Sprawdź się
W cukierni do nasączenia ciasta biszkoptowego zazwyczaj używa się 1% wodnego roztworu kwasu cytrynowego. Cukiernik postanowił użyć 3 g kwasu do przygotowania roztworu o stężeniu 1%. Jaką objętość wody powinien użyć, aby uzyskać to stężenie? Przyjmij, że gęstość wody wynosi 1 g/cm3. Wskaż poprawną odpowiedź.
- 100 cm3
- 99 cm3
- 297 cm3
- 198 cm3
Uzupełnij tekst słowami:
wody królewskiej, wodór, tlenu, mieszaniny nitrującej, 10%, 30%, tlenu, wodoru, 30%, wody, tlenu, wody, wodą utlenioną
Nadtlenek wodoru jest związkiem wodoru i ............................................. 3% roztwór nadtlenku wodoru jest nazywany zwyczajowo ............................................. Stosowana jest ona z reguły do odkażania ran. Nadtlenek wodoru znajduje się w handlu w postaci ............................................ roztworu zwanego perhydrolem. Czysty nadtlenek wodoru jest cieczą, a jego temperatura krzepnięcia wynosi 272,7 K. Temperatura ta ulega obniżeniu po dodaniu ............................................, z którą nadtlenek wodoru miesza się w każdym stosunku.
Wskaż zdania prawdziwe
- Po dodaniu 5 cm3 wody do 100 cm3 roztworu sacharozy o stężeniu 5%, stężenie roztworu zmaleje
- W wyniku zmieszania 30 g roztworu o stężeniu 10% i 20 g roztworu tej samej substancji o stężeniu 15% otrzymujemy roztwór o stężeniu 12%.
- Po rozpuszczeniu 35 g substancji w 150 g wody otrzymujemy roztwór około 19%.
- Po odparowaniu do sucha 30 g roztworu 6-procentowego otrzymamy 10 g chlorku sodu.
B. kwas siarkowy() zmieszano z wodą w stosunku 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6. , 7. , 8.
C. do roztworu dodano wody 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6. , 7. , 8.
D. zmieszano jodu i alkoholu etylowego o gęstości 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6. , 7. , 8. .
Jakie jest stężenie procentowe roztworu gdy:
1,7%, 10%, 9%, 20%, 8,3%, 12,5%, 40%, 5%
A. z 200 g 20% roztworu odparowano 100 g wody ............
B. 96% kwas siarkowy(VI) zmieszano z wodą w stosunku 10:86 ............
C. do 60 g 12% roztworu dodano 20 g wody ............
D. zmieszano 2 g jodu i 150 cm3 alkoholu etylowego o gęstości 0,78 g/cm3 .............
Sól gorzka (siarczan(VI) magnezu) jest stosowana przy ostrym zatruciu związkami ołowiu. Uczniowie mieli za zadanie sporządzić 200 g tego roztworu o stężeniu 10%. Który uczeń wykonał polecenie poprawnie? Zaznacz prawidłową odpowiedź.
| Kolejność wykonywania czynności | |
| Uczeń 1 □ | Odważył 10 g soli na szkiełku zegarkowym, odważkę wsypał do cylindra miarowego i uzupełnił do objętości 190 cm3 wodą destylowaną |
| Uczeń 2 □ | Wykonał obliczenia. Odważył 20 g soli na szkiełku zegarkowym, wsypał odważkę do zlewki, dodał 180 cm3 wody destylowanej i wymieszał |
| Uczeń 3 □ | Odważył 15 g soli na szkiełku zegarkowym, odważkę wsypał do zlewki, dodał 200 g wody destylowanej i wymieszał |
Oblicz, w jakim stosunku ilościowym należy zmieszać roztwór z roztworem tej samej substancji, aby otrzymać roztwór .
Metodą fermentacji octowej utleniono alkoholu etylowego do kwasu etanowego (octowego). Poniżej przedstawiono schemat zachodzącego procesu. Oblicz stężenie procentowe roztworu kwasu etanowego (octowego), który został otrzymany w wyniku reakcji biegnącej ze wydajnością. Wynik podaj z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
Zaproponuj metodę otrzymania roztworu kwasu etanowego (octowego) ze roztworu kwasu etanowego. Podaj tok rozumowania. Przedstaw wyniki obliczeń.
Litr mleka ma masę około 1060 i zawartość tłuszczu . Oblicz masowe stężenie tłuszczu w .
