Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RMB6DePEziyD7
Zdjęcie przedstawiające czerwoną kapustę. Kapusta ma duże liście.

Jakie barwy przybierają wskaźniki?

Wywar z czerwonej kapusty to naturalny wskaźnik kwasowo‑zasadowy.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Barwy odgrywają bardzo ważną rolę w życiu codziennym każdego człowieka. Często odpowiadają za nasze zachowanie. Najbardziej odzwierciedla to sygnalizacja świetlna: czerwone światło oznacza, że musimy stać, zielone, że możemy iść (czy też jechać). Barwy wykorzystywane są także do oceny, czy dany owoc lub warzywo nadają się do jedzenia. Czasami kolor naszych ubrań mówi o nastroju czy też sytuacji (biała sukienka – ślub, czarna – żałoba). Czy w chemii również można wykorzystać barwy choćby do określenia odczynu roztworu? Jeśli tak, to które z nich będą świadczyły o konkretnym odczynie?

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym są wskaźniki.

  • Wymienisz kilka wskaźników kwasowo‑zasadowych i opiszesz ich właściwości oraz zastosowanie.

  • Zaprojektujesz doświadczenie pozwalające rozróżnić roztwory o różnym pH.