Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
11
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenia w wirtualnym laboratorium chemicznym. Rozwiąż problemy badawcze i zweryfikuj hipotezy. W formularzu zapisz obserwacje, a następnie sformułuj wyniki i wnioski. Spróbuj wykonać doświadczenia samodzielnie. Jeśli jednak będziesz mieć problemy, możesz skorzystać z instrukcji, która znajduje się pod ikoną notatnika w lewym górnym rogu.

R1QBwMYSRlM29
Doświadczenie 1 Analiza doświadczenia: Badanie reaktywności alkoholi z kwasami karboksylowymi. Problem badawczy: Czy wszystkie alkohole reagują z kwasami karboksylowymi z wytworzeniem tego samego produktu? Hipoteza: Reaktywność alkoholi w reakcjach estryfikacji zależy od rzędowości i rośnie w szeregu: alkohol trzeciorzędowy < alkohol drugorzędowy < alkohol pierwszorzędowy < metanol. Obserwacje: (Uzupełnij) Wyniki: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij). Doświadczenie 2 Analiza doświadczenia: Badanie reaktywności metanolu z kwasem azotowym(V). Problem badawczy: Czy metanol reaguje z kwasem azotowym(V)? Hipoteza: Metanol reaguje z kwasem azotowym(V). Obserwacje: (Uzupełnij) Wyniki: (Uzupełnij) Wnioski: (Uzupełnij).
ROuvgOzNCfpJA1
Wirtualne laboratorium pt. „Jak alkohole reagują z tlenowymi kwasami nieorganicznymi oraz kwasami karboksylowymi?”
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Podpowiedźgreenwhite

Przeprowadzono doświadczenia w laboratorium chemicznym. Zapoznaj się z opisem dwóch doświadczeń i wykonaj polecenie.

Doświadczenie 1

Analiza doświadczenia: Badanie reaktywności alkoholi z kwasami karboksylowymi.

Problem badawczy: Czy wszystkie alkohole reagują z kwasami karboksylowymi z wytworzeniem tego samego produktu?

Hipoteza: Reaktywność alkoholi w reakcjach estryfikacji zależy od rzędowości i rośnie w szeregu: alkohol trzeciorzędowy < alkohol drugorzędowy < alkohol pierwszorzędowy < metanol.

Odczynniki:

  • butan-2-ol;

  • kwas etanowy;

  • 2-metylopropan-1-ol;

  • 2-metylopropan-2-ol;

  • kwas siarkowy(VI).

Sprzęt laboratoryjny:

  • trzy zlewki – naczynia szklane o kształcie cylindrycznym, stosowane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;

  • trzy probówki – podłużne naczynia szklane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;

  • statyw na probówki – prostokątny sprzęt laboratoryjny z rzędami otworów, w których umieszczane są probówki;

  • pipety – wąskie rurki do pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy przy pomocy ssawki.

Przebieg doświadczenia:

  1. Do każdej z strzech probówek dodano po 2 centymetry sześcienne kwasu etanowego.

  2. Do pierwszej probówki dodano 2 centymetry sześcienne 2-metylopropan-1-olu.

  3. Do drugiej probówki dodano 2 centymetry sześcienne butan-2-olu.

  4. Do trzeciej probówki dodano 2 centymetry sześcienne 2-metylopropan-2-olu.

  5. Następnie do każdej probówki dodano kilka kropli stężonego kwasu siarkowego (VI).

  6. Probówki wstawiono do zlewki z gorącą wodą.

  7. Po trzech minutach przelano ciecz z probówki do zlewki z zimną wodą.

  8. Sprawdzono zapach roztworu.

Obserwacje:

Po wykonaniu doświadczenia, w probówce nr 1 zapach octu nie jest wyczuwalny, w probówce nr 2 zapach ten zdecydowanie stracił na intensywności. W probówce nr 3 wyczuwalny jest charakterystyczny intensywny zapach octu. W reakcji z 2-metylopropan-1-olem, po przelaniu roztworu z probówki do zlewki z zimną wodą, wyczuwalny jest intensywny owocowy zapach, z butan-2-olem jest słabo intensywny owocowy zapach, natomiast z 2-metylopropan-2-olem praktycznie nie czuć żadnego zapachu.

