Ćwiczenie 6
Przyporządkuj mikroorganizmy wykorzystywane podczas fermentacji alkoholowej, mlekowej, octowej, masłowej oraz acetonowo - butanolowej. Niektóre odpowiedzi pasują do kilku rodzajów fermentacji. Fermentacja alkoholowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 2. Pectinobacter amylolophilum , 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces , 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 5. bakterie z rodzaju Clostridium , 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc , 7. Mucor plumbeus , 8. Rhizopus nigricans Fermentacja mlekowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 2. Pectinobacter amylolophilum , 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces , 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 5. bakterie z rodzaju Clostridium , 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc , 7. Mucor plumbeus , 8. Rhizopus nigricans Fermentacja octowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 2. Pectinobacter amylolophilum , 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces , 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 5. bakterie z rodzaju Clostridium , 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc , 7. Mucor plumbeus , 8. Rhizopus nigricans Fermentacja masłowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 2. Pectinobacter amylolophilum , 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces , 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 5. bakterie z rodzaju Clostridium , 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc , 7. Mucor plumbeus , 8. Rhizopus nigricans Fermentacja acetonowo-butanolowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 2. Pectinobacter amylolophilum , 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces , 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 5. bakterie z rodzaju Clostridium , 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc , 7. Mucor plumbeus , 8. Rhizopus nigricans
Przyporządkuj mikroorganizmy wykorzystywane podczas fermentacji alkoholowej, mlekowej, octowej, masłowej oraz acetonowo - butanolowej. Niektóre odpowiedzi pasują do kilku rodzajów fermentacji. Fermentacja alkoholowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 2. Pectinobacter amylolophilum , 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces , 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 5. bakterie z rodzaju Clostridium , 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc , 7. Mucor plumbeus , 8. Rhizopus nigricans Fermentacja mlekowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 2. Pectinobacter amylolophilum , 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces , 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 5. bakterie z rodzaju Clostridium , 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc , 7. Mucor plumbeus , 8. Rhizopus nigricans Fermentacja octowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 2. Pectinobacter amylolophilum , 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces , 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 5. bakterie z rodzaju Clostridium , 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc , 7. Mucor plumbeus , 8. Rhizopus nigricans Fermentacja masłowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 2. Pectinobacter amylolophilum , 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces , 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 5. bakterie z rodzaju Clostridium , 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc , 7. Mucor plumbeus , 8. Rhizopus nigricans Fermentacja acetonowo-butanolowa Możliwe odpowiedzi: 1. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 2. Pectinobacter amylolophilum , 3. drożdże z rodzaju Saccharomyces , 4. bakterie z rodzaju Lactobacillus , 5. bakterie z rodzaju Clostridium , 6. bakterie z rodzaju Leuconostoc , 7. Mucor plumbeus , 8. Rhizopus nigricans