Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1

Przeprowadzono doświadczenia chemiczne, zilustrowane poniższym rysunkiem.

Przeprowadzono doświadczenia chemiczne. Zapoznaj się z opisem rysunku.

RG5BMVjJiuURP
Schemat przeprowadzonego doświadczenia. Symbolem „X” oznaczony został płomień palnika.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wskaż probówkę, w której, po dodaniu wody, zniknie biały osad.

RTWDCjRNrnUrH
Możliwe odpowiedzi: 1. 1, 2. 2, 3. 3, 4. 4, 5. 5
1
Ćwiczenie 2

Przeprowadzono doświadczenia chemiczne, zilustrowane poniższym rysunkiem.

Przeprowadzono doświadczenia chemiczne. Zapoznaj się z opisem rysunku.

RG5BMVjJiuURP
Schemat przeprowadzonego doświadczenia. Symbolem „X” oznaczony został płomień palnika.
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wybierz z poniższej tabeli odpowiedź, która podaje prawidłowe czynniki (fizyczne lub chemiczne), powodujące nieodwracalne ścięcie białka (denaturację) w poszczególnych probówkach.

Odpowiedź

Czynniki fizyczne

Czynniki chemiczne

A.

4,5

1,2,3

B.

1,2,3

4,5

C.

5

1,2,3

D.

5

1,2,3,4

R19w4YK3f47jx
Zaznacz prawidłową odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. A, 2. B, 3. C, 4. D
1
Ćwiczenie 3
R1Tn9OCY208P2
Łączenie par. Określ prawdziwość stwierdzeń zaznaczając „Prawda" jeśli są prawdziwe, „Fałsz" jeśli są fałszywe.. Zjawisko przejścia zolu w żel nazywane jest wysoleniem, czyli koagulacją nieodwracalną.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Roztwór koloidalny charakteryzuje się tym, że średnica cząstek fazy rozproszonej, w ośrodku rozpraszającym, mieści się w przedziale od 100 nm do 1000 nm.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Zjawisko hydratacji to inaczej zjawisko solwatacji, w którym rozpuszczalnikiem jest woda.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Przejście zolu w żel to zjawisko peptyzacji.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Odpowiedzialne za otaczanie wodą grup polarnych w łańcuchach aminokwasowych białek są wiązania wodorowe.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
2
Ćwiczenie 4

Spośród poniższych soli wybierz te, których roztwory nasycone spowodują wysolenie białka.

RnUdW4epsB4fn
Możliwe odpowiedzi: 1. chlorek sodu, 2. chlorek potasu, 3. chlorek miedzi(II), 4. siarczan(VI) amonu, 5. chlorek miedzi(I), 6. azotan(V) potasu, 7. azotan(V) ołowiu(II), 8. siarczan(VI) żelaza(II), 9. siarczan(VI) żelaza(III)
21
Ćwiczenie 5

Aby poprawnie wykonać doświadczenie, polegające na wysoleniu białka, należy użyć nasyconego roztworu soli metalu lekkiego.

Oblicz, ilu procentowy roztwór soli kuchennej należy przygotować, żeby otrzymać nasycony roztwór soli w temperaturze pokojowej, w objętości 75 cm3 wody destylowanej. Wynik zaokrąglij do liczby całkowitej. Rozpuszczalność chlorku sodu w temperaturze pokojowej wynosi 36 g100 g wody.

Rk5KEXtvqLbto
Rozwiązanie oraz odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
R102hLzPAnG9g
2
Ćwiczenie 6

Aby poprawnie wykonać doświadczenie, polegające na wysoleniu białka, należy użyć nasyconego roztworu soli metalu lekkiego.

Oblicz, ilu procentowy roztwór soli kuchennej należy przygotować, żeby otrzymać nasycony roztwór soli w temperaturze pokojowej, w objętości 75 cm3 wody destylowanej. Wynik zaokrąglij do liczby całkowitej. Rozpuszczalność chlorku sodu w wodzie w temperaturze pokojowej wynosi 36 g100 g wody.

R16pEIOx9hcvp
(Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 6

Czy 25 g 5% roztworu KNO3 przygotowanego w temperaturze pokojowej nadaje się do wysolenia białka? Wykonaj odpowiednie obliczenia. Jeżeli stwierdzisz, że nie nadaje się do wysolenia białka, to zaproponuj, co można zrobić, aby otrzymać odpowiedni roztwór.

RntENq3UiwJEX
Wykres zależności rozpuszczalności od temperatury
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1aULDYnWxXd4
Rozwiązanie oraz odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
R3GsyPKBs6oGX
(Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 7

W bocznych łańcuchach aminokwasów, które budują białko, zaznacz grupy funkcyjne, odpowiedzialne za tworzenie wiązań wodorowych z cząsteczkami wody.

RbVUWboaeY4Lq
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Rj2RwBRNQpxGb2
Ćwiczenie 7
Zaznacz, które grupy funkcyjne aminokwasów odpowiadają za tworzenie wiązań wodorowych. Możliwe odpowiedzi: 1. karboksylowa, 2. aminowa, 3. alkilowa, 4. fenylowa, 5. winylowa
31
Ćwiczenie 8

Poniżej przedstawiono wybrane wzory aminokwasów.

RGsA727LKhy2F
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przedstaw schemat tworzenia wiązania wodorowego pomiędzy ugrupowaniem w łańcuchu głównym jednego z aminokwasów a cząsteczką wody.

RTmvjun3PmUuQ
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
R1MfDeLnbkqLL3
Ćwiczenie 8
Zaznacz prawidłową odpowiedź, opisującą powstawanie wiązania wodorowego pomiędzy cząsteczkami aminokwasów. Możliwe odpowiedzi: 1. Wolna para elektronowa atomu siarki oddziałuje z atomem wodoru cząsteczki wody., 2. Wolna para elektronowa atomu węgla oddziałuje z atomem wodoru cząsteczki wody., 3. Wolna para elektronowa atomu wodoru oddziałuje z innym atomem wodoru cząsteczki wody.
31
Ćwiczenie 9
RHb3FTDdNN2dx
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
R1a1Og610qd5p