Wirtualne laboratorium – I
Przeprowadź doświadczenie w laboratorium chemicznym. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje obserwacje i wyniki, a następnie sformułuj wnioski.
Szafa laboratoryjna
Temat: Badanie zachowania się białka w reakcji ksantoproteinowej.
Problem badawczy:
Jaki kwas powoduje reakcję ksantoproteinową?
Hipoteza:
Białko jaja kurzego ulega reakcji ksantoproteinowej, w wyniku działania stężonego (65%) kwasu azotowego().
Odczynniki:
białko jaja kurzego;
stężony (65%) roztwór kwasu azotowego();
stężony (37%) roztwór kwasu solnego;
stężony (95%) roztwór kwasu siarkowego().
Sprzęt laboratoryjny:
trzy pipety Pasteura - wąska rurka do pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy za pomocą ssawki;
trzy probówki - podłużne naczynie szklane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;
waga laboratoryjna - urządzenie elektryczne służące do wyznaczania mas substancji. Daną substancję umieszcza się na srebrnej tacy umieszczonej na urządzeniu. Masa ważonej substancji wyświetlana jest na wyświetlaczu.
Instrukcja wykonania doświadczenia:
W trzech probówkach umieszczono białko jaja kurzego.
Do pierwszej probówki dodano kroplami stężonego roztworu kwasu azotowego().
Do drugiej probówki dodano kroplami stężonego roztworu kwasu solnego.
Do trzeciej probówki dodano kroplami kwasu siarkowego().
Obserwacje:
Białko jaja kurzego ścięło się pod wpływem stężonego (65%) kwasu azotowego() i zabarwiło się na kolor żółty. Pod wpływem działania stężonego kwasu solnego i stężonego kwasu siarkowego() białko jaja kurzego uległo ścięciu, ale nie zaobserwowano żółtego zabarwienia.
Wyniki:
Białko jaja kurzego ulega reakcji ksantoproteinowej w wyniku działania stężonego (65%) kwasu azotowego(). W przypadku działaniu stężonych kwasów: chlorowodorowego i siarkowego() reakcja ta nie zachodzi.
Wnioski:
Białko jaja kurzego ulega reakcji ksantoproteinowej w wyniku działania stężonego (65%) kwasu azotowego(), czego objawem było żółte zabarwienie białka w kontakcie ze stężonym kwasem azotowym(). Żółte zabarwienie jest spowodowane reakcją nitrowania aromatycznych reszt aminokwasowych obecnych w białku. Reakcja ksantoproteinowa nie zachodzi więc w przypadku zastosowania pozostałych kwasów, ponieważ nie mogą być one donorami grup nitrowych wymaganych w reakcji nitrowania.
Żółte zabarwienie będące pozytywnym wynikiem próby ksantoproteinowej spowodowane jest... Możliwe odpowiedzi: 1. reakcją nitrowania aromatycznych reszt aminokwasowych obecnych w białku., 2. reakcją sulfonowania grup aminowych głównego łańcucha aminokwasowego w białku., 3. reakcją nitrowania grup karboksylowych reszt aminokwasowych obecnych w białku., 4. reakcją sulfonowania aromatycznych reszt aminokwasowych obecnych w białku.
Reakcja charakterystyczna białek zawierających aminokwasy z pierścieniami aromatycznymi (na przykład tyrozyna, fenyloalanina) ze stężonym kwasem azotowym. To...