Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R3nWB72p44iPo1
Ćwiczenie 1
Zaznacz, które z poniższych zdań jest niepoprawne. Możliwe odpowiedzi: 1. Kwas mlekowy powstaje w wyniku fermentacji mlekowej., 2. Fermentacja mlekowa zachodzi w warunkach beztlenowych., 3. Naturalnie kwas mlekowy występuje w kiszonkach, a także kwaśnym mleku., 4. Kwas mlekowy bierze udział w cyklu Krebsa.
Rkd1MviBgkFsO1
Ćwiczenie 2
Łączenie par. Zaznacz, które zdanie jest prawdziwe, a które fałszywe.. Kwas mlekowy jest substancją higroskopijną.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Podczas kiszenia ogórków wykorzystuje się fermentację alkoholową.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Po raz pierwszy kwas salicylowy został wyizolowany z kory wierzby.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Kwas cytrynowy to hormon roślinny, który bierze udział w obronie roślin przeciw owadom i patogenom.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Kwas jabłkowy występuje w jarzębinie oraz berberysie.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
R1LRwG5TO3MFD2
Ćwiczenie 3
Połącz pojęcia z ich wyjaśnieniami. Higroskopijność – Możliwe odpowiedzi: 1. szereg reakcji biochemicznych, które polegają na rozkładzie glukozy do pirogronianu. Powstają także cząsteczki ATP, które są pośrednikami energetycznymi., 2. zdolność substancji do pochłaniania wilgoci (pary wodnej i wody)., 3. przemiana, która zachodzi pod wpływem enzymów, wytwarzanych przez bakterie kwasu mlekowego w warunkach beztlenowych. Polega na przemianie cukrów prostych (np. glukozy) w kwas mlekowy., 4. ciąg reakcji biochemicznych, które polegają na syntezie glukozy z innych związków organicznych np.: pirogronianu. Fermentacja mlekowa – Możliwe odpowiedzi: 1. szereg reakcji biochemicznych, które polegają na rozkładzie glukozy do pirogronianu. Powstają także cząsteczki ATP, które są pośrednikami energetycznymi., 2. zdolność substancji do pochłaniania wilgoci (pary wodnej i wody)., 3. przemiana, która zachodzi pod wpływem enzymów, wytwarzanych przez bakterie kwasu mlekowego w warunkach beztlenowych. Polega na przemianie cukrów prostych (np. glukozy) w kwas mlekowy., 4. ciąg reakcji biochemicznych, które polegają na syntezie glukozy z innych związków organicznych np.: pirogronianu. Glukoneogeneza – Możliwe odpowiedzi: 1. szereg reakcji biochemicznych, które polegają na rozkładzie glukozy do pirogronianu. Powstają także cząsteczki ATP, które są pośrednikami energetycznymi., 2. zdolność substancji do pochłaniania wilgoci (pary wodnej i wody)., 3. przemiana, która zachodzi pod wpływem enzymów, wytwarzanych przez bakterie kwasu mlekowego w warunkach beztlenowych. Polega na przemianie cukrów prostych (np. glukozy) w kwas mlekowy., 4. ciąg reakcji biochemicznych, które polegają na syntezie glukozy z innych związków organicznych np.: pirogronianu. Glikoliza – Możliwe odpowiedzi: 1. szereg reakcji biochemicznych, które polegają na rozkładzie glukozy do pirogronianu. Powstają także cząsteczki ATP, które są pośrednikami energetycznymi., 2. zdolność substancji do pochłaniania wilgoci (pary wodnej i wody)., 3. przemiana, która zachodzi pod wpływem enzymów, wytwarzanych przez bakterie kwasu mlekowego w warunkach beztlenowych. Polega na przemianie cukrów prostych (np. glukozy) w kwas mlekowy., 4. ciąg reakcji biochemicznych, które polegają na syntezie glukozy z innych związków organicznych np.: pirogronianu.
R1CQfWFsMZDZf2
Ćwiczenie 4
Przyporządkuj nazwę systematyczną hydroksykwasu do odpowiedniej nazwy zwyczajowej. kwas 2-hydroksybenzoesowy Możliwe odpowiedzi: 1. kwas glikolowy, 2. kwas salicylowy, 3. kwas cytrynowy, 4. kwas jabłkowy, 5. kwas migdałowy, 6. kwas winowy, 7. kwas mlekowy kwas 2-hydroksybutanodiowy Możliwe odpowiedzi: 1. kwas glikolowy, 2. kwas salicylowy, 3. kwas cytrynowy, 4. kwas jabłkowy, 5. kwas migdałowy, 6. kwas winowy, 7. kwas mlekowy kwas 2-hydroksypropanowy Możliwe odpowiedzi: 1. kwas glikolowy, 2. kwas salicylowy, 3. kwas cytrynowy, 4. kwas jabłkowy, 5. kwas migdałowy, 6. kwas winowy, 7. kwas mlekowy kwas 2-hydroksyoctowy Możliwe odpowiedzi: 1. kwas glikolowy, 2. kwas salicylowy, 3. kwas cytrynowy, 4. kwas jabłkowy, 5. kwas migdałowy, 6. kwas winowy, 7. kwas mlekowy kwas 2,3-dihydroksybutanodiowy Możliwe odpowiedzi: 1. kwas glikolowy, 2. kwas salicylowy, 3. kwas cytrynowy, 4. kwas jabłkowy, 5. kwas migdałowy, 6. kwas winowy, 7. kwas mlekowy kwas 2-fenylo-2-hydroksyoctowy Możliwe odpowiedzi: 1. kwas glikolowy, 2. kwas salicylowy, 3. kwas cytrynowy, 4. kwas jabłkowy, 5. kwas migdałowy, 6. kwas winowy, 7. kwas mlekowy kwas 2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy Możliwe odpowiedzi: 1. kwas glikolowy, 2. kwas salicylowy, 3. kwas cytrynowy, 4. kwas jabłkowy, 5. kwas migdałowy, 6. kwas winowy, 7. kwas mlekowy
2
Ćwiczenie 5
R1E1VE1vfTUeS2
Przyporządkuj nazwę systematyczną hydroksykwasu do zdjęcia przedstawiającego produkt spożywczy, który zawiera wskazany hydroksykwas.
Źródło: https://pixabay.com/pl/, dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl/, domena publiczna.
R1BOfUZ4c97xk
Połącz w pary nazwy hydroksykwasów z ich występowaniem w naturze. kwas 2-hydroksybutanodiowy Możliwe odpowiedzi: 1. migdały, 2. cytrusy, 3. winogrona, 4. trzcina cukrowa, 5. jabłka, 6. wierzba kwas 2-hydroksyoctowy Możliwe odpowiedzi: 1. migdały, 2. cytrusy, 3. winogrona, 4. trzcina cukrowa, 5. jabłka, 6. wierzba kwas 2,3-dihydroksybutanodiowy Możliwe odpowiedzi: 1. migdały, 2. cytrusy, 3. winogrona, 4. trzcina cukrowa, 5. jabłka, 6. wierzba kwas 2-fenylo-2-hydroksyoctowy Możliwe odpowiedzi: 1. migdały, 2. cytrusy, 3. winogrona, 4. trzcina cukrowa, 5. jabłka, 6. wierzba kwas 2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy Możliwe odpowiedzi: 1. migdały, 2. cytrusy, 3. winogrona, 4. trzcina cukrowa, 5. jabłka, 6. wierzba kwas 2-hydroksybenzoesowy Możliwe odpowiedzi: 1. migdały, 2. cytrusy, 3. winogrona, 4. trzcina cukrowa, 5. jabłka, 6. wierzba
R1c9G5X2jpm242
Ćwiczenie 6
Na podstawie opisu, napisz, jaki to hydrokwas - podaj nazwę systematyczną. 1. Pochodna tego hydroksykwasu pełni kluczową rolę w cyklu Krebsa. Występuje m.in. w jarzębinie oraz berberysie. 2. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów, które są rozpuszczalne w wodzie. Jest substancją higroskopijną. Po raz pierwszy został wyizolowany z wodorowinianu potasu. 3. Występuje w postaci gęstej cieczy. Jest substancją higroskopijną. Występuje w kiszonych ogórkach, kiszonej kapuście, a także kwaśnym mleku. 4. Po raz pierwszy został wyizolowany z kory wierzby. Występuje także w drzewie różanym, liściach brzozy oraz kwiatach rumianku.
21
Ćwiczenie 7

