Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RadGOIS6mjKij
Zdjęcie przedstawia kwiaty jaśminu. Płatki okwiatu są rozłożyste, w środku mają liczne pręciki.

W świecie zapachów, czyli gdzie w przyrodzie występują estry?

Charakterystyczny zapach jaśminu wynika z obecności estru – octanu benzylu (etanianu benzylu).
Źródło: www.pixabay.com, domena publiczna.

Otaczająca nas przyroda wypełniona jest wszelkimi zapachami. Ich obecność wynika m.in. z właściwości estrów. Estry, powstałe z niższych kwasów karboksylowych i alkoholi, są cieczami o intensywnej, przyjemnej woni. Woski występujące w przyrodzie również są estrami. Ten pszczeli jest wydzielany w postaci płynnej przez gruczoły woskowe pszczół robotnic i zastyga na powietrzu. Woski roślinne są zbudowane z estrów wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o długich łańcuchach. Tworzą warstwy na powierzchni liści, owoców i okryw nasiennych.

Twoje cele
  • Wymienisz miejsca, gdzie występują estry w przyrodzie.

  • Zaklasyfikujesz wybrane związki chemiczne do grupy estrów.

  • Wskażesz grupę estrową w różnych rodzajach estrów.

  • Zdefiniujesz znaczenie tłuszczów dla organizmów żywych.

  • Zanalizujesz powiązanie budowy fosfolipidów z właściwościami błony komórkowej.