Warunki pracy
Technik żywienia i usług gastronomicznych, w zależności od wykonywanych zadań zawodowych, może pracować w następujących warunkach:
w pomieszczeniach kuchennych – w pomieszczeniach tych często panuje wysoka temperatura powietrza, jak również duża wilgotność powietrza
R1X9wbPosT7oI
Źródło: Rene Asmussen, Szef kuchni, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.samodzielnie lub w zespole
RKj1wd28hiyVJ
Źródło: Juan C. Palacios, Przygotowanie posiłku, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.w większości w pozycji stojącej
R1J6uxwqhUt7j
Źródło: Cottonbro studio, Kuchnia, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.w systemie jednozmianowym lub wielozmianowym (kucharz pracuje także w dni wolne od pracy, tj. w niedzielę i święta)
RJG9Smthes7tv
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Czas pracy, licencja: CC BY-SA 3.0. Obrazy: www.pexels.com, www.pixabay.com, www.unsplash.com.wykorzystując specjalistyczne urządzenia mechaniczne i elektryczne
RjIp5shcEm7D1
Źródło: Cottonbro studio, Opalanie, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.w kontakcie z klientem
R1Njn1oNObY2n
Źródło: Cottonbro studio, W restauracji, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.wykorzystując specjalistyczne narzędzia i przyrządy pomiarowe
RPU9YuzPDSglR
Źródło: cottonbro studio, Makaron z parmezanem, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.w środowisku narażonym na hałas
RU4zHjQCRRR9a
Źródło: Prostooleh, Przygotowanie deseru, dostępny w internecie: www.frreepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.