Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Symulacja 1

Czy potrafisz wymienić produkty, które zawierają skrobię? Czy wiesz, jak zbadać jej obecność? Zapoznaj się z poniższą symulacją, a następnie rozwiąż zadania.

Czy potrafisz wymienić produkty, które zawierają skrobię? Czy wiesz, jak zbadać jej obecność? Zapoznaj się z opisem symulacji, a następnie rozwiąż zadania.

RFDELAOwLOgDP
W symulacji przedstawiono doświadczenie, w którym przeprowadzono próbę jodoskrobiową dla wybranych próbek. Zawarto następującą informację. Próba jodoskrobiowa jest to metoda służąca do wykrywania obecności skrobi w próbce. W próbie tej wykorzystywany jest płyn Lugola (I2 w roztworze KI). Obecne w płynie Lugola aniony trójjodkowe I3- tworzą kompleks ze skrobią, który charakteryzuje się intensywną granatową barwą. W związku z tym, pojawianie się granatowego zabarwienia świadczy o obcności skrobi w analizowanej próbce. Na stole laboratoryjnym znajduje się osiem szalek Petriego z próbkami, wśród których znajdują się: skrobia, chleb, kisiel, budyń, jabłko, ziemniak, marchew, banan. Do każdej próbki za pomocą pipety dodano kilka mililitrów płynu Lugola o brązowawym zabarwieniu. Dodatni wynik próby, czyli zabarwienie na granatowo, zaobserwowano dla: skrobi, chleba, kisielu, budyniu, ziemniaka, marchwi i po upływie dłuższego czasu dla banana. Ujemny wynik dała jedynie próba dla jabłka. Brak zmiany zabarwienia.
Symulacja interaktywna pt. Jakie jest zastosowanie jodu?
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Podpowiedźgreenwhite
Ćwiczenie 1

Czy skrobia jest obecna tylko w warzywach? Odpowiedz na pytanie.

RhV8lkkqJp8Km
Odpowiedź: (Uzupełnij).
Ćwiczenie 2

Odpowiedz na pytanie. Czy w produktach mlecznych jest obecna skrobia?

R1X9JuIxs0x9f
Odpowiedź: (Uzupełnij).