Technik żywienia i usług gastronomicznych, w zależności od wykonywanych zadań zawodowych, może pracować w następujących warunkach:

  • w pomieszczeniach kuchennych – w pomieszczeniach tych często panuje wysoka temperatura powietrza, jak również duża wilgotność powietrza

    R1X9wbPosT7oI
    Źródło: Rene Asmussen, Szef kuchni, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • samodzielnie lub w zespole

    RKj1wd28hiyVJ
    Źródło: Juan C. Palacios, Przygotowanie posiłku, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w większości w pozycji stojącej

    R1J6uxwqhUt7j
    Źródło: Cottonbro studio, Kuchnia, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w systemie jednozmianowym lub wielozmianowym (kucharz pracuje także w dni wolne od pracy, tj. w niedzielę i święta)

    RJG9Smthes7tv
    Źródło: GroMar Sp. z o.o., Czas pracy, licencja: CC BY-SA 3.0. Obrazy: www.pexels.com, www.pixabay.com, www.unsplash.com.
  • wykorzystując specjalistyczne urządzenia mechaniczne i elektryczne

    RjIp5shcEm7D1
    Źródło: Cottonbro studio, Opalanie, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w kontakcie z klientem

    R1Njn1oNObY2n
    Źródło: Cottonbro studio, W restauracji, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • wykorzystując specjalistyczne narzędzia i przyrządy pomiarowe

    RPU9YuzPDSglR
    Źródło: cottonbro studio, Makaron z parmezanem, dostępny w internecie: www.pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w środowisku narażonym na hałas

    RU4zHjQCRRR9a
    Źródło: Prostooleh, Przygotowanie deseru, dostępny w internecie: www.frreepik.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.