Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
11
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie w laboratorium. Rozwiąż problem badawczy i postaw hipotezę. W formularzu zapisz swoje wyniki, a następnie sformułuj wnioski.

Problem badawczy:

Wpływ pH na aktywność proteinazy w miąższu owocu ananasa.

Materiał biologiczny:

  • miąższ owocu ananasa.

Odczynniki:

  • 2M roztwór wodorotlenku sodu;

  • 2M roztwór kwasu solnego;

  • woda destylowana;

  • żelatyna.

Sprzęt laboratoryjny:

  • mikser;

  • czajnik;

  • probówki;

  • stojak na probówki;

  • pipety Pasteura;

  • bagietki szklane;

  • łyżka;

  • zlewka;

  • marker;

  • wanienka z lodem;

  • papierki wskaźnikowe.

R4zjfve8ljK2O1
Multimedium przedstawia blat laboratoryjny, na którym znajduje się mikser, czajnik, stojak z probówkami, pipety Pasteura, bagietki szklane, łyżka, zlewka, marker, wanienka z lodem i papierki wskaźnikowe oraz skala pH. Do dyspozycji mamy również 2M roztwór wodorotlenku sodu, 2M roztwór kwasu solnego, wodę destylowaną, żelatynę oraz miąższ z owocu ananasa. Laboratorium umożliwia zbadanie wpływu pH na aktywność proteinazy w miąższu owocu ananasa.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przeprowadź doświadczenie w laboratorium. Rozwiąż problem badawczy i postaw hipotezę. W formularzu zapisz swoje wyniki, a następnie sformułuj wnioski.

Problem badawczy:

Wpływ pH na aktywność proteinazy w miąższu owocu ananasa.

Materiał biologiczny:

·       miąższ owocu ananasa.

·       Odczynniki:

·       2M roztwór kwasu solnego;

·       2M roztwór wodorotlenku sodu;

·       woda destylowana;

·       żelatyna.

Sprzęt laboratoryjny:

·       mikser;

·       czajnik;

·       probówki;

·       stojak na probówki;

·       pipety Pasteura;

·       bagietki szklane;

·       łyżka;

·       zlewka;

·       marker;

·       wanienka z lodem;

·       papierki wskaźnikowe.

Na panelu do przeprowadzenia doświadczenia znajduje się napis: wpływ pH na aktywność proteinazy zawartej w komórkach owocu ananasa. Pod spodem widoczne jest prostokątne pole z napisem: Rozpocznij eksperyment. Po kliknięciu na nie pojawia się blat laboratoryjny z zegarem, czajnikiem elektrycznym, mikserem, zlewką laboratoryjną, szalką z kawałkami pokrojonego ananasa, pęseta, łyżką, pisakiem do podpisywania próbek, pojemnikiem z lodem, pojemnikiem z pipetami, torebką papierową z żelatyną, kolbą stożkową, stojakiem z trzema probówkami, pojemnikiem z papierkami lakmusowymi oraz trzema butelkami z napisami: H indeks dolny 2 O, 2M HCl, 2M NaOH. Fragmenty ananasa z podstawki zostają przeniesione do miksera, w którym są rozdrobnione na papkę. Za pomocą pipety cząstki ananasa zostają przemieszczone do stojących na stojaku probówek. Probówki są podpisane: kontrola, kwas, zasada. Do probówki z napisem kontrola zostaje zakroplona woda, do probówki z napisem kwas: kwas solny, a do probówki z napisem zasada: wodorotlenek sodu. W każdej z tych probówek zostaje zamoczony papierek kontrolny sprawdzający pH powstałego roztworu. W przypadku próbki z wodą papierek ma kolor żółty, czyli odczyn jest umiarkowanie kwaśny, posiada pH ok. 3,5; w przypadku próbki z kwasem papierek jest czerwony, czyli posiada pH około 0, natomiast w przypadku próbki z zasadą pH wynosi około 9. Następnie w czajniku zostaje zagotowana woda i dodana do zlewki, a kolejno rozpuszczona w niej zostaje żelatyna. Roztwór ten po 20 minutach jest dodany do każdej z probówek: zarówno do kontrolnej, jak i zawierającej kwas oraz zasadę. Po dodaniu wody z żelatyną w probówkach należy zamieszać. Wszystkie trzy roztwory zostają umieszczony w pojemniku z lodem. Jedynie roztwór z płynem kontrolnym zachowuje stan ciekły, w pozostałych przypadkach żelatyna działa na roztwór i powstaje żel.

Szczegóły doświadczenia 1

Owoc ananasa zawiera enzym bromelinę, który należy do klasy enzymów proteolitycznych – katalizujących hydrolizę wiązań peptydowych w białkach.

Szczegóły doświadczenia 2

Żelatyna jest rozpuszczalnym białkiem zwierzęcym, wykorzystywanym m. in. w przemyśle spożywczym jako środek żelujący.

Szczegóły doświadczenia 3

Sok z ananasa ma pH ok. 3,5, więc próba kontrolna ma odczyn umiarkowanie kwaśny.

Szczegóły doświadczenia 1greenwhite
Szczegóły doświadczenia 2bluewhite
Szczegóły doświadczenia 3redwhite
RAFNi47pGepDD
RB8uT8UE0FSOW
Polecenie 1
R6g76C2HesIVG