Sprawdź się
Pokaż ćwiczenia:
Ćwiczenie 1
Ćwiczenie 2
Przyporządkuj rośliny uprawne do grup, wydzielonych ze względu na ich przeznaczenie. soczewica Możliwe odpowiedzi: 1. używki, 2. rośliny włóknodajne, 3. rośliny alimentacyjne, 4. rośliny strączkowe kawa Możliwe odpowiedzi: 1. używki, 2. rośliny włóknodajne, 3. rośliny alimentacyjne, 4. rośliny strączkowe bawełna Możliwe odpowiedzi: 1. używki, 2. rośliny włóknodajne, 3. rośliny alimentacyjne, 4. rośliny strączkowe pszenica Możliwe odpowiedzi: 1. używki, 2. rośliny włóknodajne, 3. rośliny alimentacyjne, 4. rośliny strączkowe
Przyporządkuj rośliny uprawne do grup wydzielonych ze względu na ich przeznaczenie.
rośliny alimentacyjne, używki, rośliny strączkowe, rośliny włóknodajne
soczewica | |
kawa | |
bawełna | |
pszenica |
Ćwiczenie 3
Rozpoznaj rośliny uprawne.
Ćwiczenie 4
Łączenie par. Zaznacz zdania prawdziwe i fałszywe.. 1. Kukurydza jest zbożem alimentacyjnym oraz stosowana może być do produkcji tłuszczu roślinnego.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. 2. Ziemniaki są ważną rośliną żywieniową oraz paszą dla trzody chlewnej.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. 3. Z buraków cukrowych wytwarza się cukier oraz tłuszcz roślinny.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. 4. Do roślin włóknodajnych zalicza się bawełnę, jutę i tytoń.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Zaznacz, które zdania są prawdziwe, a które fałszywe.
Zdania | Prawda | Fałsz |
Kukurydza jest zbożem alimentacyjnym oraz stosowanym do produkcji tłuszczu roślinnego. | □ | □ |
Ziemniaki są ważną rośliną żywieniową oraz paszą dla trzody chlewnej. | □ | □ |
Z buraków cukrowych wytwarza się cukier oraz tłuszcz roślinny. | □ | □ |
Do roślin włóknodajnych zalicza się bawełnę, jutę i tytoń. | □ | □ |
Ćwiczenie 5
Przyporządkuj artykułom rośliny, które są surowcami do ich wyrobu. rzepak Możliwe odpowiedzi: 1. kasza jaglana, 2. tkanina, 3. biopaliwo, 4. czekolada, 5. makaron kakao Możliwe odpowiedzi: 1. kasza jaglana, 2. tkanina, 3. biopaliwo, 4. czekolada, 5. makaron proso Możliwe odpowiedzi: 1. kasza jaglana, 2. tkanina, 3. biopaliwo, 4. czekolada, 5. makaron pszenica Możliwe odpowiedzi: 1. kasza jaglana, 2. tkanina, 3. biopaliwo, 4. czekolada, 5. makaron bawełna Możliwe odpowiedzi: 1. kasza jaglana, 2. tkanina, 3. biopaliwo, 4. czekolada, 5. makaron
Przyporządkuj artykułom rośliny, z których są wyrabiane.
czekolada, tkanina, makaron, biopaliwo, kasza jaglana
rzepak | |
kakao | |
proso | |
pszenica | |
bawełna |
Ćwiczenie 6
Ćwiczenie 7
Odpowiedz na pytania lub uzupełnij tekst. 1. Warzywo o zielonych i białych liściach spożywane na surowo, kiszone lub gotowane., 2. Roślina strączkowa o dużej zawartości białka i tłuszczu, stosowanego do produkcji oleju., 3. Roślina uprawna, z której pozyskuje się cukier., 4. Zboże stosowane do produkcji płatków oraz jako pasza dla zwierząt (głównie koni)., 5. Owoc o grubej, żółtej skórze uprawiany głównie w Ameryce Południowej i Środkowej., 6. Czerwone warzywo sprowadzone do Europy z Ameryki Południowej w XVI w., 7. Jest to roślina zaliczana do zbóż o znaczeniu alimentacyjnym, ale jest głównym surowcem dla browarnictwa., 8. Liście tego krzewu stosowane są po obróbce do przyrządzania odżywczego napoju.
Rozwiąż krzyżówkę.
- Warzywo o zielonych i białych liściach spożywane na surowo, kiszone lub gotowane.
- Roślina strączkowa o dużej zawartości białka i tłuszczu stosowanego do produkcji oleju.
- Roślina uprawna, z której pozyskuje się cukier.
- Zboże stosowane do produkcji płatków oraz jako pasza dla zwierząt (głównie koni).
- Owoc rosnący na wysokich drzewach, uprawiany jest głównie na dużych plantacjach w Ameryce Południowej i Środkowej, skąd jest dystrybuowany na cały świat.
- Czerwone warzywo sprowadzone do Europy z Ameryki Południowej w XVI w. służące m.in. do produkcji ketchupu.
- Jest to roślina zaliczana do zbóż o znaczeniu alimentacyjnym, ale jest głównym surowcem dla browarnictwa.
- Liście tego krzewu stosowane są po obróbce do przyrządzania odżywczego napoju.
1 | |||||||||||
2 | |||||||||||
3 | |||||||||||
4 | |||||||||||
5 | |||||||||||
6 | |||||||||||
7 | |||||||||||
8 |
Ćwiczenie 8
Na podstawie dostępnych źródeł uzasadnij, dlaczego rośliny przemysłowe mają mniejszy udział w strukturze zasiewów w gospodarstwach o powierzchni 1,01−4,99 ha niż w gospodarstwach o powierzchni przekraczającej 50 ha.