Otaczająca nas przyroda wypełniona jest wszelkimi zapachami. Ich obecność wynika m.in. z właściwości estrów. Estry, powstałe z niższych kwasów karboksylowych i alkoholi, są cieczami o intensywnej, przyjemnej woni. Woski występujące w przyrodzie również są estrami. Ten pszczeli jest wydzielany w postaci płynnej przez gruczoły woskowe pszczół robotnic i zastyga na powietrzu. Woski roślinne są zbudowane z estrów wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o długich łańcuchach. Tworzą warstwy na powierzchni liści, owoców i okryw nasiennych.
Wymienisz miejsca, gdzie występują estry w przyrodzie.
Zaklasyfikujesz wybrane związki chemiczne do grupy estrów.
Wskażesz grupę estrową w różnych rodzajach estrów.
Zdefiniujesz znaczenie tłuszczów dla organizmów żywych.
Zanalizujesz powiązanie budowy fosfolipidów z właściwościami błony komórkowej.