Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
1
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie w laboratorium biologicznym w celu zbadania wpływu pH środowiska na barwę antocyjanów. Zapisz wyniki oraz wnioski.

Temat: Badanie wpływu pH środowiska na barwę antocyjanów zawartych w soku komórkowym liści kapusty czerwonej

Problem badawczy:

Jak zmienia się barwa antocyjanów w zależności od pH środowiska?

Hipoteza 1

W kwaśnym pH antocyjany zmieniają barwę na czerwonopomarańczową, a w środowisku zasadowym – na zielononiebieską.

Hipoteza 2

W zasadowym pH antocyjany zmieniają barwę na czerwonopomarańczową, a w środowisku kwaśnym – na zielononiebieską.

Materiał biologiczny:

  • 10 g liści czerwonej kapusty

Sprzęt laboratoryjny:

  • bagietka szklana

  • 5 zlewek

Odczynniki:

  • woda

  • ocet (10‑procentowy kwas octowy)

  • soda oczyszczona

  • kwas solny

  • amoniak

R1PeQz5W4U0Fv1
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Szczegóły doświadczenia 1greenwhite
Szczegóły doświadczenia 2bluewhite
Szczegóły doświadczenia 3redwhite
R1ewg9uZeU0yJ
Analiza doświadczenia: Wpływ pH na zmiany barwy antocyjanów zawartych w soku komórkowym liści kapusty czerwonej. Problem badawczy: Jak zmienia się barwa antocyjanów w zależności od pH środowiska?. Hipoteza: (Uzupełnij). Obserwacje: (Uzupełnij). Wyniki: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).

Laboratorium 1

Przeprowadzono doświadczenie w laboratorium biologicznym w celu zbadania wpływu pH środowiska na barwę antocyjanów.

Temat: Badanie wpływu pH środowiska na barwę antocyjanów zawartych w soku komórkowym liści kapusty czerwonej.

Problem badawczy: Jak zmienia się barwa antocyjanów w zależności od pH środowiska?

Hipoteza 1. W kwaśnym pH antocyjany zmieniają barwę na czerwonopomarańczową, a w środowisku zasadowym – na zielononiebieską.

Hipoteza 2. W zasadowym pH antocyjany zmieniają barwę na czerwonopomarańczową, a w środowisku kwaśnym – na zielononiebieską. 

Materiał biologiczny: 10 g liści czerwonej kapusty.

Sprzęt laboratoryjny: bagietka szklana, 5 zlewek.

Odczynniki: woda, ocet (10‑procentowy kwas octowy), soda oczyszczona, kwas solny, amoniak.

Instrukcja wykonania doświadczenia. 1. Włożono pokrojone liście czerwonej kapusty do dużej zlewki, zalano wodą i umieszczono zlewkę w łaźni wodnej. 2. Odcedzono uzyskany wywar z liści czerwonej kapusty, wylewając go do zlewki z sączkiem. 3. Podpisano zlewki. 4. Przygotowano roztwór sody oczyszczonej: wsypano trzy łyżeczki sody do zlewki i zalano je 25 centymetrów sześciennych wody. Zamieszano. 5. Wlano do pięciu zlewek po 50 centymetrów sześciennych wywaru z liści czerwonej kapusty. 6. Dodano do pierwszej zlewki z wywarem kilka kropel roztworu kwasu solnego, do drugiej zlewki – kilka kropel octu, do trzeciej zlewki – kilka kropel wody destylowanej, do czwartej zlewki kilka kropel roztworu sody oczyszczonej, do ostatniej kilka kropel amoniaku. Zamieszano. 7. Obserwowano zmiany zabarwienia roztworów.

Szczegóły doświadczenia 1.

Antocyjany to organiczne barwniki roślinne, które nadają zabarwienie m.in. liściom kapusty czerwonej. W komórkach są magazynowane w wakuoli.

Szczegóły doświadczenia 2.

Soda oczyszczona (wodorowęglan sodu) w roztworze wodnym jest słabą zasadą. Wodne roztwory amoniaku również mają charakter zasadowy.

Szczegóły doświadczenia 3.

Kwas solny oraz ocet (roztwór kwasu octowego) mają charakter kwasowy.

Wyniki:

- Wywar z liści czerwonej kapusty ma kolor fioletowy.

- Po dodaniu 1 M roztworu kwasu solnego wywar zmienia barwę na pomarańczowoczerwoną.

- Po dodaniu 10‑procentowego roztworu kwasu octowego wywar zmienia barwę na czerwoną.

- Po dodaniu wody destylowanej wywar nie zmienił zabarwienia.

- Po dodaniu roztworu sody oczyszczonej wywar zmienia barwę na turkusowoniebieską.

- Po dodaniu 25‑procentowego roztworu amoniaku wywar zmienia barwę na zieloną.

Wnioski: Barwa antocyjanów jest zależna od pH środowiska. Hipoteza 1 jest prawdziwa.

Podsumowanie: W środowisku kwaśnym antocyjany przybierają czerwone zabarwienie, natomiast w środowisku zasadowym niebieskozielone.

Polecenie 1
R1AxS7y0rSyhT
(Uzupełnij).