Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
11
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie w laboratorium. Rozwiąż problem badawczy i postaw hipotezę. W formularzu zapisz swoje wyniki, a następnie sformułuj wnioski.

Problem badawczy:

Wpływ temperatury na aktywność katalazy w komórkach bulwy ziemniaka.

Materiał biologiczny:

  • bulwa ziemniaka.

Odczynniki:

  • 3% nadtlenek wodoru (HIndeks dolny 2OIndeks dolny 2);

  • woda destylowana.

Sprzęt laboratoryjny:

  • nóż;

  • moździerz z pistelem;

  • probówki;

  • stojak na probówki;

  • pipeta Pasteura;

  • łaźnia wodna;

  • wanienka z lodem.

R3uBwHdhS8I2J
Multimedium przedstawia blat laboratoryjny, na którym znajduje się nóż, moździerz z pistelem, próbówki w stojaku, pipeta Pasteura, łaźnia wodna oraz wanienka z lodem. Do dyspozycji mamy również 3% nadtlenek wodory, wodę destylowaną oraz bulwę ziemniaka. Laboratorium umozliwa zbadanie wpływu temperatury na aktywność katalazy w komórkach bulwy ziemniaka.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Zapoznaj się z opisem doświadczenia przeprowadzonego w laboratorium. Na tej podstawie rozwiąż problem badawczy i postaw hipotezę. W formularzu zapisz swoje wyniki, a następnie sformułuj wnioski.

Problem badawczy:

Wpływ temperatury na aktywność katalazy w komórkach bulwy ziemniaka.

Materiał biologiczny:

bulwa ziemniaka.

Odczynniki:

3% nadtlenek wodoru (H indeks dolny 2 O indeks dolny 2);

woda destylowana.

Sprzęt laboratoryjny:

nóż;

moździerz z pistelem;

probówki;

stojak na probówki;

pipeta Pasteura;

łaźnia wodna;

wanienka z lodem.

Na planszy do przeprowadzania doświadczeń widoczny jest szary blat z naczyniami laboratoryjnymi oraz plastrem bulwy ziemniaka. Na jasnej powierzchni znajduje się miska z moździerzem, skalpel, łyżeczka, pisak do podpisywania próbek, woda utleniona w butelce, stojak z trzema wąskimi, długimi probówkami, zlewka z wodą destylowaną, zlewka z pięcioma pipetami, szalka Petriego z płaskim plastrem wyciętym z ziemniaka oraz przyrząd laboratoryjny – łaźnia wodna z wyświetlaczem, który wyświetla temperaturę 100 stopni Celsjusza. Po kliknięciu na skalpel plaster ziemniaka znajdujący się w szalce Petriego zostaje pokrojony na mniejsze cząstki. Kawałki ziemniaka zostają przesypane do miski i zmiażdżone moździerzem na miazgę. Kolejno za pomocą łyżeczki pulpa ziemniaczana zostaje przełożona do zlewki z wodą destylowaną, a roztwór ten przelany do trzech próbówek podpisanych jako: próba kontrolna, próba podgrzewana, próba schłodzona. Próbówka z napisem próba podgrzewana zostaje umieszczona w kąpieli wodnej w temperaturze 100 stopni Celsjusza, próbówka z napisem próba schłodzona zostaje umieszczona w pojemniku z lodem – obie na czas 10 sekund. Do wszystkich tych próbówek zostaje dodana niewielka ilość 3% wody utlenionej. Poziom płynu w probówce, która była przechowywana w temperaturze pokojowej wzrasta, płyn pieni się. Poziom płynu w probówce przechowywanej w lodzie nieznacznie wzrasta i powstaje niewielka ilość piany, a poziom płynu w probówce, która znajdowała się w wysokiej temperaturze nie zmienia się.

Szczegóły doświadczenia 1greenwhite
Szczegóły doświadczenia 2bluewhite
Szczegóły doświadczenia 3redwhite
RRxgPFIWaBSqA
RfnTviBYRVAzJ
Polecenie 1
R1B0F28XydRLF
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.