Sprawdź się
Przeprowadzono doświadczenia chemiczne, zilustrowane poniższym rysunkiem.
Przeprowadzono doświadczenia chemiczne. Zapoznaj się z opisem rysunku.
Wskaż probówkę, w której, po dodaniu wody, zniknie biały osad.
Przeprowadzono doświadczenia chemiczne, zilustrowane poniższym rysunkiem.
Przeprowadzono doświadczenia chemiczne. Zapoznaj się z opisem rysunku.
Wybierz z poniższej tabeli odpowiedź, która podaje prawidłowe czynniki (fizyczne lub chemiczne), powodujące nieodwracalne ścięcie białka (denaturację) w poszczególnych probówkach.
Odpowiedź | Czynniki fizyczne | Czynniki chemiczne |
---|---|---|
A. | 4,5 | 1,2,3 |
B. | 1,2,3 | 4,5 |
C. | 5 | 1,2,3 |
D. | 5 | 1,2,3,4 |
Spośród poniższych soli wybierz te, których roztwory nasycone spowodują wysolenie białka.
Aby poprawnie wykonać doświadczenie, polegające na wysoleniu białka, należy użyć nasyconego roztworu soli metalu lekkiego.
Oblicz, ilu procentowy roztwór soli kuchennej należy przygotować, żeby otrzymać nasycony roztwór soli w temperaturze pokojowej, w objętości wody destylowanej. Wynik zaokrąglij do liczby całkowitej. Rozpuszczalność chlorku sodu w temperaturze pokojowej wynosi .
Aby poprawnie wykonać doświadczenie, polegające na wysoleniu białka, należy użyć nasyconego roztworu soli metalu lekkiego.
Oblicz, ilu procentowy roztwór soli kuchennej należy przygotować, żeby otrzymać nasycony roztwór soli w temperaturze pokojowej, w objętości wody destylowanej. Wynik zaokrąglij do liczby całkowitej. Rozpuszczalność chlorku sodu w wodzie w temperaturze pokojowej wynosi .
Czy roztworu przygotowanego w temperaturze pokojowej nadaje się do wysolenia białka? Wykonaj odpowiednie obliczenia. Jeżeli stwierdzisz, że nie nadaje się do wysolenia białka, to zaproponuj, co można zrobić, aby otrzymać odpowiedni roztwór.
W bocznych łańcuchach aminokwasów, które budują białko, zaznacz grupy funkcyjne, odpowiedzialne za tworzenie wiązań wodorowych z cząsteczkami wody.
Poniżej przedstawiono wybrane wzory aminokwasów.
Przedstaw schemat tworzenia wiązania wodorowego pomiędzy ugrupowaniem w łańcuchu głównym jednego z aminokwasów a cząsteczką wody.