Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R11NsI46cpReV
Zdjęcie przedstawia kostkę mydła. Obok niej stoi oliwa w butelce, leży kilka migdałów i brzoskwiń.

Alkohole mono- i polihydroksylowe

Głównym źródłem gliceryny (najprostszego alkoholu polihydroksylowego) w przemyśle są tłuszcze roślinne i zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają hydrolizie do gliceryny i mydeł.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Alkohole spotykamy wszędzie. Znalazły one liczne zastosowania w przemyśle. Są składnikiem płynów do mycia szyb, preparatów higieny osobistej czy preparatów samochodowych. Równie ważne są w chemii organicznej, ponieważ można je przekształcić tak, aby otrzymać wiele innych cennych substancji, a dodatkowo otrzymujemy je z bardzo wielu różnych związków chemicznych. Czy wiesz, jak klasyfikujemy alkohole? Czy wiesz, czym są alkohole mono- i polihydroksylowe?

Twoje cele
  • Nauczysz się posługiwać poprawną nomenklaturą alkoholi.

  • Scharakteryzujesz alkohole mono- i polihydroksylowe pod kątem ich właściwości fizycznych.

  • Rozróżnisz alkohole monohydroksylowe od polihydroksylowych w oparciu o liczbę grup OH w cząsteczce oraz ich właściwości fizyczne.

  • Zaproponujesz nazwę systematyczną alkoholu, który daje pozytywny wynik w reakcji ze świeżo strąconym wodorotlenkiem miedzi(II).