Sprawdź się
Leptyna jest hormonem tkankowym produkowanym przez komórki tłuszczowe. Łączy się z receptorami rozmieszczonymi w podwzgórzu i obniża ilość wytwarzanego peptydu Y. Niskie stężenie peptydu Y ogranicza apetyt. W zasadzie im większa masa tkanki tłuszczowej, tym więcej wytwarzanej leptyny i mniejszy powinien być apetyt. Niestety, w przypadku osób otyłych dochodzi do wytworzenia oporności komórek na leptynę, co oznacza – mówiąc obrazowo – że komórki podwzgórza „nie widzą” obecności leptyny. Mechanizm wytworzenia oporności na leptynę nie został dobrze poznany.
Indeks górny Na podstawie: Olga Gruzdeva i in., Leptin resistance: underlying mechanisms and diagnosis, [w:] „Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy”, 2019, nr 12, s. 191–198. Indeks górny koniecNa podstawie: Olga Gruzdeva i in., Leptin resistance: underlying mechanisms and diagnosis, [w:] „Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy”, 2019, nr 12, s. 191–198.