Ze względu na obecność grupy karboksylowej, hydroksykwasy mogą reagować z wodorotlenkami. Reakcja całkowitego przereagowania kwasu cytrynowego z wodorotlenkiem sodu została przedstawiona poniżej.

Ze względu na obecność grupy karboksylowej, hydroksykwasy mogą reagować z wodorotlenkami. Reakcja całkowitego przereagowania kwasu cytrynowego z wodorotlenkiem sodu została opisana na ilustracji.

RfmO2iPcu6pgP
Źródło: GroMar Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Korzystając z powyższych informacji, oblicz, ile gramów 12% roztworu wodorotlenku sodu potrzeba do całkowitego przereagowania 1,5 mola kwasu cytrynowego.

R16LG3IfXwGQd
Rozwiązanie oraz odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
R1JvpXcTRXvSP
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Hydroksykwasy posiadają dwie grupy funkcyjne: karboksylową i hydroksylową. Dlatego mogą ulegać reakcjom ze względu na obecność grupy karboksylowej, ale także reakcjom ze względu na obecność grupy hydroksylowej. W przypadku reakcji estryfikacji mogą reagować zarówno z kwasami, jak i z alkoholami. W wyniku pewnej reakcji estryfikacji otrzymano mleczan etylu. Podaj nazwy systematyczne użytych substratów oraz zwyczajowe (jeśli takie posiadają). Określ, który substrat pełnił rolę alkoholu, a który kwasu w reakcji estryfikacji.

Rr5qONGkSjeB2
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.
RNGN4ge2rIron
(Uzupełnij).