Wyniki:

W wyniku reakcji kwasu octowego i 2-metylopropan-1-olu powstaje octan 2-metylopropylu. Biorący udział w reakcji alkohol to alkohol pierwszorzędowy. Reakcja estryfikacji zaszła z dużą szybkością. W reakcji kwasu octowego i butan-2-olu powstaje octan butan-2-ylu. Biorący udział w reakcji alkohol to alkohol drugorzędowy. Reakcja estryfikacji zaszła z małą szybkością. Natomiast w reakcji kwasu octowego i 2-metylopropan-2-olu powstaje octan 2-metylopropan-2-ylu. Biorący udział w reakcji alkohol to alkohol trzeciorzędowy. Reakcja estryfikacji zaszła z bardzo małą szybkością.

Wnioski:

Hipoteza została potwierdzona. Szybkość otrzymywania estrów, pochodzących od tego samego kwasu karboksylowego, zależy od reaktywności alkoholi, które biorą udział w reakcji estryfikacji. Estry alkoholi pierwszorzędowych powstają najszybciej, ponieważ alkohole pierwszorzędowe charakteryzują się największą reaktywnością (od razu po alkoholu metylowym). Estry alkoholi drugorzędowych powstają wolniej, ponieważ alkohole drugorzędowe są mniej reaktywne w reakcji estryfikacji. Estry alkoholi trzeciorzędowych tworzą się najwolniej ze względu na niewielką reaktywność alkoholi trzeciorzędowych podczas estryfikacji.

Doświadczenie 2

Analiza doświadczenia: Badanie reaktywności metanolu z kwasem azotowym(V).

Problem badawczy: Czy metanol reaguje z kwasem azotowym(V)?

Hipoteza: Metanol reaguje z kwasem azotowym(V).

Odczynniki:

  • oranż metylowy;

  • kwas azotowy(V);

  • metanol.

Sprzęt laboratoryjny:

  • probówka – podłużne naczynie szklane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;

  • statyw na probówki – prostokątny sprzęt laboratoryjny z rzędami otworów, w których umieszczane są probówki;

  • pipety – wąskie rurki do pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy przy pomocy ssawki.

Przebieg doświadczenia:

  1. Do probówki dodano 2 centymetry sześcienne kwasu azotowego(V), a następnie kilka kropli oranżu metylowego.

  2. Następnie do probówki dodano 2 centymetry sześcienne metanolu.

Obserwacje:

Barwa roztworu, po dodaniu oranżu metylowego do kwasu azotowego(V), jest czerwona, natomiast po dodaniu metanolu, roztwór przyjmuje żółte zabarwienie.

Wyniki:

W wyniku reakcji metanolu z kwasem azotowym(V) powstaje azotan(V) metylu.

Wnioski:

Metanol reaguje z kwasem azotowym(V). Hipoteza została potwierdzona.

R97mHAf5bq9O8
Ćwiczenie 1
Wskaż przyczynę spowolnienia procesu estryfikacji, następującego wraz ze wzrostem rzędowości alkoholu użytego do reakcji. Możliwe odpowiedzi: 1. Im wyżej rzędowy jest alkohol, tym posiada większą zawadę przestrzenną (w okolicach grupy hydroksylowej, która jest centrum reakcji, jest więcej grup o dużej objętości), co utrudnia zajście reakcji estryfikacji, wpływając na jej spowolnienie., 2. Im wyżej rzędowy jest alkohol, tym posiada mniejszą zawadę przestrzenną (w okolicach grupy hydroksylowej, która jest centrum reakcji, jest więcej grup o dużej objętości), co utrudnia zajście reakcji estryfikacji, wpływając na jej spowolnienie)., 3. Im niżej rzędowy jest alkohol, tym posiada mniejszą zawadę przestrzenną (w okolicach grupy hydroksylowej, która jest centrum reakcji, jest więcej grup o dużej objętości), co utrudnia zajście reakcji estryfikacji, wpływając na jej spowolnienie)., 4. Im niżej rzędowy jest alkohol, tym posiada większą zawadę przestrzenną (w okolicach grupy hydroksylowej, która jest centrum reakcji, jest więcej grup o dużej objętości), co utrudnia zajście reakcji estryfikacji, wpływając na jej spowolnienie.