Wirtualne laboratorium – S
Przeprowadź eksperyment w laboratorium chemicznym. Sformułuj własną hipotezę. W formularzu zanotuj swoje obserwacje, a następnie sformułuj wyniki i wnioski.

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/DoNX703lv
Analiza eksperymentu: Badanie właściwości fizycznych substancji, które tworzą kryształy jonowe, kowalencyjne, molekularne i metaliczne.
Problem badawczy:
Czy kryształy jonowe, kowalencyjne, molekularne i metaliczne rozpuszczają się w wodzie?
Czy kryształy jonowe, kowalencyjne, molekularne i metaliczne rozpuszczają się w rozpuszczalniku organicznym?
Czy kryształy jonowe, kowalencyjne, molekularne i metaliczne charakteryzują się takimi samymi temperaturami topnienia?
Hipoteza: Kryształy jonowe, kowalencyjne, molekularne i metaliczne, charakteryzują się zróżnicowaną rozpuszczalnością w wodzie i w rozpuszczalnikach organicznych oraz różnymi temperaturami topnienia.
Sprzęt laboratoryjny:
zlewki o pojemności – naczynie szklane o kształcie cylindrycznym, stosowane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;
cylinder miarowy o pojemności – naczynie laboratoryjne o kształcie otwartego z jednej strony walca, stosowane do odmierzania określonej objętości cieczy;
pręciki szklane (bagietki szklane) – sprzęt laboratoryjny o kształcie prostego pręta szklanego, czasami zakończonego z jednej strony małą rączką, a z drugiej małą łopatką;
łyżki laboratoryjne – długi trzonek wykonany ze szkła, porcelany lub metalu zakończony z jednej strony łyżeczką, służy do nabierania sypkich substancji chemicznych;
kapilara szklana – rurka szklana o bardzo małym przekroju wewnętrznym;
aparatura do wyznaczania temperatury topnienia – automatyczny miernik temperatury topnienia; w celu wykonania pomiaru do urządzenia wprowadzana jest kapilara z badaną próbką, która jest następnie ogrzewana z określoną prędkością, aż do stopienia próbki.
Odczynniki chemiczne: woda destylowana, chloroform, cyna, sacharoza, jod, chlorek sodu, siarczan wapnia‑woda, tlenek krzemu, siarka.
Przebieg eksperymentu:
Część
Niewielką ilość badanej substancji wprowadzić do zlewki, a następnie wlać do niej około wody destylowanej.
Zawartość zlewki wymieszać bagietką.
Powtórzyć punkty i dla pozostałych substancji zamieszczonych w wirtualnym laboratorium.
Część
Niewielką ilość badanej substancji wprowadzić do zlewki, a następnie wlać do niej około chloroformu.
Zawartość zlewki wymieszać bagietką.
Powtórzyć punkty i dla pozostałych substancji zamieszczonych w wirtualnym laboratorium.
Część
Umieścić kapilarę z niewielką ilością badanej substancji w aparaturze do wyznaczania temperatury topnienia.
Ustalić temperaturę topnienia badanej substancji odczytując wskazania aparatury.
Powtórzyć punkty i dla pozostałych substancji zamieszczonych w wirtualnym laboratorium.
Obserwacje:
Część : Sacharoza oraz chlorek sodu tworzą z wodą destylowaną mieszaniny jednorodne. Pozostałe substancje badane w laboratorium (cyna, jod, siarczan wapnia‑woda, tlenek krzemu i siarka, tworzą z wodą destylowaną mieszaniny niejednorodne.
Część : Jod i siarka tworzą z chloroformem mieszaniny jednorodne (jod tworzy z chloroformem fioletowy roztwór). Pozostałe substancje badane w laboratorium (sacharoza, chlorek sodu, cyna, siarczan wapnia‑woda i tlenek krzemu, tworzą z chloroformem mieszaniny niejednorodne.
Część : Każda z wymienionych substancji uległa stopieniu podczas ogrzewania w aparaturze.
Wyniki:
Sacharoza i chlorek sodu rozpuszczają się w wodzie. Jod i siarka rozpuszczają się w chloroformie.
W trakcie pomiarów odnotowano następujące temperatury topnienia:
dla cyny;
dla sacharozy;
dla jodu;
dla chlorku sodu;
dla siarczanu wapnia–woda;
dla tlenku krzemu;
dla siarki.
Wnioski:
W wirtualnym laboratorium badano trzy substancje tworzące kryształy molekularne (sacharoza, jod i siarka), jedną substancję tworzącą kryształy kowalencyjne (tlenek krzemu), dwie substancje tworzące kryształy jonowe (chlorek sodu i siarczan wapnia‑woda oraz jedną substancję tworzącą kryształy metaliczne (cyna).
Wszystkie analizowane substancje, niezależnie od rodzaju tworzonych kryształów, różniły się rozpuszczalnością w wodzie i chloroformie. W wodzie dobrze rozpuszczały się jedynie chlorek sodu (kryształy jonowe) i sacharoza (kryształy molekularne). Z kolei w chloroformie dobrze rozpuszczały się jedynie jod i siarka (kryształy molekularne). Analizowane substancje różniły się również temperaturami topnienia, przy czym najniższymi ich wartościami charakteryzowały się substancje tworzące kryształy molekularne, a najwyższymi te, które tworzyły kryształy jonowe i kowalencyjne.
Postawiona hipoteza została potwierdzona – kryształy jonowe, kowalencyjne, molekularne i metaliczne, charakteryzują się zróżnicowaną rozpuszczalnością w wodzie i w rozpuszczalnikach organicznych oraz różnymi temperaturami topnienia.