Przeczytaj
Budowa estrów
EstryEstry to grupa związków organicznych. Powstają w wyniku reakcji kondensacji kwasów z alkoholami lub fenolami. Wzorem ogólnym estrów jest RIndeks dolny 11COORIndeks dolny 22.
Estry w przyrodzie
Estry powszechnie występują w przyrodzie. Najczęściej kojarzone są z zapachami, jednak nie jest to ich jedyna funkcja.
Zapachy a estry
Estry posiadają charakterystyczne zapachy, przypominające zapachy owoców i kwiatów.
Niektóre tłuszcze to również estry
Podsumowanie
Estry są grupą związków chemicznych, które posiadają różnorodne znaczenie biologiczne – tłuszcze dostarczają organizmowi niezbędnej energii oraz stanowią pewnego rodzaju „magazyn” w postaci tkanki tłuszczowej. Woski chronią powierzchnię roślin przed nadmierną utratą wody. Fosfolipidy, dzięki swojej budowie, tworzą błony biologiczne. Regulują wnikanie pewnych substancji do komórek. Estry biorą udział w tworzeniu wielu kwiatowo‑owocowych zapachów.
Słownik
grupa organicznych związków chemicznych; powstają w wyniku estryfikacji; powstają z kwasów (kwasy karboksylowe lub kwasy nieorganiczne) i alkoholi lub kwasów i fenoli
grupa lipidów, która zawiera, oprócz reszt glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych, resztę kwasu fosforowego; stanowią istotny składnik budujący błony komórkowe
skłonność cząsteczek chemicznych do łączenia się z wodą i innymi rozpuszczalnikami polarnymi, a także z grupami polarnymi innych związków
(gr. hydro „woda”, phobos „strach”) skłonność cząsteczek chemicznych do odpychania się z cząsteczkami wody
estry glicerolu i kwasów tłuszczowych. Cząsteczki tłuszczów zawierają od 12 do 18 atomów węgla w swoich resztach kwasowych
(fr. par fumée „przez dym”) kosmetyki mające nadać ciału człowieka przyjemnego zapachu. Produkty te charakteryzują się silną koncentracją i długotrwałym utrzymywaniem się zapachu. W czasie produkcji ilość użytego rozpuszczalnika jest ograniczona do absolutnego minimum
wydzielina gruczołów woskowych pszczół. Pszczoły robotnice budują z niego plastry w ulu
Bibliografia
Dondela B., Chrząstek L., Wybrane estry zapachowe stosowane w kosmetyce, Prace Naukowe, Chemia i Ochrona Środowiska, Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie 2009, 13, s. 29‑34.
Encyklopedia pszczelarska pod red. Leona Bornusa, Warszawa 1989.
Skrypt do laboratorium. Chemia związków zapachowych i podstawy perfumerii. Część I. Synteza i izolacja aromatycznych związków zapachowych, oprac. dr Katarzyna Szwaczko, Zaklad Chemii Organicznej.
Ziemlański Ś., Budzyńska‑Topolowska J., Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe, Warszawa 1991.