Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Rf6KcmCAxqJa9
Na ilustracji znajdują się kostki cukru.

Jak powstaje wiązanie O-glikozydowe w cząsteczkach cukrów?

Wiązanie O-glikozydowe występuje w sacharozie, która jest głównym składnikiem cukru spożywczego.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Omawiając związki nieorganiczne, poznaliście wiele rodzajów wiązań, m.in.: wiązania wodorowe, kowalencyjne czy też koordynacyjne. Po zapoznaniu się z działem zajmującym się chemią organiczną, zapewne wiesz już, jak rozpoznaje się oraz otrzymuje związki, w których występują wiązania, takie jak wiązanie estrowe czy peptydowe. Równie ważne jest wiązanie O–glikozydowe w cząsteczkach cukrów. Jak zbudowane jest to wiązanie? Jak powstaje? Dlaczego w jego nazwie występuje litera „O”? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym materiale.

Twoje cele
  • Wskażesz, z jakich grup funkcyjnych tworzy się wiązanie O–glikozydowe w cząsteczkach cukrów.

  • Rozpoznasz wiązanie O–glikozydowe we wzorach cząsteczek cukrów.

  • Ocenisz, w jaki sposób typ wiązania O–glikozydowego wpływa na właściwości skrobi i celulozy.