Biotechnologia tradycyjna wykorzystuje… Możliwe odpowiedzi: 1. organizmy genetycznie zmodyfikowane., 2. naturalne właściwości organizmów., 3. bakterie transgeniczne., 4. przede wszystkim bakterie symbiotyczne żyjące na korzeniach roślin motylkowych.
R1dh6VfCEaqxF1
Ćwiczenie 2
Wskaż twierdzenia zawierające fałszywe informacje dotyczące fermentacji mlekowej i pseudomlekowej. Możliwe odpowiedzi: 1. Kwas mlekowy przyczynia się do zachodzenia procesów gnilnych., 2. Do przygotowywania kiszonek z warzyw wykorzystuje się bakterie mlekowe., 3. Do przygotowywania kiszonek z warzyw wykorzystuje się bakterie pseudomlekowe., 4. Do bakterii pseudomlekowych należą bakterie z rodzaju Mycobacterium.
Do podanych terminów dopasuj odpowiednie opisy. Fermentacja alkoholowa Możliwe odpowiedzi: 1. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów przeprowadzanego przez bakterie m.in. na kwas mlekowy, 2. Proces enzymatycznego tlenowego rozkładu etanolu, 3. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na etanol, 4. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na kwas masłowy Fermentacja mlekowa Możliwe odpowiedzi: 1. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów przeprowadzanego przez bakterie m.in. na kwas mlekowy, 2. Proces enzymatycznego tlenowego rozkładu etanolu, 3. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na etanol, 4. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na kwas masłowy Fermentacja octowa Możliwe odpowiedzi: 1. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów przeprowadzanego przez bakterie m.in. na kwas mlekowy, 2. Proces enzymatycznego tlenowego rozkładu etanolu, 3. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na etanol, 4. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na kwas masłowy Fermentacja masłowa Możliwe odpowiedzi: 1. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów przeprowadzanego przez bakterie m.in. na kwas mlekowy, 2. Proces enzymatycznego tlenowego rozkładu etanolu, 3. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na etanol, 4. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na kwas masłowy
Do podanych terminów dopasuj odpowiednie opisy. Fermentacja alkoholowa Możliwe odpowiedzi: 1. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów przeprowadzanego przez bakterie m.in. na kwas mlekowy, 2. Proces enzymatycznego tlenowego rozkładu etanolu, 3. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na etanol, 4. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na kwas masłowy Fermentacja mlekowa Możliwe odpowiedzi: 1. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów przeprowadzanego przez bakterie m.in. na kwas mlekowy, 2. Proces enzymatycznego tlenowego rozkładu etanolu, 3. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na etanol, 4. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na kwas masłowy Fermentacja octowa Możliwe odpowiedzi: 1. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów przeprowadzanego przez bakterie m.in. na kwas mlekowy, 2. Proces enzymatycznego tlenowego rozkładu etanolu, 3. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na etanol, 4. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na kwas masłowy Fermentacja masłowa Możliwe odpowiedzi: 1. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów przeprowadzanego przez bakterie m.in. na kwas mlekowy, 2. Proces enzymatycznego tlenowego rozkładu etanolu, 3. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na etanol, 4. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na kwas masłowy
RGOgosudlo8RY2
Ćwiczenie 5
Łączenie par. Oceń poprawność poniższych twierdzeń.. Biotechnologia tradycyjna wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym do produkcji pieczywa, napojów alkoholowych i kiszonek.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Procesem wykorzystywanym w biotechnologii tradycyjnej jest fermentacja.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Bakterie z rodzaju Clostridium wykorzystywane są do produkcji acetonu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Roszenie jest wynikiem fermentacji alkoholowej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Łączenie par. Oceń poprawność poniższych twierdzeń.. Biotechnologia tradycyjna wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym do produkcji pieczywa, napojów alkoholowych i kiszonek.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Procesem wykorzystywanym w biotechnologii tradycyjnej jest fermentacja.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Bakterie z rodzaju Clostridium wykorzystywane są do produkcji acetonu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Roszenie jest wynikiem fermentacji alkoholowej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
R1O8tlOKcddas2
Ćwiczenie 6
Przyporządkuj mikroorganizmy wykorzystywane podczas fermentacji alkoholowej, mlekowej, octowej, masłowej oraz acetonowo - butanolowej. Niektóre odpowiedzi pasują do kilku rodzajów fermentacji. Fermentacja alkoholowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans Fermentacja mlekowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans Fermentacja octowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans Fermentacja masłowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans Fermentacja acetonowo-butanolowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans
Przyporządkuj mikroorganizmy wykorzystywane podczas fermentacji alkoholowej, mlekowej, octowej, masłowej oraz acetonowo - butanolowej. Niektóre odpowiedzi pasują do kilku rodzajów fermentacji. Fermentacja alkoholowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans Fermentacja mlekowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans Fermentacja octowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans Fermentacja masłowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans Fermentacja acetonowo-butanolowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans
31
Ćwiczenie 7
R1PwPCZlfpuFa
Niektóre bakterie, np. z rodzaju Lactobacillus, wykorzystywane są do produkcji kwasu mlekowego. Zastanów się i omów zastosowanie tego kwasu w przemyśle. (Uzupełnij).
Zastanów się, w jakim środowisku rozwijają się niepożądane bakterie.
Kwas mlekowy wykorzystywany jest jako regulator kwasowości oraz substancja konserwująca. Obniżenie pH środowiska powoduje hamowanie rozwoju niepożądanych mikroorganizmów, które mogą przyczyniać się do psucia żywności.
31
Ćwiczenie 8
R15XnPzHKASjp
Głównym procesem wykorzystywanym w biotechnologii tradycyjnej jest fermentacja przeprowadzana przez mikroorganizmy. Wymień inne wykorzystanie mikroorganizmów w tradycyjnej biotechnologii przemysłowej. (Uzupełnij).
Zastanów się, jakie substancje można pozyskać za pomocą mikroorganizmów oraz jakie procesy przemysłowe są dzięki nim łatwiejsze.
Przykładem zastosowania biotechnologii tradycyjnej w przemyśle jest izolacja penicyliny z pleśni grzybów z rodzaju pędzlaków oraz wykorzystanie mikroorganizmów w celu rozdzielania włókien lnu i bawełny.