R1GASZh3NjFU4
Zdjęcie przedstawia zerwane zielone gruszki.

Czy obecność większej liczby grup hydroksylowych w cząsteczkach wpływa na właściwości fizyczne tych cząsteczek? Alkohole polihydroksylowe.

Sorbitol – obecny w dużej ilości w gruszkach – jest izomerem mannitolu (innego alkoholu polihydrokysylowego). Oba alkohole różnią się jedynie orientacją grupy hydroksylowej na węglu 2. Mimo podobieństwa, mają różne temperatury topnienia.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Alkohole polihydroksylowe stosowane są w wielu gałęziach przemysłu. Ze względu na swoje właściwości higroskopijne, w przemyśle kosmetycznym wykorzystywany jest glicerol (inaczej gliceryna). Możemy go znaleźć w kremach, pomadkach i innych produktach kosmetycznych. Innymi alkoholami polihydroksylowymi są np.: ksylitol (zamiennik cukru), inozytol (składnik niektórych napojów energetyzujących) czy glikol etylenowy (stosowany m.in. w płynach niezamarzających, do chłodnic silników). Jak widzisz, zastosowania alkoholi są różne. Czy wiesz, że przede wszystkim wynika to z ich budowy? Jak sądzisz, czy liczba grup hydroksylowych w cząsteczkach alkoholi wpływa na ich właściwości fizyczne?

Twoje cele
  • Wyjaśnisz pojęcie: alkohol polihydroksylowy.

  • Wykażesz wpływ liczby grup hydroksylowych w cząsteczkach alkoholi na ich właściwości fizyczne.

  • Porównasz właściwości fizyczne alkoholi monohydroksylowych i polihydroksylowych.