Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R7zmfogtgqVGI
Zdjęcie przedstawia kostki cukru.

Jaki jest podział cukrów?

Czy wiesz, do jakiej grupy cukrów należy potocznie nazywany cukier w kostkach?
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Cukry historycznie nazywane są węglowodanami. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że w swojej cząsteczce zawierają węgiel, wodór i tlen, a stosunek liczby atomów wodoru do tlenu jest jednakowy, jak w cząsteczce wody. Dziś już wiemy, że cukry, owszem, są związkami, które zawierają węgiel i grupy hydroksylowe -OH, jednak wypada dodać, że cukier cukrowi jest nierówny. W życiu codziennym mamy styczność z jego różnymi rodzajami. Ten, który występuje w owocach to fruktoza i zaliczany jest do monosacharydów. Ten w cukierniczkach to sacharoza – disacharyd, składający się z cząsteczek glukozy i fruktozy. Z kolei w ziemniakach znajduje się skrobia, czyli zbudowany z wielu cząsteczek polisacharyd glukozy. Dokładna klasyfikacja cukrów przedstawiona jest w dalszej części materiału.

Twoje cele
  • Omówisz podział cukrów.

  • Wskażesz różnice we właściwościach między cukrami prostymi a złożonymi.

  • Zaproponujesz podział cukrów ze względu na ich budowę.