.
Uzupełnij odpowiedź wpisując wynik z dokładnością do pełnych dziesiątek %.
Odpowiedź:
Po 9 latach aktywność źródła kobatu-60 spada o około ............%.
Zaznacz odpowiedź poprawną: Aktywność promieniotwórcze, źródła promieniowania wraz z upływem czasu:
- nie zmienia się
- rośnie liniowo
- rośnie wykładniczo
- maleje liniowo
- maleje wykładniczo
gdzie to początkowa aktywność źródła, a to czas połowicznego zaniku, czyli czas, w którym liczba nietrwałych obiektów w źródle malej o połowę.
Czas połowicznego zaniku kobaltu-60 = 5,27 lat. Gdy aktywność przemysłowego źródła kobaltu-60 spada poniżej 10% procent swojej początkowej aktywności, źródło jest zazwyczaj wymieniane na nowe.
Oblicz czas, po jakim aktywność źródła kobaltowego spadnie poniżej 10% swojej pierwotnej aktywności. Odpowiedź: Aktywność źródła spadnie poniżej 10% swojej pierwotnej aktywności po Tu uzupełnij roku.
Aktywność źródła promieniotwórczego po czasie można opisać funkcją:
gdzie to początkowa aktywność źródła, a to czas połowicznego zaniku, czyli czas, w którym liczba nietrwałych obiektów w źródle malej o połowę.
Czas połowicznego zaniku kobaltu-60 = 5,27 lat. Gdy aktywność przemysłowego źródła kobaltu-60 spada poniżej 10% procent swojej początkowej aktywności, źródło jest zazwyczaj wymieniane na nowe.
Oblicz czas, po jakim aktywność źródła kobaltowego spadnie poniżej 10% swojej pierwotnej aktywności. Podaj wynik z dokładnością do trzech cyfr znaczących.
Odpowiedź:
Aktywność źródła spadnie poniżej 10% swojej pierwotnej aktywności po ............ roku.
Punktowe źródło promieniotwórcze o stałej intensywności emituje promieniowanie gamma we wszystkich kierunkach jednakowo. W pewnej odległości od źródła znajduje się jabłko. Jak zmienia się liczba docierających do powierzchni jabłka promieni gamma w jednostce czasu w zależności od odległości jabłka od źródła promieniotwórczego?