Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R1GrEgxVDHfML1
Ćwiczenie 1
Zaznacz poprawne dokończenie zdania.

Biotechnologia tradycyjna wykorzystuje… Możliwe odpowiedzi: 1. organizmy genetycznie zmodyfikowane., 2. naturalne właściwości organizmów., 3. bakterie transgeniczne., 4. przede wszystkim bakterie symbiotyczne żyjące na korzeniach roślin motylkowych.
R1dh6VfCEaqxF1
Ćwiczenie 2
Wskaż twierdzenia zawierające fałszywe informacje dotyczące fermentacji mlekowej i pseudomlekowej. Możliwe odpowiedzi: 1. Kwas mlekowy przyczynia się do zachodzenia procesów gnilnych., 2. Do przygotowywania kiszonek z warzyw wykorzystuje się bakterie mlekowe., 3. Do przygotowywania kiszonek z warzyw wykorzystuje się bakterie pseudomlekowe., 4. Do bakterii pseudomlekowych należą bakterie z rodzaju Mycobacterium.
RgbvFGYjEUWSw1
Ćwiczenie 3
Wybierz produkty powstające podczas fermentacji alkoholowej. Możliwe odpowiedzi: 1. H2O, 2. Kwas mlekowy, 3. Etanol, 4. Kwas octowy, 5. CO2, 6. O2
Rr4CCeHVRCHur2
Ćwiczenie 4
Do podanych terminów dopasuj odpowiednie opisy. Fermentacja alkoholowa Możliwe odpowiedzi: 1. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów przeprowadzanego przez bakterie m.in. na kwas mlekowy, 2. Proces enzymatycznego tlenowego rozkładu etanolu, 3. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na etanol, 4. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na kwas masłowy Fermentacja mlekowa Możliwe odpowiedzi: 1. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów przeprowadzanego przez bakterie m.in. na kwas mlekowy, 2. Proces enzymatycznego tlenowego rozkładu etanolu, 3. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na etanol, 4. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na kwas masłowy Fermentacja octowa Możliwe odpowiedzi: 1. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów przeprowadzanego przez bakterie m.in. na kwas mlekowy, 2. Proces enzymatycznego tlenowego rozkładu etanolu, 3. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na etanol, 4. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na kwas masłowy Fermentacja masłowa Możliwe odpowiedzi: 1. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów przeprowadzanego przez bakterie m.in. na kwas mlekowy, 2. Proces enzymatycznego tlenowego rozkładu etanolu, 3. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na etanol, 4. Proces enzymatycznego beztlenowego rozkładu sacharydów m.in. na kwas masłowy
RGOgosudlo8RY2
Ćwiczenie 5
Łączenie par. Oceń poprawność poniższych twierdzeń.. Biotechnologia tradycyjna wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym do produkcji pieczywa, napojów alkoholowych i kiszonek.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Procesem wykorzystywanym w biotechnologii tradycyjnej jest fermentacja.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Bakterie z rodzaju Clostridium wykorzystywane są do produkcji acetonu.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Roszenie jest wynikiem fermentacji alkoholowej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
R1O8tlOKcddas2
Ćwiczenie 6
Przyporządkuj mikroorganizmy wykorzystywane podczas fermentacji alkoholowej, mlekowej, octowej, masłowej oraz acetonowo - butanolowej. Niektóre odpowiedzi pasują do kilku rodzajów fermentacji. Fermentacja alkoholowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans Fermentacja mlekowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans Fermentacja octowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans Fermentacja masłowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans Fermentacja acetonowo-butanolowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 2. Pectinobacter amylolophilum, 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces, 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus, 5. bakterie z rodzaju Clostridium, 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc, 7. Mucor plumbeus, 8. Rhizopus nigricans
31
Ćwiczenie 7
R1PwPCZlfpuFa
Niektóre bakterie, np. z rodzaju Lactobacillus, wykorzystywane są do produkcji kwasu mlekowego. Zastanów się i omów zastosowanie tego kwasu w przemyśle. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8
R15XnPzHKASjp
Głównym procesem wykorzystywanym w biotechnologii tradycyjnej jest fermentacja przeprowadzana przez mikroorganizmy. Wymień inne wykorzystanie mikroorganizmów w tradycyjnej biotechnologii przemysłowej. (Uzupełnij).